Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber

“Bir Gün Okul Dört Gün İşletme”

Eğitim

Karaman’da İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Mesleki Eğitim Koordinasyon” toplantısı arabaşı etkinliği ile düzenlendi.

Millî Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğinde sanayi sektöründe meydana gelen gelişmeler ile eğitim sisteminin eş güdümünü sağlamak ve Sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak ve istihdama katkı sağlamak için geliştirilen “Bir Gün Okul Dört Gün İşletme” projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.

Öğretmenevinde gerçekleştirilen toplantıda İl Milli Eğitim Şube Müdürü Haşim Tunca, katılımcılara proje hakkında bilgiler verdi. Proje için önemli bir adım olduğunu söyleyen Tunca: “İl Müdürlüğü Meslek Eğitim Koordinasyon toplantısına hoş geldiniz. Mesleki eğitimde özellikle kasım ayından bu yana gelişmeler yaşandı.  Milli Eğitim Bakanlığı ve Sanayi Teknolojileri bakanlığı arasında yürütülen protokol ile daha da hareketlendi. Amacımız sanayi sektöründe meydana gelen gelişmeler ile eğitim sisteminin eş güdümünü sağlamakla birlikte sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü karşılamaktır.

OSB merkezi eğitim merkezinin irtibat bürosunun yükümlülükleri anlatmak gerekirse OSB ve okullar arasında koordinasyonu sağlamaktır. 3 Aralık 2021 tarihi itibariyle ilimizde bulunan 20 mesleki okullarımızda güzel sanatlar ve spor liseleri hariç 18 tane okumuzdan mesleki eğitim programı açıldı. Okul müdürleri ile irtibat sağlanması planlanıyor. Her yıl eylül ve haziran aylarında faaliyet raporları hazırlanması bekleniyor. Bizler de bu raporları bakanlığa sunacağız. Protokolün süresi 10 yıl olacak. Türkiye genelinde 81 ilde OSB merkezli bürolar Cumhurbaşkanımızın katılımı ile eş zamanlı olarak 10 Ocak 2021 tarihinde açılmıştır. Türkiye genelinde toplam 975 kurum ile 163 bin 200 civarında öğrenci ile eğitim öğretim devam ediyor. Mezuniyet sonrası yüzde 90 ile istihdam sağlanıyor. İlimizde ise yaklaşık 13 alan ve 81 dalda yaklaşık bin 400 öğrenci MES programına dâhil edildi. Öğrencilerden yaklaşık 100 tanesi OSB de 1300 tanesi de sanayi ve il merkezde bulunan işletmelerde eğitim görmekteler. Herhangi ortaöğretim yani liselere kayıtlı olup kendi isteğiyle okuma hakkı bittiği için diğer birimlerle devam edemeyen öğrenciler Mesleki ve teknik Anadolu liselerinde farklı nedenlerle aktif öğrenci olup devamsızlık süresi özürsüz 10 ve toplamda 30’ u aşan ve eğitime devam etmeyerek devamsız durumda olan öğrenciler talep yaptırılabilir. Gerek videolar gerek broşürler hazırlayarak yerel basında,  sosyal medyada paylaşıp bilgilendirmeler yaptık kurum kuruluşlara 4 Şubata kadar ve devamsız öğrenciler MES programına dahil olurlarsa bu yıl devamlılık statüsünde olacaklar” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, Mesleki Eğitim Kanununun yıllardan beri var olduğunu söyledi. 25 Aralık tarihinde Mesleki Eğitim Kanununa 3 tane madde eklendiğini dile getiren Çalışkan konuşmasında : “Ülkemizin temel sorunlarından biri olan mesleki eğitimin, çözüm odaklı bu sistemin içerisinde çok önemli olan bilmemiz gereken yerleri var. Şuanda bildiğiniz gibi sistemin içerisinde 4 artı 4 artı 4 zorunlu eğitim söz konusu ve Karaman’da lise çağında olup hiçbir yere kayıtlı olmayan, toplum içerisinde bulunmayan nerede olduğunu çok net bilemediğimiz 720 öğrencimiz var. 720 tane çocuğumuz lise çağında olupta bir yerde kaydı yok. Dolayısıyla bu çocukların sisteme kazandırılması mesleki eğitime dâhil edilmesiyle alakalı bakanlık yoğun bir çalışma yaptı bizlerde bu teşvik edici çalışmayı yaptık” dedi.

Düzenlenen toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Haşim Tunca, İŞKUR İl Müdürü Şevket Sarıkaya, Esnaf Odası Başkanı Bayram Uysal, Esnaf odası başkanları ve basın mensupları katıldı. Haber: Sezer ARPINAR- Mustafa ÖZÜNAL

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.