Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber

Göz Mağarası Kitabı Okuyucuyla Buluştu

Eğitim

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yayın Komisyonu tarafından bastırılan KMÜ Yayın Dizisinin ilk kitabı okuyucuyla buluştu.

Karaman il sınırları içerisinde bulunan ve yöre halkı tarafından Dünyagöz, Bucakini ve Yenidünya gibi adlarla da anılan Göz Mağarası'nın jeolojik durumu ve fiziksel özelliklerinin yanı sıra arkeolojik ve epigrafik buluntularının ele alındığı kitap, "Göz Mağarası" adıyla raflardaki yerini aldı.
Turkuaz renginden dolayı Göksu diye adlandırılan Antik Kalykadnos Nehri'nin oluşturduğu derin vadi içinde bulunan Göz Mağarası, bu zamana kadar fark edilmemiş olan iç duvarlarındaki Eski Yunanca yazılarıyla kitaba konu oldu. Kitapta Göz Mağarası'nın Isauria bölgesindeki diğer kült mağaralarla, ayrıca İsrail'in kuzeyinde yer alan Karmel (İlyas) Mağarası'yla olan benzerlik ve farklılıklarına da değiniliyor. Göz Mağarası'ndaki çoğunlukla siyah boyayla yazılan hatıra yazıtları ve bu yazıtların kültürel kökeni de kitapta yer verilen diğer konu başlıklarını oluşturuyor. 
Kitaba göre Göz Mağarası, MS 4. yüzyıl ortalarında, Tanrıça Athena'ya tapınan paganlar ile Hıristiyanlardan oluşan kalabalık bir grup tarafından ziyaret edilmiştir. Ancak bu ziyaretin niçin ve hangi olay üzerine yapıldığı sırrını korumaktadır. Kitabın yazarlarına göre mağara, İmparator II. Constantius zamanında gerçekleşen bir olay üzerine ziyaret yeri oldu, duvarlarına hatıra yazıtları ve dualar yazıldı. Üstelik mağarayı ziyarete gelenlerden bir kısmı Doğu Akdeniz ülkelerinden geldi; ayrıca yazıtları yazanların birçoğu iyi eğitimli kişilerdi. Yazıtlar, tıpkı parşömen ve papirüs üzerine yazılmış gibi tecrübeli ve usta ellerden çıkmıştı. Herhangi bir ışık kaynağı olmadan yazıtların görünmesi ya da okunması mümkün olmadığından bunları yazan kişiler de meşale ya da kandil gibi aydınlatma araçları kullanmışlardı. 
KMÜ Arkeoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Alkan, İnşaat Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Sadık Alper Yıldızel ile yine Arkeoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ercan Aşkın ve İnşaat Mühendisliği Bölümünden Arş. Gör. Dr. Kemal Armağan'ın kaleminden çıkan kitap, gerek jeolojik özellikleriyle gerekse arkeolojik ve epigrafik bakımdan dünyada eşine az rastlanır bir öneme sahip olan Göz Mağarası'nı geniş kitlelere tanıtmayı hedefliyor. 
“Karaman'ın tarihî ve kültürel değerlerini bilimsel araştırma yöntemleriyle ortaya çıkarmak öncelikli hedeflerimiz arasındadır” 
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, KMÜ Yayınları'ndan çıkan ilk kitabın KMÜ ailesine, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını dileyerek, "Üniversitemizde yapılan bilimsel çalışmaları KMÜ Kitap Dizisi altında yayın hayatına başlatmış olmaktan dolayı son derece mutluyuz. Özellikle içinde yaşadığımız şehrimiz Karaman'ın barındırdığı tarihî ve kültürel değerleri bilimsel araştırma yöntemleriyle ortaya çıkaran çalışmaları destekleyerek bunların yayınlanmasını ve daha geniş okur kitlesine ulaşmasını sağlamak öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Disiplinler arası bir çalışma yöntemiyle incelenen Göz Mağarası, kitap dizimizin ilk eseri. Mağarada keşfedilen 33 adet duvar yazıtından hareketle Eskiçağ'da Doğu Akdeniz coğrafyasında ortaya çıkan 'hatıra yazısı' yazma geleneğinin mahiyetini konu edinen ilk yayınımızın Anadolu kültür tarihine önemli bir katkı sunacağı kanaatindeyim. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.