'Karaman Uluslararası Yunus Emre ve Türkçe Bilgi Şöleni' vesilesiyle Karaman'a gelen ve açılış tebliğini sunan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak'ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Prof. Dr. Gürer Gülsevin böyle güzel bir organizasyon için bir kez daha Karaman'da olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirtti. Rektör Namık Ak ise, bilgi şöleni kapsamında Türk Dil Kurumu olarak verdikleri desteklerden ve bizzat kendisinin gelerek açılış tebliğini yapmış olmalarından dolayı çok mutlu olduklarını ifade ederek kendisine teşekkür etti.
Üç gün süren bilgi şöleni kapanış oturumunda konuşan Rektör Yardımcısı ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Muşmal bilgi şöleni ile ilgili genel bir değerlendirmede bulundu. Prof. Dr. Muşmal, "2021 yılının Yunus Emre ve Türkçe Yılı ilan edilmesinin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Namık Ak'ın göreve gelmesiyle birlikte Bizim Yunus'un vatanı, Türkçenin Başkenti Karaman'da güzide üniversitemiz KMÜ bünyesinde bir dizi faaliyetler gerçekleştirdik. Bilgi şöleninin en büyük amacı Karaman'ın Yunus Emre'nin vatanı olduğu vurgusunu yapmaktı." dedi.
"İki gün boyunca 24 oturumda 3 farklı salonda 90 bildiri sunuldu"
Prof. Dr. Muşmal konuşmasının devamında; "Bilgi şölenimiz kapsamında ilk duyuruya çıktığımız zaman 140'ın üzerinde başvuru aldık. Tüm başvurular bilimsel ölçütlere uygunluğu açısından akademik heyetimiz tarafından değerlendirildi. Netice itibari ile 105 bildiri sunulacaktı fakat salgın koşulları sebebiyle son dakika gelişen durumlardan dolayı 10 civarında bilim insanı şölenimize iştirak edemedi. İki gün boyunca 24 oturumda 3 farklı salonda 90 bildiri sunuldu. Bunlar 40'ın üzerinde Türk Dili ve Edebiyatı alanından, 20 civarında Tarih disiplininden, 10 civarında da İslami İlimler alanında sunulan tebliğlerdi. Bununla birlikte Güzel Sanatlar alanında; Sanat, Tasarım ve Mimarlık alanında 10 tebliğ, Felsefe, Tıp, İletişim, Gazetecilik, Sosyoloji alanında ise 20 civarında bildiri sunuldu. Şölenimizde Bizim Yunus ile ilgili pek çok bildiri gerçekleştirildi ve aralarında ilk defa tebliğ edilenler de mevcuttu. Aynı şekilde tarih alanında da ilk defa sunulan bildiriler vardı. Planımız tüm bu bildirilerin bu yıl içerisinde bir kitap olarak yayımlamak." diyerek ayrıntılı açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Hüseyin Muşmal konuşmasının son bölümünde ise bilgi şöleni kapsamında baştan itibaren yapılan tüm çalışmalar ve destekler için teşekkür etti.
Prof. Dr. Muşmal, "Üniversitemiz bünyesinde gerçekleştirmiş olduğumuz bilgi şöleni için geldiği ilk günden beri Yunus Emre ve Türkçe konusunda hassasiyetlerini dile getiren ve bizlere tüm imkanlarını sunan Rektörümüz Prof. Dr. Namık Ak'a, Karaman'ın kendisi için ayrı bir yeri olduğunu ifade eden ve kurum olarak da desteklerini esirgemeyen Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin'e teşekkür ediyoruz.” dedi.
“KMÜ Yunus Emre Yerleşkesi ana giriş kapısı ‘İlim Kapısı’ olarak isimlendirildi”
Kapanış oturumunda KMÜ ana giriş kapısının İlim Kapısı olarak isimlendirildiğine de değinen Prof. Dr. Hüseyin Muşmal şunları ifade etti; “Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yunus Emre Yerleşkesi ana giriş kapısı, Yunus Emre ve Türkçe Bilgi Şöleni vesilesiyle Rektörümüz Prof. Dr. Namık Ak’ın önerisi doğrultusunda, ‘İlimi Kapısı’ olarak isimlendirildi. KMÜ 'İlim Kapısı' açılışında 'Yunus Emre Anıtı' ve ‘Yunus Rölyefi’nin tasarlayıp uygulanmasında emeği geçen Rektör Yardımcısı ve Sanat, Tasarım Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Ertekin ile Rektör Danışmanı ve Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Hakan Yılmaz hocalarımıza da şükranlarımızı sunuyoruz.”
“Kayadan Dokuya Türk Dokumaları Sergisi şölene renk kattı”
Prof. Dr. Muşmal, “Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Derya Konuk hocamızın, 'Kayadan Dokuya' Türk Dokumaları Kişisel Sergisi şölenimize renk kattı. Gördes (Türk) düğüm tekniği ile yapılan eserlerini sergileyen Dr. Öğr. Üyesi Derya Konuk hocamıza, bilgi şöleni boyunca yanımızda bulunan KMÜ akademisyenlerimize, katılımcılarımıza, bilgi şöleni öncesinde ve sırasında gerçekleştirilen faaliyetler boyunca emeği geçen personellerimize ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.
Kapanış oturumu katılımcıların görüş ve önerilerinin ardında teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ile sona erdi.
07-09 Ekim 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen bilgi şöleninin son gününde ise Karaman’ın tarihi ve doğal güzelliklerinin yer aldığı Karaman Müzesi, Karaman Kalesi, Tartanlar Konağı, Çeşmeli Kilise, Yunus Emre Türbesi, Mader-i Mevlana, Akköprü, Yeşildere, Manazan Kaya (Mağaraları) Yerleşimleri, Taşkale Tahıl Ambarları ve İncesu Mağarası ziyaret edilerek bilgi şöleni noktalandı.
Katılımcılar bilgi şöleni sonrasında yapılan geziden oldukça memnun kaldıklarını ve Karaman'a bundan sonra da gelmeyi düşündüklerini ifade ettiler.