Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber

Kazım Karabekir MYO’da ‘Karaman’da İz Bırakan Ünlü Şahsiyetler’ Konulu Söyleşi Düzenlendi

Eğitim

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Kazım Karabekir Meslek Yüksekokulu tarafından “Karaman’da İz Bırakan Ünlü Şahsiyetler” konulu söyleşi düzenlendi.

KMÜ Kazım Karabekir Meslek Yüksekokulunda düzenlenen söyleşiye Yüksekokul Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Kadir Akpınar, yüksekokul personeli ve çok sayıda öğrenci katıldı. Yönlendiriciliğini Öğr. Gör. Volkan Gemili’nin yaptığı ve Araştırmacı-Yazar Osman Nuri Koçak, Öğr. Gör. Mestan Karabacak ve Şair-Yazar Hikmet Elitaş’ın konuşmacı olarak yer aldığı söyleşi saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Söyleşinin açış konuşmasını yapan Öğr. Gör. Volkan Gemili, “Karaman, tarihi milattan önceye kadar uzanan çok zengin bir medeniyet ve kültür şehridir. Yunus Emre, Kazım Karabekir, Karamanoğlu Mehmet Bey, Piri Reis, Bekir Sıtkı Erdoğan, Mustafa Kemal Atatürk gibi önemli şahsiyetlerin de ata yurdudur.” şeklinde konuştu. Öğr. Gör. Gemili, konuşmasının devamında KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak’a, Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Mevlüt Bayrakcı’ya ve yüksekokul personeline destekleri ve emekleri için teşekkür etti.

“Karamanoğlu Mehmet Bey, Türkçeye can suyu veren önemli bir şahsiyettir”

Söyleşinin konuşmacılarından Şair-Yazar ve Öğr. Gör. Mestan Karabacak, Karamanoğlu Mehmet Bey hakkında önemli bilgiler aktardı. Karamanoğlu Mehmet Bey’in son yıllarda bazı çevreler tarafından itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını vurgulayan Karabacak, “Karamanoğlu Mehmet Bey Türkçeye can suyu veren önemli bir şahsiyettir.” ifadesini kullandı.

“Kazım Karabekir Paşa, kurtuluşun kapısıdır”

Bir diğer konuşmacı Araştırmacı-Yazar Osman Nuri Koçak ise Karaman’ın tarihi ve kültürü hakkında bilgiler verdi. Karamanlıların devletleri yok edildikten sonra bile hiçbir zaman asi durumuna düşmediklerini vurgulayarak, “Bazı tarihçiler bu konuda Osmanlı ve Karamanoğlulları Devletlerinin iki hasım güç olduğunu söylerler. Karamanoğulları Devleti yıkıldıktan sonra Karaman halkı; devletine ve milletine Evlad-ı Fatihan olarak hizmet etmeye devam etmiştir.” dedi. Konuşmasında Kazım Karabekir’e de değinen Koçak, “Kazım Karabekir, kurtuluşun kapısıdır. Eğer o kapı olmasaydı bugün bizler burada olmazdık.” dedi.

“Yunus Emre, Türk Dili ve Edebiyatı’nın yapı taşlarından biridir”

Yazar Hikmet Elitaş ise söyleşide Yunus Emre ile ilgili bilgiler verdi. Konuşmasında “Yunus Emre, Türk Dili ve Edebiyatı’nın yapı taşlarından biridir.” diyen Elitaş, Yunus Emre’ye ait şiirleri de seslendirdi.

Program, söyleşinin ardından öğrenciler tarafından düzenlenen müzik ve şiir dinletisi ile sona erdi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.