Öğrencilere müzede sergilenen eserlerin hangi döneme ait olduğu, eserlerin neyi ifade ettiklerini ve o dönemin özellikleri hakkında bilgiler verildi. Müzede milattan önce 8 binli yıllardan ortaya çıkan birçok medeniyetin eserleri bulunmaktadır. Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu, Beylikler dönemi, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait eserler de sergilenmekte. Canhasan, Süleymanhacı köyündeki Pınarbaşı ve Gökçeseki ören yerlerinde daha önce yapılan arkeoloji kazılarında elde edilen eserler de bulunmakta. Müze'nin en önemli eseri ise Manazan Güzeli adı verilen kadın mumya'nın, başı hariç cesedi'nin 1400 yıldır bozulmadan günümüze gelmiş olmasıdır.
Karaman merkezde yer alan Tartan Konağı 1810 tarihinde Tartanzade'lerden Hacı Ahmet Efendi tarafından yaptırılmıştır. Anadolu Türk ev mimarisinin güzel örneklerinden biri olan yapı, orta sofa planlı ve iki katlıdır. Evde ahşap süslemeden daha ziyade kalem işi süslemeler dikkati çekmektedir. Birinci kat sofasının sekizgen tavanında Sultanahmet Cami, Dolmabahçe Sarayı, Kız Kulesi, II. Mahmut Türbesi, Çarklı vapur, yelkenli gemi gibi, batılılaşma dönemine ait özellikler taşıyan resimler bulunmaktadır. Konak, sadece Tartan ailesine ev sahipliği yapmakla kalmamış, yıllar boyunca şehirlerarası yolculuk yapanları da ağırlamıştır.
Sınıf Öğretmeni Kemal Akman, etkinliği “Geçmiş zamanlardan itibaren yaşanmışlıkları onlara göstererek bir nebze olsun farkındalık sağlamak ve somut bir şekilde öğrenmelerini sağlamak istiyoruz" dedi. Ayrıca okulumuzda yapacağımız kültürel miras sergimiz için öğrencilerin ön bilgi edinmelerini istediğini” ifade etti.