Özel eğitim gören öğrencilerin sosyal hayattan kopmamaları amacıyla hazırlanan "Tarım Engel Tanımaz" projesi kapsamında Özel Eğitim Meslek Okulu'na yapılan seranın açılışı gerçekleştirildi. KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen projede zihinsel yetersizliği ve otizmi olan öğrencilerin eğitim performansları, ilgi, ihtiyaç, yetenek ve bireysel farklılıkları dikkate alınarak tarla bitikleri ve süs bitkilerini tanımaları, peyzaj dallarına ait uygulamalarla niteliklerinin arttırılması amacıyla 3 Mayıs 2021 tarihinden 3 Mayıs 2022 tarihine kadar devam eden projede özel öğrenciler "Tarım Engel Tanımaz" diyerek 285 metrekarelik alanda 15 farklı çeşit ürünü ürettiler.
Özel Eğitim Meslek Okulunda yapılan seranın açılış törenine, Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, KOP İdaresi Başkan Vekili Murat Karakoyunlu, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Çetinkaya, İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, daire müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Program, "Tarım Engel Tanımaz" projesinin sürecini anlatan video gösterimi ile başladı.
"Özel öğrencilerimizin sosyal hayatla barışık bir şekilde hayatına devam edebilmesi adına yaptığımız tüm projeler daha anlam kazanıyor"
Programın açılış konuşması yapan İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı İsmail Kılınç, öğrencilerin 1 yıl gibi kısa bir sürede çok güzel işler çıkarttıklarını söyledi. Kılınç, "Bugün özel ve anlamlı bir açılışın adresindeyiz. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün koordinesinde yürütülen ve okulumuzun da mensubu olduğu KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen "Tarım Engel Tanımaz" projesi kapsamında yapımı tamamlanan seramızın açılış programındayız. Projenin detayına geçmeden evvel sizle kıymetli bazı konulardan bahsetmek isterim. Burası özel eğitim meslek okulumuz. Özel eğitim meslek okulunun yapısı diğer okullara göre farklı. Özel eğitim meslek okulumuzun öğrencileri aslında bildiğimiz 18 yaş altındaki öğrencilerden oluşmuyor sadece. Yaşları 27'ye kadar varan 27 yaşına kadar öğrenim hayatını devam ettirebilen öğrenci hedef kitlesi burada barınmakta. Ve bu öğrencilerin sosyal yaşamdan kopmaması, eğitim öğretim faaliyetleri ile bir bütün içerisinde sosyal hayatla barışık bir şekilde hayatına devam edebilmesi adına yaptığımız tüm projeler daha anlam kazanıyor. Sadece bu değil 11'inci kalkınma planımızın eyle maddelerinde de yer verilen çocukların ruhsal ve bedensel gelişimlerini gözünde eğitim ortamları oluşturulacaktır hedefi doğrultusunda KOP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından da desteklenen proje sayesinde öğrencilerin bu eğitim ortamlarına ulaşmalarını sağlıyoruz. O yüzden projemiz çok kıymetli ve çok önemli bizler için. Projemiz 2021 yılında KOP tarafından hibe desteği almış 3 Mayıs 2021 tarihinde 3 Mayıs 2022 tarihinde kadar devam etmiş, bir yıl boyunca bütün faaliyetlerini sürdürmüş ve tamamlanmıştır.
"Öğrencilerimiz "Tarım Engel Tanımaz" dediler ve kısa bir zaman diliminde 15 farklı çeşit ürünü üretmeyi başardılar"
Projenin içeriği hakkında davetlilere bilgiler aktaran İsmail Kılınç, "Projemiz ile zihinsel yetersizliği ve otizmi olan öğrencilerin eğitim performansları, ilgi, ihtiyaç, yetenek ve bireysel farklılıkları dikkate alınarak tarla bitikleri ve süs bitkilerini tanımaları, peyzaj dallarına ait uygulamalarla niteliklerinin arttırılması amaçlanmıştır. Öğrencilerimiz, toprağı üretime hazırlama, eğitim ekim dikim yapma, çapalama yapma, sulama, gübreleme yapma, bitki hastalıkları ve zararlarıyla ile mücadele, harç hazırlama, çoğaltım teknikleri, tohumla üretim yapma, çelikle üretim yapma gibi sıradan birçok faaliyeti barındırmaktadır. Biraz sonra yavrularımızın sevgiyle emek vererek büyüttükleri ürünleri hep birlikte göreceğiz. Öğrencilerimiz "Tarım Engel Tanımaz" dediler ve kısa bir zaman diliminde 15 farklı çeşit ürünü üretmeyi başardılar. Tarım atölyesinde başladıkları üretim çalışmalarını bir süre sonra seraya taşıdılar ve bakımlarını her gün tek tek emek vererek yaptılar. İl MEB AR-GE ekibimiz, okul personelimiz sera yapımı ile uğraşırken öğrencilerimiz hiçbir zaman boş durmadılar. Tohumları topraklarla buluşturdular bulutlara doğru yolculuğa çıkardılar. 285 metrekarelik alanda çok güzel işler çıkardılar." diyerek sözlerini tamamladı.
"Bizim için esas olan küçük dokunuşlarla büyük sonuçlar elde etmektir"
İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı İsmail Kılınç'ın konuşmasının ardından kürsüye gelen KOP İdaresi Başkan Vekili Murat Karakoyunlu ise yaptığı konuşmada; "Tabi tüm toplantılarda böyle uzun merasim konuşmaları yapmaktan ziyade ortamın sıcaklığını almanın daha kıymetli olduğunu düşünüyorum. Gelişmeleri hep beraber videoda güzel bir şekilde izledik. Arkadaşlarımızın yaptığı çalışmaların ne kadar önemli olduğunu hangi aşamalardan geçtiğini ve nihayetinde bugün göreceğiz. Bizim için esas olan küçük dokunuşlarla büyük sonuçlar elde etmektir. Yeri gelir 30-40 milyonluk projeleri destekler Bölge Kalkınma İdareleri, yeri gelir 100-200 bin liralık görevce küçük, rakamca küçük ama etki anlamında büyük projelere destek verir. Bu kapsamda okulumuza yaptığımız destekte rakam itibariyle küçük olsa da etki itibariyle büyük olacağını umduğumuz bir proje oldu. Nihayetinde buradan beklentimiz bizim için kamu kaynaklarının tamamını destek verdikten sonra sürdürülebilirliğini sağlanmasıdır. Burada da güçlü dinamik bir ekip var. Bu ekinin Allah'ın izniyle devam ettireceğini hem gençlerimizi hem özel eğitim alanındaki öğrencilerimize hem de bölgemize, ilimize, ülkemize katkı sağlayabilecek ürünler yetiştirebileceklerini umut ediyorum" ifadelerini kullandı.
Sera içerisinde öğrencilerle birlikte çiçek ve üzüm eken Vali Tuncay Akkoyun, özel öğrencilerin mutluluklarına ortak oldu
Konuşmaların ardından Vali Tuncay Akkoyun ve beraberindekiler özel öğrenciler tarafından hazırlanan el emeği göz nuru eserlerin yer aldığı sergi alanı ziyaret etti. Protokol üyeleri daha sonra "Tarım Engel Tanımaz" projesinin sera açılışını gerçekleştirdi. Vali Akkoyun, serayı gezerek özel öğrencilerin farklı tarım teknikleri ile yetiştirdiği ürünleri büyük ilgiyle inceledi. Sera içerisinde öğrencilerle birlikte çiçek ve üzüm eken Vali Akkoyun özel öğrencilerin mutluluklarına ortak oldu.
Özel öğrenciler, gül, çilek, lavanta, reyhan, ekşi kara üzüm, yediveren dut, sükulent, limon yetiştiriyor
Özel Eğitim Meslek Okulunda eğitim gören öğrencilerin "Tarım Engel Tanımaz" sera projesinde öğrencilerin tarım alanındaki bilgi ve becerilerinin artırılması, el becerilerinin geliştirilmesi, özgüvenlerinin artırılması ve istihdam alanlarına erişebilirliklerinin arttırılması amaçlanıyor.
Bitki türleri ve bakımı, bitki çoğaltma teknikleri, seracılık bilgileri, fide yetiştiriciliği ve tarımsal bilgilerin verildiği eğitimler ile öğrenciler; gül, çilek, lavanta, reyhan, ekşi kara üzüm, yediveren dut, sükulent, limon gibi ürünler üretiyor.