“Ekmeğim Suyum KARAMAN” şiir kitabının adı, Ahmet MISIRLIOĞLU yazmış, editörlüğünü Yusuf YILDIRIM, kapak fotoğrafı ise Mustafa KOÇAK’a ait, her üçü de Karaman kültürüne hizmet etmiş, dünü bugüne ve yarına bağlayan değerli insanlarımızdır.
Elimdeki kitapta 68 tane şiir var, kitabın sunuş kısmında Yusuf YILDIRIM “…”Şiir ve şehrin bir arada anıldığı nadide şehir, kuşkusuz İstanbul’dur. İstanbul ki, şiir yazılmadık hiçbir nesnesi yoktur. Taşı, toprağı, denizi, manzarası, insanı ve yapıları.. “
Ahmet MISIRLIOĞLU’da 30 yılı bulan şiir çalışmalarında bin kadar şiir içinden Karaman temalıları seçip kitaplaştırmış.
Yusuf YILDIRIMA’a göre “ …Karamanlılar, bu kitabı elinden düşürmeyecektir. Çünkü bu şiirlerde insanlar yaşıyor. Hem de Karaman’ın sokaklarında, çarşısında, dükkânlarında. Hepsi de tanıdık gelecek bizlere. Çünkü birçok amcalar, teyzeler, nineler ve dedeler; en sıcak hâlleri ile bizler beklemekteler kitabın içinde.” Örnek mi? O kadar çok ki, işte baştan ikisi, hepsi birbirinden seçmece güzel şiirler: Hem oku, hem de Karaman’ı uzakta da olsan yaşa!
BERBER ABİT
Yüzdüm yüzdüm
Geçemedim deryaları,
Yürüdüm yürüdüm
Bitiremedim yolları,
Öldüm öldüm de
Bir ben beceremedim ölmeyi.
Ey…! Hâlâ ve ısrarla
Berber Abit’e tıraş olan Ahmet Hilmi,
Okumadan anlayanlar varmış dünyayı,
Sen döne döne okusan da
Anlayamazsın dünyayı.
KARAMAN
.. .. ..
Dükkânlar,
O muazzam melodileriyle
Yeni yeni açıyor kepenklerini
Güzel bir Karaman sabahını
İçime dolduruyor ve yürüyorum:
Merhaba Müzisyen Ahmet,
Merhaba çocukluk arkadaşım
Kel Mahmut, matbaacı Hüseyin
Hayırlı işler Demokrat Hasan,
Merhaba
Merhaba Karaman!
Ahmet MISIRLIOĞLU şiirlerinde, Yunus Emre, Mevlana ve Karamanoğlu Mehmet Bey gibi tarihi şahsiyetlerden esintiler olduğu gibi, Faruk Nafiz, Yahya Kemal, Orhan Veli gibi cumhuriyet Dönemi şairlerinden de esintiler var.
Şiirlerinde, Karaman’a özgü deyimleri, semt ve kişi adlarını işlerken yerelde Ahmet Tufan ŞENTURK’ü, genelde ise Orhan Veli’yi hatırlatıyor.
Şiirler temiz bir imla ile yazılmış, sunuş kısmında her ne kadar 60 yaşı üstündeki Karamanlılara hitap edeceği vurgulansa da, nostalji yaşatacağı söylense de, küçük yaşta merkezde yaşayan meraklı okurlar, da şiirlerden beklenin üzerinde bir pay alacak, dedelerinden ve komşularından izler bulup kentin derinliğinde iz süreceklerdir.
Sayın Ahmet MISIRLIOĞLU’nu kent kültürüne katkılarından dolayı kutlar,başarılarının devamını dilerim.