Yazımın başlığında önceki Diyanet işleri Başkanlarından ifadesini kullanmadım, zaten “Dr. Lütfi DOĞAN “ adı diyanetle özdeşleşmiş gibi idi. Onunla ve oğlu Ahmet ile 2016 yılında aşağıdaki yazıyı hazırlarken konuşmuş ve bir kitabımı imzalı olarak hediye etmiştim. Yazıma vesile olan yazı “Diyanetimiz 92 Yaşında “ haberine dayanarak yazmış ve bazı kurum ve kuruluşlarımıza da önerilerde bulunmuştum. Dr. Lütfi Doğan 22.01.2018 Pazartesi günü sabaha karşı 02.00 sularında Ankara’da vefat etmiştir. Allah’ın rahmeti üzerine olsun.
Günümüz dünya meşgalesinde unutulan ama bizlerin bir Ermenekli olarak gurur kaynağımız olan, Dr. Lütfi DOĞAN hocamızın konumunun ve hizmetlerinin bilinmesi adına aşağıdaki yazıyı 21.03.2016 tarihinde yazdım medya ermenek internet sitesinde ve Yeşil Ermenek Gazetesi’nde yayınlanmıştı.
Aşağıdaki yazıyı hazırlarken Dr. Lütfi Doğan’ın kendisinin eğitim aldığı Eminönü/şimdi Fatih ilçesinde bulunan Türkiye’nin en seçkin okullarından biri olan İstanbul Lisesi mezunu olduğunu da öğrenmiş ve çok mutlu olmuştum. Noktasına virgülüne dokunmadan onu tanıtan yazımı hafızalarımızda tazelenmesi adına, yeniden okuyacak ve onunla gurur duyacağız. Ruhu şad olsun!
Mümtaz kişi, bilim adamı ve lider yönetici Dr. Lütfi Doğan’ın tüm ülke genelinde olduğu gibi Ermenek’te de bilinmesine rağmen bilinmiyormuş havasını kırmak için Yeşil Ermenek’te çıkan bir habere dayanarak bu yazıyı 2016 yılında yazmıştım. Vefatı nedeniyle şimdi özetleyerek yazıyorum.
Dr. Lütfi DOĞAN -Diyanet İşleri Başkanlığı ve Diyanet Vakfı hizmetleri gözümün önünde canlandı, beni 40-50 yıl öncesi yıllara götürdü.
1970’li yıllarda TRT’de, dini yönden kutsal saydığımız günlerde ve aylarda Dr. Lütfi DOĞAN konuşma yapardı. Onun tane tane konuşması, sevecen yüzü, tatlı ve sıcacık sesi, ağzından tane tana dökülen kelimelerle izleyicileri kendine bağlardı. İnsanın ruhunu dinlendiren bir sohbeti olurdu. Bazı önemli günlerde özellikle bayramlarda o zaman tirajı 350-400 bin olan Milliyet gazetesinde de yazı yazardı. Kısa biyografisinde Ermenek doğumlu olduğunu yazması bizleri çok mutlu ederdi. Biz onu çok fazla bilmez ve tanımazdık. Onun çok değerli bir din âlimi ve büyük bir üst düzey yönetici olduğunu çok sonra kavradık ve öğrendik.
Gündemin yoğun olduğu ve AFRİN HAREKÂTI’nın yapıldığı şu günlerde vefat etmiş olması nedeniyle medyada hakkettiği yeri bulduğu söylenemez. Yazının ikinci bölümünde okuyacağınız gibi o sıradan bir başkan değil, din adamlılığı yanında çok iyi bir teşkilatçı yanı da vardı. Hayata geçirdiği projeleri onu bilim insanı olma vasfının yanında, gerçek bir lider ve teşkilatçı vasfını da ortaya koymaktadır. (Gelecek hafta, kendisi ve hizmetleri işlencektir.)
Dr. Lütfi DOĞAN Kimdir? ( 2. Bölüm )
Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. Diyanet İşleri Başkanı olan Lütfi DOĞAN 1927 yılında Ermenek’in Güneyyurt (Gargara ) beldesinde doğdu. Babası subay ( Gazi emekli albay )olmasından dolayı ilkokulu üçüncü sınıfa kadar Hozat ve Pertek’te okumuş. Bilahare İstanbul’a gelmişler, İlkokulu o zamanlar numara ile adlandırılan 3 numaralı Kadırga’daki ilkokulda tamamlamış olup , Ortaokulu da hemen yakınında Kumkapı Ortaokulu’nda okumuş, liseyi ise bugün de eğitim öğretim açısından bir numara olarak görülen İstanbul Lisesi’nden mezun olmuştur. Bu okulların üçü de birbirine yakın eski Eminönü/şimdi Fatih ilçesinin okullarıdır.
Dr. Lütfi DOĞAN, küçük yaşta Kur’an-ı Kerim ve Arapça dersleri ve ileri düzeyde din eğitimi dersleri almıştır. Orta öğretiminden sonra 1946 yılında Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nin Klasik Şark Dilleri ( Arapça, Farsça ) Bölüm’ünden mezun oldu. Fakültenin önerisi ile Suriye’ye, İslam Dini ve Arapça Eğitimi ve master yaplması için gönderilmiş, üç yıl Suriye’de eğitim görmüştür. Daha sonar Ankara İlahiyat Fakültesi’nde . Kelam asistanlığı yapmış, diğer taraftan da doktora çalışmasını sürdürmüş ve İlahiyat Fakültesinde uzun süre hocalık yapmıştır. Bilahare, Diyanet işleri Başkanlığında göreve başlamış, sırası ile Ankara Bölge Vaizliği, Ankara İl Müftülüğü, Din İşleri Yüksek Kurulu üyeliği görevinde bulunduktan sonra 1972 yılında Diyanet İşleri Başkanlığına atandı. Bu görevini 1976 yılına kadar sürdürdü. 13 Mart 1975 yılında, bugün dev bir ekonomi güce sahip olan Türk Diyanet Vakfı’nı yardımcıları Dr. Tayyar Altıkulaç, Yakup Üstün ve Özlük İşleri Müdürü Ahmet Uzunoğlu ile birlikte kurdular. Vakfın kurcu başkanı ve kurcu üyesidir. Diyanet İşleri Başkanlığına destek amacı ile kurulan TDV, din hizmetlerin daha geniş kitleler ulaştırılması ve din hizmetlerinde görev alacak neslin yetiştirilmesinde bugüne kadar önemli görevler üstlenmiştir. Türk Diyanet Vakfı (TDV ) ülkemiz genelinde bugüne kadar 3 bin 421 cami, 25 ülkede de 100’ün üzerinde cami ve din eğitimi binası yaptırmıştır. Yine bir kültür abidesi olan 44 ciltlik İslam Ansiklopedisi TDV tarafından yazdırılıp neşredilmiştir.
Dr. Lütfi DOĞAN, Diyanet İşleri Başkanlığı sırasında Bolu ve Haseki Eğitim merkezlerinin açılması ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın kurulmasında öncülük etti. Ayrıca Acils Yardım Trafik Vakfı, Polis Vakfı, T:H:K. Vakfı , Körler Vakfı TESAV vakfı gibi onun üzerinde vakfın kurucu üyeliğini başkanlığını yapmıştır.
Türk Hacılarının, Hac görevlerini düzenli ve rahat gedip gelmelerini sağlamak amacıyla Hac Organizasyonunun kuruluşunda büyük emeği var.
Yayınlanmış birçok kitap, makale ve yazıları vardır. Bir çok gazetelerde köşe yazarlığı yapmıştır. TRT ve diğer özel televizyonlarda , İslam dinimizi anlatan ve topluma ahlaki değerleri yüksek/güzel mesajlar vererek insanların İslamın güzel değerlerini öğrenmesi için çok çaba sarf edip çalışmıştır.
Diyanet işleri Başkanlığına bağlı personelin kadrolaşmasında, özlük haklarının sağlanmasında çok büyük çabaları oldu.
1977 senesinde, 16. Dönem Malatya Milletvekili olarak parlamentoya girmiş, kurulan iki kabinede de Din İşlerinden sorumlu Devlet Bakanlığı görevinde bulunmuştur. Aynur Hanımefendi ile evli olan Dr. Lütfi Doğan üç çocuk babası, Mustafa ( rahmetli), Ahmet adında iki oğlu ve Tuba adında bir kızı vardır.
Dr. Lütf DOĞAN, hayatı boyunca İslam dinin hizmetine çalışmış ve kendisini bu hizmete adamış bir din alimi olduğu kadar aynı zamanda Diyanet Teşkilat’nın başında çok iyi bir yöneticilik örneği göstermiştir.
İşte Lütfi DOĞAN bu teşkilatın tepe noktasında görev yapmış bir Ermenekli. Beş yıl gibi kısa bir zamanda din görevlilerinin özlük haklarının sağlanmasında önemli çalışmaları olduğu gibi Diyanet Vakfı gibi ekonomik yönden dev bir müessesenin de kurucusu bir hemşehrimizdir.
Öyle sanıyorum ki onun adına kimliğini taşıdığı Ermenek’te ve doğduğu Güneyyurt’ta adının verildiği, bir okul, bir sokak ve bir cadde adı yoktur. Belediye başkanlarımıza ve meclis üyelerine duyurulur. Dr. Lütfi DOĞAN adı maddi olduğu kadar manevi değeri çok büyük bir isimdir. Adının verileceği sokak, cadde ve okulun bulunduğu belde ve kent, onun adı ile onurlanacaktır.
Ermenek Müftümüz Mehmet Seven’in hatta Başyayla ve Sarıveliler müftülerimizin bu yazıyı dikkate alarak teşkilatlarındaki din görevlilerine, ülkemize ve dinimize büyük hizmetleri olan Sayın Dr. Lütfi DOĞAN’ın özellikle Taşeli topraklarında tanıtılması bir vefa borcumuzdur. Sayın Lütfi Doğan Bey’e Allah’tan sağlıklı ömür diliyor, örnek bir din alim olduğu için de kendileri ile bir Taşeli çocuğu olarak gurur duyuyorum. 21.03. 2016. “ yazımızı bitirmiştik. O, şimdi rahmetli oldu. Onun hizmetleri ileriki yıllarda çok daha iyi anlaşılacaktır. Ruhu şad olsun. 22.01.2018 Hasan ŞİMŞEK