Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber

Aşırı Sıcaklara Karşı Uyardı

Güncel

Karaman İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Serkan Yurdakul, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve alınması gereken tedbirler konusunda vatandaşları uyardı.

Meteorolojik verilere göre hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıktığını, bu durumunda özellikle çocuk, 65 yaş üstü yaşlıları ve kronik hastalığı bulunan vatandaşları olumsuz etkilediğini vurgulayan İl Müdürü Yurdakul; ‘’ Meteoroloji verilerine göre hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyretmektedir. Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut sıcaklığı da artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut sıcaklığı dengede tutulmaya çalışılır.

Ancak aşırı sıcaklarda bu denge bozulabilir. Özellikle yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda bu denge daha hızlı bozulabilir. Yine ortamdaki nem oranının yükselmesi terleme suretiyle vücut sıcaklığının uygun düzeyde tutmaya engel oluşturmaktadır. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı (dehidratasyon), kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların (tansiyon düşürücüler, idrar söktürücüler vb.) kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut sıcaklığı kontrol altına alınamazsa beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir’’ dedi.

Güneş veya sıcak çarpmasına da değinen Yurdakul; “Sıcak çarpması, aşırı sıcağa maruz kalma sonucu vücut sıcaklığını ayarlayan terleme mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak vücut sıcaklığının düşürülememesi ile karakterize bir tablodur. Vücut sıcaklığı 10-15 dakika içerisinde 40-41°C üstüne çıkabilir. Bu durum acil olarak tedavi edilmezse kalıcı hasara veya ölüme neden olabilir. Bilinç kaybından önce tedaviye başlanması durumunda iyileşme şansı oldukça yüksektir. Kişinin ateşi 39,4°C üzerindedir, deri kuru, kırmızı ve sıcaktır, terleme yoktur, bulantı kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulması ile komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı veya kaybı vardır. İlk yardımda; kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya soğutucularla (vantilatör, klima vb.) soğutulmaya çalışılmalı, bilinci kapalıysa kesinlikle içmesi için sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.” dedi.

Son olarak güneş yanıkları hakkında uyarılarda bulunan İl Sağlık Müdürü Yurdakul; “Deriye hasar vereceği için güneş yanıklarından kaçınılmalıdır. Güneş yanıkları, uzun süreli güneş ışığına maruz kalmakla meydana gelir. Deri kızarık, ağrılı ve aşırı derecede sıcaktır. Eğer etkilenen kişide ateş, bül (su toplanması) ve şiddetli ağrı varsa veya kişi 1 yaşından küçükse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Güneş yanığından korunmak için güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınılmalı, güneş yanığı olan yerler soğuk su ile silinmeli, etkilenmiş bölgelere nemlendirici tıbbi losyon sürülmelidir. Yağ, salça, yoğurt ve diş macunu vb. maddeler kesinlikle sürülmemeli, büller patlatılmamalıdır.” diyerek sözlerini tamamladı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.