Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber

Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Paneli

Güncel

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ev sahipliğinde Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Karaman Buluşması gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Karaman Valiliği, TÜBİTAK, Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği İl Koordinasyon Kurulu (KÜSİ) ve KMÜ Proje ve Teknoloji Transfer Ofisinin destekleriyle düzenlenen KÜSİ Karaman Buluşmasına Vali Fahri Meral, Rektör Prof. Dr. Mehmet Akgül, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK temsilcileri, il ve üniversite protokolü, sanayici ve işadamları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

KÜSİ tarafından son iki yılda 360 etkinlik gerçekleştirildi

Programın açılış konuşmasını yapan KÜSİ İl Temsilcisi ve KMÜ Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Kadir Sabancı, son iki yılda KÜSİ bünyesinde gerçekleştirilen faaliyetlere değinerek "2018 yılında yedi ayrı faaliyet türünde toplam 212 etkinlik, 2019 yılında ise on faaliyet türünde toplam 148 etkinlik gerçekleştirdik." dedi. Sabancı, bu süre zarfında Karaman'da iki Ar-Ge Merkezi kurulduğunu dile getirerek Karaman Ticaret ve Sanayi Odası, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü, Bifa Bisküvi, Duru Bulgur, Örnek Gıda, Engin Tarım, Yılmazlar Tarım, Akar Mühendislik ve Tüfekçioğulları Makine ile üniversite arasında protokoller imzalandığını belirtti. Sabancı ayrıca Mitsubishi Electric tarafından KMÜ Mühendislik Fakültesine PLC laboratuvarı kurulduğunu ve Konya İnnopark işbirliğiyle KOBİ Mentör Projesinin başlatıldığını sözlerine ekledi.

Programın açılışında konuşan KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül ise Karaman sanayi siciline kayıtlı 368 firmada toplam 19 bin 293 kişinin çalıştığını ifade ederek "İlimizde sanayi sektörü neredeyse 20 bin kişilik bir istihdama sahipken bu insan kaynağının niteliği ve sektörün yaşadığı sorunlar kuşkusuz hepimizi ilgilendirmektedir. Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği de en çok bu noktada gerekli olmaktadır. Ayrıca bu işbirliği, yalnızca sanayiyi ilgilendiren bir konu değildir; tüm tarafların faaliyetlerini etkileyip onlara yön vermesi beklenen bir meseledir." dedi.

"Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği çok boyutlu bir süreçtir"

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi bünyesinde açılan önlisans, lisans ve lisansüstü programlarda ilin beklenti ve ihtiyaçlarının dikkate alındığını vurgulayan Rektör Akgül, çeşitli kurum ve kuruluşlarla imzalanan protokoller ve açılan uygulama ve araştırma merkezlerinde Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliğinin öncelendiğini dile getirdi. Rektör Akgül sözlerine şöyle devam etti: "Kuşkusuz Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği çok boyutlu bir süreç olup iletişim faaliyetlerinden kurumsallaşmaya, tanıtım ve pazarlamadan istihdama, eğitim-öğretimden mesleki yeterlilik belgesine, Ar-Ge ve yatırım projelerinden teşvik sistemlerine kadar geniş bir alanı kapsamaktadır. Her ne kadar konu çok boyutlu olsa da tüm kurum ve kuruluşlar elini taşın altına koymalı ve bölgesel kalkınmayı engelleyen ya da duraksatan her türlü faktörle etkin bir şekilde ve uzlaşı içerisinde mücadele etmelidir. Bu bağlamda Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Platformu KÜSİ'nin faaliyetlerini önemsiyoruz ve KÜSİ'nin sürdürülebilirliği için her türlü desteği vermeye devam edeceğiz."

"2023 hedefleri doğrultusunda KÜSİ faaliyetlerinin çok önemli olduğuna inanıyoruz"

Karaman Valisi Fahri Meral ise "Bilginin kaynağı üniversiteler ile yenilikçi ürünleri üretecek olan sanayi kesiminin kamunun yol göstericiliğinde bir araya gelmeleri büyük önem arz etmektedir. Ülkemizin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında olması hedefi yolunda KÜSİ faaliyetlerinin çok önemli olduğuna inanıyoruz." dedi. Vali Meral, son yıllarda özellikle sanayide belli bir yetkinliğe ulaşmış ülkelerin Kamu Üniversite Sanayi İşbirliğini güçlendirerek önemli kazanımlar elde ettiklerini söyleyerek Türkiye Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği ve Eylem Planı kapsamında Karaman'da yapılan faaliyetlere değindi.

Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Portalı: KÜSİP

Program, açılış konuşmalarının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü personeli Recep Uzungil’in sunumu ile devam etti. "Üniversite ve sanayi arasında bilgi alışverişi, çağımızın gerekliliği haline geldi." diyen Uzungil, Karaman'da da bu bilgi alışverişini sağlamak için KÜSİ Karaman toplantısını düzenlediklerini belirtti. Bakanlık bünyesinde hayata geçirilen Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Portalı (KÜSİP) hakkında bilgiler veren Uzungil, portal sayesinde girişimcilerle üniversite, sanayi ve kamuyu çok hızlı bir şekilde bir araya getirdiklerini söyledi. Dijital Dönüşüm Yol Haritası hakkında da açıklamalarda bulunan Uzungil, dijital dönüşümün bilşenlerini 'insan, teknoloji, altyapı, tedarikçiler ve kullanıcılar' şeklinde sıraladı. Türkiye genelinde 1206 Ar-Ge Merkezi ve 352 Tasarım Merkezi sayısına ulaştıklarını belirten Uzungil, "Karaman özelinde de Döhler Gıda Sanayi A.Ş ile Tüfekçioğulları Makine Gıda İml. San. ve Tic. Ltd. Şti olmak üzere 2 adet Ar-Ge merkezi bulunmaktadır." dedi.

Recep Uzungil’in ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Politikaları Daire Başkanlığı personeli Orhun Melik Buran sunumunu yaptı. Kurum olarak gerçekleştirdikleri odak sektör çalışmaları hakkında bilgiler veren Buran, yaptıkları çalışmalar sonucunda 5 odak sektör belirlediklerini ifade etti. KÜSİ Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında oluşturulan İl Planlama ve Geliştirme Kurulları hakkında da bilgiler paylaşan Buran, kurul toplantılarının özelliklerini 'üst düzeyde sahiplenme, tüm paydaşların katılımı, izlenebilir ve ölçülebilir kararlar alma' şeklinde sıraladı.

"Ar-Ge yapmak emek ister"

Buran’ın ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Eğitimi Daire Başkanlığı Şube Müdürü Gülgün Çelik, Labs Modülü konulu sunumunu gerçekleştirdi. Araştırma Altyapısı ve Laboratuvar Portalı arayüzü hakkında bilgiler veren Çelik, "Ar-Ge yapmak emek ister." diyerek "Daha önceleri firamalarımız test yaptırmak için laboratuar bulamadıklarından dolayı yurtdışından hizmet alırlardı. Şimdi ise Labs portalı sayesinde ülkemizde varolan laboratuar ile irtibata geçip hızlı bir şekilde testlerini yaptırabilmektedirler." şeklinde konuştu.

Çelik’in ardından Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Mersin Şubesinde görevli Levent Tuğ, DMO Teknokatolog konulu sunumunu gerçekleştirdi. Tuğ, DMO’yu 'geliştirdiği yenilikçi çözüm ve uygulamalar ile kamu alımlarında öncelikli olarak tercih edilen ve uluslararası ölçekte öncü merkezi tedarik kuruluşları arasında yer alan bir kurum' olarak tanımladı. "DMO dijital altyapısını sağlayan kurumlardan biridir." diyen Tuğ, 'e-satış, ihale ve stoktan satış' olmak üzere üç çeşit tedarik şekillerinin olduğunu belirtti. Yerli üretimin teşvik edilmesi ve pazarlanması için Teknokatologun önemine dikkat çeken Tuğ, Teknokatalog üzerinden hali hazırda 19 firmanın 95 ürününün satışta olduğunu ve 5 milyon Türk Lirası şatış yapıldığını ifade etti.

Programda son olarak UFUK2020 konulu sunumunu yapmak üzere TÜBİTAK personeli Uzm. Şeyma Sayımlar kürsüye geldi. UFUK2020’nin Avrupa Birliği projesi olduğunu ifade eden Sayımlar, "Bu proje, dünya devleri ile AB’nin rekabet etmesi için oluşturulmuştur." dedi. Sayımlar, UFUK2020 projesinin temel hedeflerini 'küresel işbirlikleri yoluyla ekonomik rekabet gücünü artırmak, bilgi ve deneyim birikimini ekonomik değere dönüştürmek ve yeni iş sahaları ile yatırım alanları oluşturmak' şeklinde sıraladı. "Projenin en önemli artısı desteklerin bir kısmının önceden verilmesidir." diyen Sayımlar, proje ile 'bilimsel mükemmeliyet bileşenleri, endüstriyel liderlik bileşenleri ve toplumsal sorumluluk' alanlarında desteklerin sağlandığını ifade etti.

Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Karaman Buluşması, plaket takdimlerinin ardından sona erdi.   

                                     

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.