Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber

Karaman’da 41 STK`dan Dershane Tepkisi

Güncel

Karaman’da, 41 sivil toplum kurulusu (STK), Milli Egitim Bakanligi`nin dershanelerle ilgili hazirladigi kanun tasarisina tepki gösterdi.

Ögle saatlerinde Demosan Otel’de bir araya gelen 41 STK temsilcisi, dershanelerin kapatilmasina iliskin tepkilerini dile getirmek için basin toplantisi düzenledi. Stk’lar adina açiklama yapan Karaman Egitim Gönüllüleri Dernegi Baskani Abdulkadir Gök, halkin açtigi, sahiplendigi kurum ve kuruluslari kapatmanin demokrasi ürünü olamayacagini savundu.
Söz konusu taslagin telafisi olmayan sikintilara yol açacagini belirten Gök, mevcut sartlarda dershaneleri kapatmanin egitime büyük zarar vereceginin altini çizdi. Gök ‘Dershaneleri kapatmayin, aksine destekleyin’ çagrisinda bulunarak “Dershaneler sayesinde gençlerimiz kötülüklerden korunuyor ve bu gençler iyi okullar kazanarak hem kendilerinin hem ailelerinin hem de memleketlerinin gelecegine katki yapiyorlar. Yapilan arastirmalara göre lise ögrencilerinin %45 inin sigara, %32 sinin alkol ve %9 unun uyusturucu kullandigi ülkemizde dershanelerde verilen rehberlik faaliyetleri ile gençlerin bu zararli aliskanliklardan uzak tutulmasi saglanmaktadir. Okullar arasindaki egitimde kalite farki dershanede verilen egitimle en aza indirilmektedir. Dershaneler egitime bir alternatif degil, egitimin tamamlayicisidir.
Dershane ögretmenleri degerler egitimi kapsaminda vatan, millet, anne, baba sevgisi ile vicdani ve ahlaki degerleri ögrencilerine ögretmektedirler.”dedi.
Hiç kimse hiç kimseyi dershaneye gitmeye mecbur etmiyor
Dershanelerde yaklasik 100 bin insanin çalistigini, bu nedenle ciddi bir istihdam alanini olusturdugunu dile getiren Gök “Hiç kimse, hiç kimseyi zorla dershaneye gitmeye mecbur etmiyor. Sayin Cumhurbaskanimiz Abdullah Gül’ün de ifade ettigi gibi “Öncelikle dershaneleri doguran sebepleri ortadan kaldirmak” lazim. Dikkat edin bugün Türkiye’de, üniversite imtihanina girecek ögrencilerin yüzde 70’i dershaneye gidiyor. Dershaneler; toplumun büyük çogunlugu tarafindan benimsenmis, her kesim tarafindan yogun ilgi gören kurumlardir. Bu kurumlar Türk Egitim sistemindeki açigi kapatarak egitimin basarisini artirilmasina bu yönüyle de katki saglamaktadir. Dershanelerde bir dersin ücreti 5 TL. Yani bir müstahdem, sigara parasini biriktirse ayda 60-70 lira verse hafta sonu bir çocugunu rahatlikla dershaneye verebilir.” dedi.
Cevabi verilemeyen sorular var
Gök, dershaneler kapatildiginda okullar arasindaki egitim ve kalite farki nasil giderilecek, lise mezunu ögrenciler sinavlara nerde hazirlanacak, ögrenci bos zamanlarini nerede geçirecek, takviye egitim ihtiyaci nereden karsilanacak, meslek ve imam hatip liseleri anlatilmayan sinav müfredatini nereden ögrenecek, dar gelirli aileler sinavlara nasil hazirlanacak, veliler özel okul ücretlerini nasil ödeyecek, dershanelerin kapanmasiyla olusan boslugu hangi kurumlar dolduracak, klasik egitim anlayisi ile egitim alan ögrenciler test teknigini nasil ögrenecek sorularinin cevap bekledigini belirtti. Gök, ayrica “Kanun zoruyla kapatmanin, özel tesebbüslere kilit vurmanin dayanagi nedir? “ dedi
Demosan Otel’deki basin açiklamasindan sonra söz alan Türk Egitim Sen Baskani Ziya Hotamisli ve Karaman Ticaret Borsasi Baskan Yardimcisi Nevzat Erkan yaptiklari açiklamalarda özel tesebbüs olan kurumlarin kapatilmasi kararinin çok yanlis oldugunu, egitimde bir iyilestirme düsünülüyorsa bu ise yanlis yerden baslandigini belirttiler. Gerek Türk Egitimsen Genel Baskani Ismail Koncuk ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi Baskani Rifat Hisarciklioglu’nun bu konudaki görüslerinin kapatilmama yönünde oldugunu belirttiler
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.