Karaman Tanıtım Platformu tarafından yapılan yazılı açıklamada “Türk dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma Törenleri” Adının geçmesi bile bizlere geçmişi yaşatmaya yeten bu güzel gün, kutlanmaya başlandığı 1961 yılı sonrası kentimizin en önemli etkinliği olmayı başarmış, sanatsal ve bilimsel çalışmaların yoğunlaştığı şölen havasına dönüşmüştür.
Her sene yapılan bu etkinliklerimizin kayısı, kiraz, elma vs. festivallerinden farkı, bilimsel yönü ağır basan, tarih ve edebiyat konusunda söz sahibi insanların yer aldığı bir etkinlik olarak kutlanması olmuştur.
Tabii ki, eğlence ve gösteri yönünü de unutmamamız gerekmektedir. Çünkü 1961 yılından bu yana bu anlayışla kutlanmış, geleneksel duruma gelmiştir. Konferanslar, paneller, konserler, spor karşılaşmaları, vitrin yarışmaları gibi çok güzel organizasyonlar ile 2000 yılına kadar hakla birlikte el ele yapılmış, ulusal ve uluslararası anlamda haklı bir isim edinmiştir.
Ancak 2000 yılından sonra duraklamalar başlamış ve 2021 yılına kadar nerede ise unutmak veya unutturmak istercesine azalmıştır. Bunun nedenleri daha başka oturumlarda tartışılabilir. Bu açıklamamız geçtiğimiz günlerde yapılan etkinliklerin öncesi ve sonrasında yaşanan gelişmelerin değerlendirilmesi olacaktır.
Bildiğiniz üzere kutlamaların en önemli paydaşlarından bir tanesi KARTAP olmuştur. Ermenek-Karaman ikilemi, siyasi uyuşmazlık, kurumlar arası anlaşmazlık, kutlamalardan ticari beklentilerin bulunması gibi olumsuz bir ortamda, Mart ayına kadar kutlamalardan hiç bir ses çıkmaması KARTAP olarak bizleri yoğun bir şekilde kaygılandırmıştır.
Yaptığımız bir dizi görüşmelerden sonra Valilik Başkanlığında toplanma kararı alınarak çalışmalara başlanmış, ilk toplantı Sn: Valimiz Mehmet Alpaslan Işık başkanlığında gerçekleşmiştir. Bu toplantının ayrıntıları daha sonra tartışılabilir. Ama toplantıya damgasını vuran olay, KARTAP, KAREV ve İKEV olarak hazırlayıp sunduğumuz “Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma Etkinlikleri” hakkındaki 60 sayfalık dosya olmuştur. “Geçmişte Kutlanılan Dil Bayramları”, “Oluşturulan Programlar”,“Çalışma Sistemi Nasıl Olmalı”, “Somut Olarak Neler Yapılabilir” ve “Hediyelik Eşya” önerileri gibi ana başlıklar altında toplanan ve çok ayrıntılı bir şekilde hazırlanan bu rapor, katılımcılar tarafından ilgi ile karşılanmış ve programın çatısı böylece şekillenerek çalışmalara devam edilmiştir.
Her kurum elinden geldiğince çalışarak etkinlikler tamamlanmış, geçmişte yaşadığımız duyguları tekrar yaşayan halkımız tarafından oldukça olumlu tepkiler almıştır. Sağ olsunlar, var olsunlar.
Ancak etkinlik sonunda hakaret derecesindeki bazı eleştiriler, çalışanların sevincini, coşkusunu olumsuz yönde etkilemiş, etkinlikteki motivasyonu bozmuştur. Çalışmaların hiçbir bölümünde görmediğimiz kişiler tarafından yapılan bu haksız eleştirilerin içtenliğine ve yapıcı olduğuna hiçbir zaman inanmadığımızı bilsek de Karaman’ımıza zarar gelmemesini, çalışmalara daha fazla gölge düşürülmemesini düşünerek uzatılmasının gereksizliğine inanıyoruz.
Ve diyoruz ki; Gelecek etkinliklere Karaman’da bulunan her kurum, şehre olan sorumluluklarını zerresine kadar hissetsin, hiçbir beklentisi olmadan çalışmalara katılarak, bu bayramı çocuklarımızın geleceklerine tekrar armağan etsinler. Panel ve Konferanslarda salonlar boş kalmasın. Basın gibi önem gösteren kuruluşlarımızın, etkinliklere destekleri çok fazla olsun. Devletin kurumları tek yumruk olsun. Her birey kutlamalar için görüşlerini bildirsin.
Kısaca; Karaman’lıyım diyen herkes, Trübünde Oturmasın, Sahaya İnsin! Bu bir çağrıdır. Tüm kamu kurum ve kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşları, seçilmiş, atanmış tüm yöneticiler, Siyasi Partiler ve İnternet habercileri dâhil, tüm basın mensupları Karaman’ımızın geleceğinden sorumludurlar. Bu taşın altında sizlerinde elinizi görmek istiyoruz.” denildi.