Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber

KMÜ'de 2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı Faaliyetleri Anlatıldı

Güncel

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörlüğü tarafından hazırlanan Yunus’un Gönlü Çalab’ın Tahtı adlı “Ramazan Geceleri” programı tüm hızıyla devam ediyor.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin resmi sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan ve koordinatörlüğünü Muhammet Ali Orak'ın yaptığı programın bu haftaki konuğu KMÜ 2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı Yürütme Kurulu Üyesi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Muşmal oldu.

Prof. Dr. Muşmal, programda üniversitede 2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı kapsamında yapılan faaliyetlere değinerek Koordinatör Muhammet Ali Orak'ın sorularını yanıtladı.

“Yunus Emre’nin nereli olduğu değil, nereye hizmet ettiği önemli”

Prof. Dr. Muşmal, Yunus Emre’nin Karamanlı mı olduğu sorusu üzerine şu açıklamalarda bulundu: “Yunus Emre sadece tarihçilerin konu aldığı bir alan değil. Dil, edebiyat, sosyoloji gibi pek çok alana konu olmuştur. Tarihçiler belge, bilgi ve bulgu ile hareket ederler ve hakikatin peşindedirler. Hz. Yunus'un hakikatin peşinde olduğu gibi biz de hakikati arıyoruz. Yunus Emre’nin nereli olduğu değil, nereye hizmet ettiği önemlidir. O İslam’a, hakka ve millete hizmet etmiştir. Yunus’un yaşadığı döneme ait çok az vesika olsa da Karamanlı olduğuna dair Osmanlı arşivlerinde kaynaklar mevcut. Osmanlı erken dönem kayıtlarında Karamanoğlu Mehmet Bey’e, hatta Selçuklu'ya kadar giden göndermeler bulmak mümkündür. Ayrıca Yunus Emre’nin dedesi olduğunu düşündüğümüz İsmail Hacı'nın tekkesi Osmanlı arşivlerinde kayıtlı. Halkımız Yunus Emre gibi bir zenginliğe, aşka ve sevgiye sahip çıkmaktadır ve bu yüzden ülkemizin pek çok noktasında makamları ve türbeleri vardır. Karaman gibi bereketli topraklarda Yunus Emre, Piri Reis gibi çok önemli değerler yaşadı ve pek çok yere misyon taşıdılar. Yunus Emre tüm dünyanın Yunus’u; 72 milleti bir gören, zamanı mekanı aşan bir gözle bakan, Türk lisanı ile insanlığa haykırmış bir değerdir."

“Yunus’un güçlü olmasının sebebi edindiği birikim, taşıdığı misyon ve konuştuğu dildir”

Konuşmasının devamında Yunus Emre’nin sadece yaşadığı yüzyıla değil, 21’inci yüzyıla da ulaşan bir şahsiyet olduğunu ve çağlar aşan bir değer taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Muşmal şunları söyledi: “Yunus Emre, yaşadığı dönemde tanınan, bilinen bir efsane olmasının yanında sonraki yüzyıllara miras kalmış bir değerdir. Yunus, Türkçe söyleyen ve ezgileri ile halkın kendini bulduğu, herkesin aklında yer edinen birisi. Yunus Emre, gittiği yerlere Türklüğü, İslam'ı götürmüş, ilahi aşkı taşımıştır. Halk arasında Yunus’un bu kadar güçlü olmasının sebebi bu yolculukta edindiği birikim, taşıdığı misyon ve konuştuğu dildir. Yunus’un dilini herkes anlar. Bu toprakların bilincinde olmalı ve burada kimlerin yaşadığının farkına varmalıyız.”

UNESCO ve ardından Cumhurbaşkanlığı tarafından 2021 yılının Yunus Emre ve Türkçe Yılı ilan edilmesinin ardından KMÜ Rektörlüğü bünyesinde yapılan çalışmalardan bahseden Rektör YardımcısıProf. Dr. Muşmal, şunları dile getirdi: “Cumhurbaşkanlığımız tarafından yayımlanan genelgenin ardından ve KMÜ olarak Rektörümüzün göreve geldiği ilk günden itibaren çalışmalara başlandı. 2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı kapsamında Rektörlüğümüz bünyesinde sosyal ve kültürel faaliyetleri yürütmek üzere koordinatörlük kuruldu. Yunus’un Gönlü Çalab’ın Tahtı adlı Ramazan Geceleri programı youtube canlı yayını başladı ve KMÜ Musiki Topluluğu oluşturuldu. Yunus Emre Okumaları halen devam ediyor. Bunların yanı sıra Yunus Emre konulu çalıştaylar ve bilgi şölenleri düzenlenecek ve çok önemli çalışmalara imza atılacak. Valiliğimiz öncülüğünde, Karaman Belediyesi ve üniversitemiz iş birliğinde yürüteceğimiz çalışmalar kapsamında Karaman’ı ve üniversitemizi tanıtacağız. Üniversiteler bilgiyi üreten ve yayan eğitim kurumlarıdır ve aynı zamanda şehirleri tanıtırlar. Benzeri faaliyetlerin devam etmesi için tüm kamu kurum ve kuruluşlarının desteği ile elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Rektörümüz Prof. Dr. Namık Ak nezdinde tüm akademik ve idari personelimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Programda KMÜ Rektörlüğünün himayelerinde oluşturulan Musiki Topluluğu tarafından ‘Geldi Geçti Ömrüm Benim, Karamanlı Yunus Emre, Ben Yürürüm Yane Yane, Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan’ gibi besteler de canlı olarak icra edildi.

2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı etkinlikleri kapsamında her hafta pazartesi günleri yayımlanması planlanan Yunus’un Gönlü Çalab’ın Tahtı adlı program, ramazan bayramının ardından kaldığı yerden devam edecek.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.