KMÜ Kamil Özdag Fen Fakültesi Fizik Bölümü Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Korkmaz ile Aras. Gör. Osman Agar’in yürütmüs oldugu ve KMÜ Bilimsel Arastirma Projeleri (BAP) Komisyonunca desteklenen arastirmada Karaman ili merkezinden alinan toprak örneklerindeki çevresel radyoaktivite degerleri gözlemlendi.
Fukushima’nin Karaman’a Etkileri Arastirildi
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Korkmaz, Japonya Fukushima Daiichi nükleer reaktöründe 11 Mart 2011’de yasanan depremden sonra meydana gelen kazada bazi radyoaktif çekirdeklerin atmosfere salinmis oldugunu ve yaptiklari arastirmada serpinti ile bu çekirdeklerin Karaman ilimize kadar tasinip tasinmadiginin bir kanitini aradiklarini belirtti.
Arastirma sonuçlarina göre toprak örneklerinin radyum esdeger aktivite degerinin Ekonomik Isbirligi ve Kalkinma Örgütünün (OECD) belirledigi 370 Bq•kg-1 degerinden daha düsük çiktigini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Korkmaz söyle konustu: “Sonuç olarak, elde edilen veriler herhangi bir radyolojik risk olusturmamaktadir. Ayrica, sogrulan doz oranlari belirli araliklarda degismekte olup ortalamasi 42.25 nGyh-1 olarak hesaplanmistir. Oysaki yillik etkin doz orani ortalamasi 51.82 micSv/yil‘dir. Bu deger, UNSCEAR 2000’e göre dünya yillik doz orani olan 480 micSv/yil degerinden oldukça düsüktür.”
Yrd. Doç. Dr. Korkmaz : “Muazzam bir saglik riskine rastlanmadi”
Ortalama doz oranlarinin ulusal ve dünya genelinde istenilen degerden fazla çikmadigini ve muazzam bir saglik riskine rastlanmadigi söyleyen Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Korkmaz, “Bu sonuçlar, Karaman ilimize yakin bir bölge olan Akkuyu’da isletilecek nükleer güç santrali için Türkiye’nin gelecekte meydana gelebilecek mümkün radyoaktif kirliligini görüntülemek amaciyla bir referans olarak kullanilabilir.” seklinde konustu.
Yrd. Doç. Dr. Korkmaz, cografi ve meteorolojik sartlar göz önüne alindiginda Türkiye'nin potansiyel nükleer tehlikelere karsi önceden hazirlikli olmasi gerektigini belirterek özellikle sinirlarimiz çevresindeki dogal radyoaktivitenin belirlenmesinin son derece önemli olduguna dikkat çekti.
KMÜ ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumu arasinda imzalanan "Çevresel Radyoaktivitenin Ölçülmesine Yönelik Imkân ve Kabiliyetlerin Arttirilmasi" proje protokolüne deginen Korkmaz, Karaman ilinin çevresel radyoaktivitesinin arastirmasinin da yapilmakta oldugunu söyledi. KMÜ Nükleer Fizik laboratuvarinda çalismalarini sürdüren Korkmaz ve Agar, Karaman ili su kaynaklarinin ‘Toplam Alfa Beta’ çevresel radyasyon ölçümü ile arastirmalarina devam edeceklerini açikladi.
KMÜ Karaman’in Çevresel Radyoaktivite Degerlerini Arastirdi
KMÜ Karaman’in Çevresel Radyoaktivite Degerlerini Arastirdi
Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber
Güncel
Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) “Karaman Ilinin Merkezinden Alinan Toprak Örneklerinde Dogal Gama Kaynaklarinin Incelenmesi” baslikli arastirma yapildi.
Paylaş: