Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber

Mevlana Kalkınma Ajansı Yaşlanma Ve Göç Analizlerine Devam Ediyor

Güncel

2014-2023 Konya Karaman Bölge Planı kapsamında sosyal analizlerine devam eden Mevlana Kalkınma Ajansı Konya kırsalına yönelik göç ve yaşlılık analizleri gerçekleştirdi.

Pilot bölge olarak seçilen Yalıhüyük ilçesi Konya’nın nüfusu en az olan ilçesi olması ile birlikte yaşlı nüfusu en fazla olan ilçedir. Mülakat yöntemleri kullanılarak yapılan görüşmelerde ilçenin nüfus değişimlerinin nedenleri, neden göç verildiği, tarımsal ve hayvansal faaliyetlerin neden bitme noktasına geldiği, yaşlıların sorunlarının ne olduğu ve ilçeyi gelecekte hangi sorunların beklediği gibi konular irdelenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda ilçenin lisesinde 16 öğrencinin kaldığını ve gün geçtikçe bu sayısının azaldığı, iş imkânlarının olmaması sonucu ilçeden giden gençlerin bir daha geri gelmediği, ilçede nüfus hareketliliğini sadece emekli olup köyüne dönmek isteyenler ile yazları tatil için gelen insanların oluşturduğu dikkat çeken konuların başında gelmiştir. Yurt içi ve yurt dışından gelen akrabalar ile birlikte yazları ilçenin nüfusu iki kat artmaktadır. Birçok düğün yapılmasına rağmen hiçbir çift ilçede yaşamaya devam etmemektedir. Bu sebeple hızla yaşlanan ilçe tarımsal üretimden de koparak sadece emekli maaşlarına bağlı bir hale gelmektedir. Hareketsiz yaşam ve dışa bağımlı bir beslenme tarzının da her geçen gün sağlık sorunlarını arttırdığı tespit edilmiştir.
MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman Yaptığı açıklamada: “Yaşlanma biyolojik bir olgudur. Bu durumu sorun haline getiren şey toplumsal işlevselliği devam ettirecek önlemlerin alınmamasıdır. Günümüzde mevcut politikalar, nüfus değişimleri ve ekonomik değerler üzerinden değerlendirilirken mekânsal analizleri ve sosyal entegrasyonu sağlayacak uygulamalarda boşluk bulunmaktadır. Çünkü yaşlılığa yönelik sadece ekonomik tedbirlerin sağlanması ya da sosyal hizmet sunmak fiziki açıdan onları rahatlatırken, aktifleşmelerini önleyerek daha da durağanlaşmalarını sağlamaktadır. Benzer şekilde mekânsal değerlendirmelerin olmayışı herhangi bir büyükşehir merkezinde yaşlanma ile Konya gibi fiziki şartlarından dolayı ciddi dezavantaja sahip, merkeze 100 ile 200 km uzaklıkta olan kırsal yapıya sahip ilçelerdeki yaşlanma şartları ve imkânları bir olmamaktadır. Bu sebeple merkezi kuruluşlar ile birlikte yerel yönetim ve bölge içi paydaşlar ile ortak hazırlanması gereken aktif yaşlanma stratejileri, gelecekte yoğun olarak karşılaşacağımız yaşlanmadan kaynaklı olumsuzlukların giderilmesinde fayda sağlayarak olumlu bir süreç yönetimi sağlanmış olacaktır.”
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.