Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber

Torku Ormanları Orman Ve Su İşleri Bakanlığı Tarafından Örnek Gösterildi

Güncel

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ülkemize Uluslararası Çölleşme İle Mücadele Eğitimi Kapsamında gelen 27 ülkenin Bakan ve üst düzey yetkililerine çölleşmeyle mücadelede Torku Ormanlarını örnek gösterdi.

Moritanya Çevre Sürdürebilir Kalkınma Bakanı Amedi Camara ve beraberindeki 27 ülkenin üst düzey yetkilileri Torku Ovakavağı Ormanı’nı gezdi. Heyet, hayata geçirilen projeler ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı ve Konya Şeker’in uyguladığı ağaçlandırma projesini Moritanya başta olmak üzer birçok Afrika ülkesinde uygulamak istediklerini belirtti.
HEYET, TORKU OVAKAVAĞI ORMANI’NI GEZDİ
Konya Şeker’in yürüttüğü çevre projeleri, çölleşme ile mücadele eden birçok ülkeye de örnek gösteriliyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yürütülen Uluslararası Çölleşme İle Mücadele Eğitimi kapsamında Türkiye'ye gelen 30’a yakın ülkenin bakan ve üst düzey yetkilisi için, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Konya Şekerin uyguladığı ağaçlandırma projelerini görmeleri için Torku Ormanlarına bir gezi düzenledi.
Moritanya Sürdürebilir Kalkınma Bakanı Amedi Camara’nında katıldığı programda heyet Moritanya başta olmak üzere, 30’a yakın Afrika ülkesinde yürütülen çölleşme ile mücadele projesinde yararlanılmak üzere Konya Şeker’in Konya’da hayata geçirdiği ağaçlandırma çalışmaları hakkında Anadolu Birlik Holding Tarımsal Tedarik İş Birimi Koordinatörü Yavuz Erence’den bilgi aldı.
Heyete, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanefi Avcı da eşlik etti. Hayata geçirilen projeler ve yürütülen çalışmalar hakkında heyete bilgi veren Anadolu Birlik Holding Tarımsal Tedarik İş Birimi Koordinatörü Yavuz Erence Torku Ormanlarının, Konya’nın ekolojisine yapmış olduğu katkıları anlattı.
Erence, “Başkanımız Sayın Recep Konuk’un başlattığı ağaçlandırma projesi, yine O’nun takibinde, kararlılıkla yürümektedir ve hem kurum olarak hem de kurum çalışanları olarak ağaçlandırma konusunda hummalı bir çalışmayı büyük bir aşk içinde bu topraklar için yürütüyoruz. Yaptığımız ağaçlandırma çalışmasıyla hem çevremize hem de tarım sektörüne önemli ölçüde katkı sağlıyoruz. Mevsim şartlarına göre küçük oynamalar olmakla birlikte yılda ortalama 1 milyon fidan dikiyoruz. Ekiplerimiz sürekli olarak ağaçlandırma çalışmaları yapıyor ve böylelikle hem Konya’nın iklimini, hem de ekolojisini değiştireceğimizi düşünüyoruz.
Yatırımlarımızın tamamının çevreye zarar vermeyecek şekilde projelendiriliyor. Bu Recep Konuk Başkanımızın en önemli talimatıdır. Ancak biz bunun da ötesinde işler yapmaya gayret ediyoruz. Mesela biz tarımsal bir ürünü işliyoruz ve o tarımsal ürünle yani şeker pancarı ile nitelikli tarım toprağı da fabrikamıza geliyor. Biz o toprağı üründen ayrıştırıyoruz ve o toprağı ağaçlandırma çalışmalarımızda kullanılmak üzere verimini kaybetmiş çorak arazilerin ıslahında kullanıyoruz. Bizim ağaçlandırma çalışmalarındaki yaklaşımımız, doğadan aldığını doğaya geri verme ilkesidir” dedi.
“ÜRETİMİ SÜRDÜRÜLEBİLİR HALE GETİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”
Konya Şeker’in üretim yapmakla yetinmediğini ifade eden Yavuz Erence, “çiftçi kooperatifi olmamız sebebiyle üretimi sürdürebilir hale getirme konusunda da hassas davranılmakta, hem üretim yapmakta, hem üreticiyi desteklemekte hem de ekolojik dengeye önem vererek, çevreyi gözeterek ağaçlandırmaya ve doğal çevrenin yaşamasına büyük önem vermekteyiz” dedi.
Torku Ovakavağı Ormanında yapılan çalışmaların bireyleri ve kurumları teşvik ettiğini dile getiren Bakan Amedi Camara da " Bakanlığın ısrarla burayı görmemiz gerektiği konusundaki tavsiyesini buradaki çalışmaları görünce çok daha iyi anladık. Sayın Recep Konuk Beyin burada yaptırdığı ağaçlandırma çalışmalarına şahit olmak heyecan verici, doğal çevrenin korunması hususunda yapılanlar bizi etkilemektedir. Çölleşme ile mücadele kapsamında Türkiye ile işbirliği yapmayı öngörüyoruz. Bu birlik kapsamında tecrübe ve bilgi paylaşımını önemsiyoruz. Bunları bizim ülkemizde de kullanma aşamasında olacağız" diye konuştu. Konya Şeker’in çalışmalarına hayran kaldığını da ifade eden Bakan Camara, “Konya Şeker’in imzasını taşıyan projeler, birçok ülkede takip ediliyor, ülkemizdeki işletmelere de örnek oluyor. Özellikle doğal çevrenin korunmasına yönelik yapılan yatırımlar, uluslararası kurumların dikkatini çekiyor. Çevre kirliliğinin sıkça konuşulduğu bir dönemde Konya Şeker, attığı adımlarla çevreci bir kurum olduğunu ispatlıyor. Biliyoruz ki ağacın olmadığı bir bölgede sağlıklı yaşamdan söz etmek mümkün değil. Bu anlamda Konya Şeker’e, doğaya sunduğu katkılardan dolayı teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı ise Konya'da çölleşmeyle mücadele kapsamında eğitimler verildiğini hatırlattı ve Moritanya başta olmak üzere birçok Afrika ülkesine Konya Şeker’in uyguladığı ağaçlandırma projesinin Türkiye Cumhuriyeti Orman Bakanlığı tarafından örnek gösterildiğini ve Moritanya’nın Konya Şeker’in ağaçlandırma sistemini uygulamak istediğini ifade etti.
Programa, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, TİKA, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ve UNCCD (Çölleşme ile Mücadele Birleşmiş Milletler Sözleşmesi) yetkilileri de katıldı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.