Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber

Türkiye'nin İlk Uzay Mühendisi Ayakta Alkışlattı

Güncel

Özel Karaman Mercan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, engellerin ortadan kaldırılması konusunda farkındalık yaratmak amacıyla önemli bir etkinlik düzenledi.

12 Haziran Pazartesi günü Lütfi Elvan Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecen konferans, "Engelleri Ortadan Kaldırmak" temasıyla büyük ilgi çekti.

Etkinliğin konuşmacıları arasında, her ikisi de kendi alanlarında büyük başarılara imza atmış olan, engelli bireylerin karşılaştığı zorlukları aşma konusunda benzersiz bir bakış açısına sahip Türkiye'nin ilk serebral palsili uzay mühendisi Turgay Karakaş ve fizyoterapist Özcan Kalkan yer aldı.

Engelleri Ortadan Kaldırmak konulu konferansa Karaman Vali Yardımcısı Oğuz Şenlik, Belediye Başkanı yardımcısı Eyüp Hüsamettin Aslan, Belediye Meclis Üyeleri, KMÜ Akademisyenleri, okul müdürleri ve vatandaşlar katılım sağladı.

Özel gereksinimli öğrencilerin ve danışanların, toplumun her kesimine engellerin ortadan kaldırılabileceğini, engelin yalnızca bir sözcükten ibaret olduğunu belirtmek amacıyla engelleri ortadan kaldırmış, Türkiye'de adından sıkça söz ettirmiş, başarıları ile dünya çapında bilinen Serebral Palsi olarak da bilinen beyin felci tanısı ile dünyaya gelmiş ve Türkiye'nin ilk uzay mühendisi olmuş olan Turgay Karakaş’ın hayat hikayesi dinleyicileri duygulandırdı.

Robofiz Spor ve Egzersiz Sistemleri CEO’su Özcan Kalkan’ın Serebral Palsi olarak da bilinen beyin felcinin ne olduğunu, Serebral Palsili bireylere nasıl fizik tedavi ve nörolojik rehabilitasyon hizmetlerinin sunulması gerektiğini anlattı.

Turgay Karakaş’ın Hayatı

Her yıl 17 milyon insan serebral palsiyle dünyaya geldiği ve yeni doğan her bin çocuktan 2’si bu tanıyı aldığı belirtildi. Karşılaştığı büyük sorunlara rağmen birçok önemli başarıya imza atan Türkiye'nin ilk ve tek Serebral Palsili uzay mühendisi Turgay Karakaş 5 yaşında zihinsel engel tanısı almış, 6 yaşına kadar konuşamıyor ve yürüyemiyordu. Daha sonra okul çağlarında fiziksel engeli sebebiyle akran zorbalığına maruz kalmasının yanı sıra öğretmenlerinden de kötü söylemler duymaya başlayınca okul hayatı zora girmişti ancak pes etmedi, sevgiden, azimden ve başarma arzusundan vazgeçmedi.Uzay mühendisi olmaya karar verdiği anı bir röportajında şöyle ifade etmektedir; "Kendi başıma dengemi sağlayıp gökyüzüne bakabildiğimde 9 yaşındaydım. Ve o an gördüğüm harika dizayn, benim hayal ettiğim matematiksel ortam, gökyüzünde bulunuyordu. O gün ben uzayla ilgili bir iş yapacağıma karar verdim."

Karakaş 1994 yılında girdiği üniversite sınavında Türkiye 25.’si oldu, Lisans eğitimi süresince matematik, fizik ve kimya alanında 3 yan dal yaparak rekor kırdı ve Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümünde yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlamıştır.

Savunma Sanayiinde çalışarak Türkiye'nin ilk seyir füzesi projesinde görev almıştır. Yeni Türkiye Yüzyılı Bilİm insanı seçilmiştir. Şuan Tübitak Sage'de çalışmaktadır.

Karakaş aynı zamanda Bir Hayal Bin Umut Derneği’nin kurucusudur. Karakaş evli ve bir çocuk babasıdır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.