Konya’da AK Parti İl Başkanlığı tarafından düzenlenen Şehir Buluşmaları programında konuşan Milletvekili Ziya Altunyaldız, geçtiğimiz günlerde Konya ulaştırma projelerini Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenledikleri geniş katılımlı toplantıda tüm ayrıntıları ile ele aldıklarını, tıkanıklık yaşanan noktalarda karara vardıklarını ve yol haritasını çıkardıklarını belirterek, “Akabinde Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım başkanlığında bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantıda da Sayın Bakanımıza kararlarımızı ilettik ve tıkanıklık yaşanılan noktalarda desteklerini istedik. Kendileri son derece çözüm odaklı yaklaştı konulara ve hemen ilgili bürokratlara gerekli talimatları verdi. Bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm projelerimizin TBMM’de ve ilgili Bakanlıklarda takipçisi olacağız” dedi.
2003-2015 yılları arasında Konya’ya yapılan ulaştırma yatırımlarının toplam tutarının 4,7 milyar TL olduğunu, şu an devam eden çevre yolu, metro, lojistik merkez ve YHT garı projelerinin toplam maliyetinin ise 4,75 milyar TL olduğunu kaydeden Altunyaldız, “Bu dört önemli proje Hükümetlerimiz döneminde Konya’mıza yapılan yatırımlar toplamından daha fazla. Sayın Başbakanımızın temel atmasını gerçekleştirdiği Konya Çevre Yolu Projesi Konya’mız açısından oldukça öneme sahip. 2x3 şeritli olarak bölünmüş yol olarak otoyol standartlarında yapılacak 122 km’lik Konya Dış Çevre yolunun yapımı 2016 Yatırım Programında yer aldı. İlk etapta 71 km’lik Karaman-Ereğli-Aksaray-Ankara-Afyonkarahisar güzergahı yapılacak. Çok hızlı bir şekilde proje ihalesine çıkılacak. Geri kalan 51 km’lik kısım için de çalışmalar hızlı bir şekilde tamamlanacak. İnşallah 71 km’lik bölüm çevre yolunun yapımını 2019 seçimlerinden önce tamamlayacağız. Biliyorsunuz Metro Projesi Konya’mız açısından oldukça önemli. Sayın Başbakanımız 24 Nisan 2015 tarihinde Konya’da bizzat kendileri yapmıştı projenin lansmanını. Sayın Cumhurbaşkanımız da 17 Aralık 2015 tarihinde düzenlenen Şeb-i Arus töreni için Konya’mıza geldiğinde metro çalışmalarının hızlandırılmasına ilişkin talimat verdiler. İki hattın Fizibilite Etüdü 2016 yılı Yatırım Programında yer aldı. Necmettin Erbakan Üniversitesi hattının projesi devam ediyor. 2017 yılı başında bu hattın yapımına başlanılacak. 2019 seçimlerinden önce bu hattın tamamlanması planlıyoruz. Kampüs-YHT Garı-Meram Hattında da proje çalışmaları devam ediyor. 2017 yılının Eylül ayında yapım ihalesine çıkılabilecek. 2017 yılı bitmeden yapımına başlamayı planlıyoruz. Yüksek Hızlı Tren Garına ilişkin TCDD bünyesinde ihaleye çıkmak üzere çalışmalar süratli bir şekilde devam ediyor. İnşallah Mayıs ayı içerisinde ihaleye çıkılabilecek. Projenin 2018 yılı içerisinde tamamlanmasını planlıyoruz. Bu gar hem Ankara, Eskişehir Yüksek Hızlı Tren hatlarının, hem de Konya-Karaman-Ulukışla-Yenice ve Kayseri-Aksaray-Konya-Seydişehir-Antalya Hızlı Demiryolu hatlarının toplama ve dağıtım garı olacak. Hatta metro hattı da buraya bağlanacak. Yani demiryolu trafiğinde Konya’nın ulaşım kalbi olacak, teknik tabiriyle şehrin eşik noktası olacak” şeklinde konuştu.
“KONYA İKİNCİ MARMARA HAVZASI OLACAK”
Konya Lojistik Merkezi, Kayseri-Konya-Seydişehir-Antalya ve Konya-Karaman, Karaman-Mersin Hızlı Demiryolu Projelerinin Konya’nın üretim ve dağıtım merkezi olarak ikinci Marmara Havzası olması yolunda mihenk taşı projeleri olduğunu ifade eden Altunyaldız, “Konya’nın coğrafi konumunun avantajlarının ortaya çıkarılması, Konya’nın doğuyla batıyı bütün dinamikleriyle bağlaması ve Orta Anadolu’dan tüm ülke ve bölgeye lojistik hizmet verebilmek amacıyla, Konya Lojistik Merkezi projesi oldukça önem arz etmektedir. Kayacık mevkiinde lojistik merkez kurulması çalışmaları sürdürülmektedir. Projeyi 2018 yılında tamamlamayı ümit ediyoruz. İhaleye çıkılması amacıyla hazırlıklar devam ediyor. Yapılacak lojistik merkezin Konya-Aksaray hızlı demiryolu sözleşmesi kapsamında OSB’lere bağlantısını sağlayacağız. Bu hatlar üzerinden konteyner taşımacılığı da yapılabilecek. Hatta şunu söyleyeyim lojistik merkez Ankara, Eskişehir-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hatları ile Seydişehir-Antalya, Karaman-Mersin, Aksaray-Kayseri Hızlı Demiryolu hatları ve Afyonkarahisar-Eskişehir Konvansiyonel hatlarının tamamına bağlanacak. Üretim ve lojistik havzası olma yolunda demiryolu ulaşımı oldukça önemli. Diğer taraftan, Konya ve Karaman’ın gerçek bir yatırım üssü haline gelebilmesi, dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 90’ının gerçekleştirildiği denizyoluna hızlı ve düşük maliyetli bağlantı sağlanmasıyla mümkün olabilecektir. Bu kapsamda, hem yolcu, hem de yük taşımacılığında kullanılacak Konya-Karaman ve Karaman-Ereğli-Ulukışla-Yenice Hızlı Demiryolu Projelerini çok yakından takip ediyoruz. Konya-Karaman hattının 2016 yılı Temmuz ayı içerisinde açılışının yapılması planlanmaktadır. Diğer hattı da 2019 yılında tamamlayıp, vatandaşımızın hizmetine sunacağız. Diğer taraftan, Kayseri-Aksaray-Konya-Seydişehir-Antalya Hızlı Demiryolu Hattı ülkemizin turizm merkezleri olan Antalya, Konya ve Kapadokya bölgesini Kayseri’ye ve dolayısıyla hızlı demiryolu ağına bağlayacaktır. Burada bulunan 4 aksın proje ihaleleri gerçekleşti. Etüd projelerin 2017 yılı içerisinde bitirilmesi planlanıyor. Bu demiryolu bağlantıları dışında Seydişehir, Beyşehir ve Taşkent üzerinden Antalya’ya ulaşan 3 önemli karayolu güzergahı yapım çalışmaları da devam ediyor. Bu hatlara ilişkin çalışmaları da yakından takip ediyoruz. İnşallah yollarımız en kısa zamanda Konya’mızın ve tüm Türkiye’nin hizmetine açılacaktır” diye konuştu.
Mehmet ali yilmaz 8 Yıl Önce
Karamana hizli tiren ne zaman gelecek