Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber
2015-03-11 00:00:00

SINAVDA BASARILI OLABILMENIN ANAHTAR ROLÜ DOGRU BESLENMEDIR !

KGRT

kgrt@kgrt.com 11 Mart 2015, 00:00

Üniversite sinavina sayili günlerin kaldigi bu süreçte nasil beslenmeli, nelere dikkat etmeliyiz?

Ögrenciler sinav haftasinda dengeli, düzenli ve saglikli beslenmeye özen gösterirse basari ve motivasyonlarina katkida bulunabilirler. Öncelikle 3 ana, 2-3 ara ögün seklinde dengeli beslenme düzeni planlanmalidir. Ara ögünlerde çikolata, gofret, sekerleme tüketmek; kan sekerini hizla yükseltip düsürdügü için beynin sekere olan ihtiyacini karsilamayip aksine kanda hipoglisemiye neden olmasindan dolayi tüketimi önerilmez. Ara ögünlerinizde kuru üzüm, hurma, yaban mersini ve ceviz, badem, findik tüketmeye özen gösteriniz.

Güne muhakkak kahvalti ile baslanmalidir. Yapilan arastirmalar, sabah kahvaltisi yapan ögrencilerin okula devam ve okul basarilarinin yapmayanlara göre çok daha iyi oldugunu göstermistir. Hem sinav sabahi hem de tüm hazirlik dönemi boyunca, sabah kahvaltisi yüksek önem tasimaktadir.

Stresi azaltmak ve mutluluk hormonun artmasini saglamak için de; tam bugday ekmegi, bulgur pilavi, kepekli makarna, tam bugday unundan yapilmis kekler (ölçülü olmak kaydi ile ), süt, yogurt, ayran, peynir, muz tüketilebilir.

Omega 3 içerigi ile hafizayi güçlendiren, bilissel performansi arttirarak ögrenmeyi kolaylastiran balik, sinav öncesi periyotta haftada 2-3 gün tüketilmelidir. Derin su baliklari olarak somon ya da levrek tercih edilebilir. Konsantrasyon artisini saglayan bir diger Omega 3 kaynagi ceviz her gün 1-2 adet tüketilmelidir.

Beyin fonksiyon islevleri ve sinir sisteminde görev alan B grubu vitaminlerinin de bu dönem de düzenli tüketilmesi gerekmektedir. B vitaminleri ette, balikta, kepek çavdar ürünlerinde ve koyu yesil sebzelerde bulunur.

Sinav öncesi, sabahi ve sirasinda beslenme önerileri;

* Sinav öncesi günlerde disarida yemek yemeyin. Özellikle tavuk, mayonez gibi çabuk bozulan gidalardan kaynaklanan gida zehirlenmeleri hem sinav öncesi size ciddi saglik problemleri yasatabilir hem de sinava girmenizi engelleyebilir.

* Kafein içeren yiyecekler adrenalinin serbest kalmasina böylece stres düzeyinin artmasina neden olabildigi için günlük kahve tüketimini 2 fincan kahve/çay ile sinirlandirilmasi önemlidir.

* Balik, ceviz, zeytinyagi, yesil yaprakli sebzeler, kirmizi et, pekmez, maydanoz, yesil biber, kivi, portakal, yaban mersini mutlaka haftalik ve günlük beslenmenizde yer vermeye çalisin.

* Sinavdan bir aksam önce kizartma türü agir ve yagli yemeklerden kaçinin.

* Sinavdan bir gün önce simdiye kadar yemediginiz besini ilk defa o gün tüketmeyi denemeyiniz.

* Gaz yapici özelligi olan yiyeceklere dikkat edin (kurubaklagiller, asitli içecekler, lahana, pirasa, kereviz, bezelye, mercimek köftesi vb)

* Hiçbir besinin mucevi bir etkisi yoktur. Zihin açar diye midenizi bozacak yiyecekler tüketmeyin.

Sinav sabah kahvaltisinda beslenme aliskanliklarina paralel olarak dengeli, kompleks karbonhidrat içeren (meyve, süt, ekmek, yulaf v.b) dengeli bir mönü tüketilmelidir, kizartma tarzi agir ve yagli besinlerin tüketiminden kaçinilmalidir. örnek olarak,

Örnek kahvalti mönüsü:

1 bardak meyve suyu (Taze sikilmis tercih edilir) 1-2 dilim peynir 1 yumurta (Haslanmis veya yagsiz tavda omlet) 2 tam ceviz veya 10 badem ya da findik veya 4-5 adet zeytin 1 tatli kasigi pekmez 2 -3 dilim tam bugday ekmegi Domates, salatalik, yesillik

SINAVA GIRECEK TÜM ÖGRENCILERIMIZE BASARILAR DILERIM… 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.