Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber
2014-06-12 00:00:00

TARIHE YOLCULUK

KGRT

kgrt@kgrt.com 12 Haziran 2014, 00:00

Yemegimizde Karamanli tarihçimiz ve Atatürk uzmani Ali Güler, önceki belediye baskanlarimizdan Ali Kantürk ve Yarenler Grubumuzdan Asik Onguni de var. Yemegi yerken ayni zamanda Ali Güler'in getirdigi bir cd'yi dinliyoruz. Cd Makedonya'nin Kocacik bölgesinin halk türkülerini kapsiyor. Atatürk'ün atalarinin Karaman'dan gidip yerlestigi Kocacik kasabasi ve yöresinin türkülerinin kaydedildigi bu cd Karaman türkülerimizle ne kadar örtüsüyor bunu tespit etmeye çalisiyoruz. Dinleyip üzerinde tartisiyoruz. Asik Onguni ile ve ayni grupta müzik yapan Onguni gibi Karaman türküleri üzerine uzman arkadasim Ismail Hakki Keçeci ile daha ayrintili çalisma yapma karari alarak televizyon binasindan ayriliyoruz. Bu arada Dr. Ali Güler televizyon stüdyosuna çarsamba aksami belediye nikah salonunda saat 8 de Atatürk Ve Karaman'i anlatacagi konferansin duyuru kaydina giriyor.
Biz arkeolog Vehbi Uysal'in rehberliginde Karadag'in ardinda Süleymanhaci Köyü'ne dogru ilerliyoruz. Amacimiz Vehbi Bey'in müze görevi sirasinda tespit ettigi Hitit Aniti'ni görmek ve fotograflarini çekmek. Sora sora Süleymanhaci Köyu'nü oradanda Adakale Köyü yaninda yükselen Kizildagi buluyoruz. Bu arada kuruyan Süleymanhaci ve Hotamis göllerine bakip aciyan iç duygularimizla Süleymanhaci gölünün o çok lezzetli baligini aniyoruz. Içimiz daha da burkuluyor.
Kizildagin kuzey bati yönünden arabayi park edip tirmanmaya ve Harttapus Aniti'ni aramaya basliyoruz. Çok sarp alanda kah tirmanip kah ilerleyerek arayisimiz sürüyor. Kuruyan göl ve tekrar suyu tutmak için yapilan dolgu baraj çalismalari daha iyi görünüyor. Kop (Konya Ovasi Sulama) Projesi çerçevesinde göllerin tekrar doldurulacagini duymustuk. Yapilan çalismalari yukaridan inceleyerek tarihe yolculugumuz sürüyor. Bir yandan da Gödet barajinin yapilmasindan sonra bu göllerin kurumasini ve Göksu nehrinden buralara kadar getirilecek su ile Göksu dere yataklari ve Akdenize yapacagi problemleri tartisiyoruz. Ama görünen köy kilavuz istemez diye noktalayip aramaktan yorulmus bir anda iken asagida ufukta bir çoban beliriyor. Yukaridan bagiriyorum.
- Kaya resmi neredeeee! Çoban daha yukarilari isaret ediyor. Ara çok uzak oldugu için bir kaç seslenmeyle yeri ögrenip oraya yöneliyoruz. Üç koldan ararken Vehbi Uysal aniti buluyor. Bize sesleniyor ve sok olmus Bir ifadeyle bizi karsiliyor. Anitin yanina gelince dinamitle etrafinin patlatildigini ve bu patlamanin anitin altini parçaladigini içimiz yanarak izliyoruz. Define avcilarinin üç küsur bin yillik böyle eski ören yerinde define olmadigini bilmeyecek kadar cahil ve ceberrut haltlarini görmek üçümüzü de sarsiyor. O dönemin halkinin üzerine basip ritüel bir törene katildiklari ayak izleri bu tahribatla yok olmus. Arkeolog Mehmet Vehbi Uysal aniti anlatmaya basliyor:
- "Adakale Kizildag Hartapus Kaya Aniti, Geç Hitit dönemine ait ve yerel özellikler tasimasi nedeniyle bölgeye özgü arkeolojik deger tasir. Kabartmada figür bir taht üzerinde oturmakta, sol elinde bir mizrak sag elinde ise bereketi simgeleyen tabak tutmaktadir. Kademenin altinda bulunan ve o dönemin insanlarinin üzerine ayaklarini basarak bir tür ritüel törene katildiklari ayak izleri surada idi. Bu talihsiz patlatma ile su an yok edilmis".Diyor.
Zorlu gezi ve incelemelerimizden sonra tekrar uzun bir yolculuktan sonra asagida bulunan aracimiza binip dogruca Adakale Köyü'ne yöneliyoruz. Gördügümüz birkaç gençle sohbetimizde bu patlatilma olayinin geçen sene oldugunu ögreniyoruz. Muhtarin evini yine sora sora buluyoruz. Hosbesten sonra durumu anlatiyoruz. Bu patlamadan haberi olmadigini söylüyor. Köylülerden bazilarinin haberinin oldugunu ve sorumluluklarimizi tekrar muhtara hatirlatip Karaman'a dönüyoruz. Karaman müze müdürlügümüze durumu bildiriyoruz.
Sevgili Karamanli hemserilerim. Yaklasik bes yil önce Sanayi ve Ticaret Odasi ile Mevlana Kalkinma Ajansi önderliginde baslattigimiz Karaman Inanç Turizmi Projesi çalismalarimiz hem ilgili resmi kuruluslar ve hem de biz sivil kuruluslar olarak devam ediyor. Gerek alt yapi çalismalari (Turistin kalabilecegi otellerimiz, ören yerlerimizin temizlenmesi ve restorasyonu vs) ve gerekse üst yapi çalismalarimiz (Insanlarimizin bilinçlendirilmesi, egitim çalismalari, tur operatörleri ile görüsmeler vs) sürdürülüyor.
Yunus Emre Camisi, Aktekke Camisi, Çesmeli Kilise, Tartan Konagi, Hürrem Dayi Evi, Karaman Kalesi, Binbir Kilise, Hitit anitlarimiz, Taskale ve Manazan, Karaman Müzesi vd inanç turizmine hazir olmak üzere. Herkese sesleniyorum lütfen sizler de hazir ve duyarli olun. Sevgilerimle.
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.