Kasaba ve köy ziyaretlerinde bulunan Başkan Mehmet Bayram pancar üreticilerinin sorununu dinledi. Pancar üretiminin azaldığını ve üreticilerinin pancar ekimine son verdiğini söyleyen Bayram açıklamasında: “ Bugün Akçaşehir, Sudurağı kasabalarımız, Ekinözü ve Alaçatı köylerimizi ziyaret ederek pancar üreticilerimiz ile sohbet ettik. Şeker pancarı ekim sözleşmelerinin sonuna yaklaştığımız şu günlerde üreticilerimizin birçoğu maalesef şeker pancarı üretimini bırakma kararı aldığını gördük. Pancar ekiminde grup oluşturup sözleşme imzalamada son günler yaklaşırken Karaman’a bu yıl verilen 580 bin ton pancar kotasından 300 bin ton civarı sözleşme yapıldığı, 280 bin ton civarı kotanın mevcut ekiciler tarafından bırakıldığı görülmektedir.
Ülkemizde şeker pancarı üretiminde söz sahibi illerden olan Karaman’da çiftçimizin büyük bedeller ödeyerek aldığı kotaları bırakmaları ilimiz tarımsal üretimi açısından çok üzücü. Pancar üreten köylerimizi ziyaretlerimizde yaptığımız tespitleri, sorun ve talepleri Türk Şeker yetkililerine aktardık.
Sonuç olarak Sn. Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan, 2022 yılında Türk Şeker ile üreticiler arasında akdedilen şeker pancarı üretim sözleşmesi kapsamında üretilen % 16 polar şeker ihtiva eden firesi düşürülmüş net 1 ton A kotası şeker pancarı baz alım avans fiyatı 800 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca üreticilerimizin teslim ettiği her ton pancar için 50 TL. yaş pancar posası bedeli ve 25 TL/ton kota tamamlama primi ile birlikte 2022/2023 üretim dönemi şeker pancarı fiyatı 875 TL/ton olacaktır.
Ayrıca;
- 3 olan avans adedi 4’e,
- 18 TL/ton olan avans tutarı % 100 artırım yaparak 36 TL/tona,
- Çiftçilerimize istihkak olarak verilen posa oranı % 17’den % 20’ye çıkarılmıştır. Yaklaşık %100 civarında artışa rağmen ilimizde üreticilerimizin %48 civarında pancar ekimini bıraktığı görülmektedir” ifadelerini kullandı.