Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber

Bayram: “Bizim Bölgemizde Bizim Fabrikalarımıza Üretim Yapılmalı”

Tarım

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, bölgemize uzak mesafede özel sektör ve Kooperatiflerin sözleşmeli pancar ekimi yapmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını söyledi.

Başkan Mehmet Bayram sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda: “Türkiye’de önemli Şeker Pancarı üretim merkezlerinden biri olan Konya ve Karaman’da sözleşmeli şeker pancarı ekimi yapan özel sektör ve Kooperatifler, 600-700 km mesafede bulunmaktadır. Bölgemize büyük katkılar sağlayan çiftçi kuruluşu Konya şeker 2 Türk Şeker 2 toplamda 4 tane şeker fabrikası olmasına rağmen aynı fiyatlar aynı şartlar ile bölgemize uzak mesafede özel sektör ve Kooperatiflerin sözleşmeli pancar ekimi yapması kabul edilebilir bir durum değildir.

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi bünyesinde bulunan Konya ve Çumra Şeker, Türk Şekere ait Ereğli ve Ilgın şeker fabrikaları var iken özellikle Karapınar ve Ereğli başta olmak üzere yapılan anlaşmalı ekimler ile bölgemizin topraklarını, suyunu kullanarak taşıma suyla değirmen döndürme misali pancar üretimi yaptırmak hiçte mantıklı olmadığı aşikârdır. Özellikle bu bölgelerde ekstra bir pancar ekimi yapılacaksa fiyat ve şartlar aynı ise bunu çiftçi kuruluşu bünyesinde 2 tane fabrikası olan kapasitesi yeterli olan Konya Şeker tarafından yapılması büyük önem arz ettiğini düşünüyorum.

46 bin üreticinin ortak olduğu Pankobirlik ve bünyesindeki 16 pancar kooperatifinin hissedar olduğu, ortaklık yapısı itibariyle ülkemizdeki yaklaşık 900 bin pancar üreticisinin ortak girişimi olan 45 üretim tesisi kuran Konya Şeker’in büyümesindeki önemli faktör şeker pancarı olduğunu ve bölge çiftçimize sağladığı katkıları unutmamalıyız. Ayrıca Türk Şeker’in bünyesinde olan, üretim olarak en büyük kapasiteye sahip Ereğli ve Ilgın Şeker fabrikalarının kapasitesinin artırılması pancar üretimi için büyük önem arz etmektedir. Özellikle Karaman, Ereğli ve Karapınar başta olmak üzere pancar üretimini çiftçimizin bırakmasındaki sebeplerden biri olan pancar hasadında yaklaşık 100 günü geçen hasat zamanında yaşanan sorunlardır. Ereğli Şeker Fabrikasının günlük 8500 ton olan kapasitesinin artırılması çiftçimizin pancar ekimine devam etmesi için büyük önem arz etmektedir.

Sonuç olarak şeker pancarı üretimi bölgemizde kendi fabrikalarımız bünyesinde yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.