Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber

Cumhurbaşkanlığından Zarar Gören Çiftçilere Tohum Desteği

Tarım

Haziran ayı içerisinde meydana gelen dolu afeti sonrasında zarar gören çiftçilere Cumhurbaşkanlığı acil destek ödeneği kapsamında Sertifikalı Tohum dağıtımı yapılıyor.

24 Ekim 2020 Cumartesi günü saat 12.20’de Sümer Mahallesi’nde bulunan Pankobirlik depolarında gerçekleştirilen “Sertifikalı Arpa ve Buğday Tohumluğu Dağıtım Programı”na Karaman AK Parti Milletvekilleri Dr. Recep Şeker, Av. Selman Oğuzhan Eser, Tarım ve Orman İl Müdürü Yusuf Şahinbaş, İl Genel Meclis Başkanı Adem Kapar, Ereğli Pankobirlik yetkilileri, il genel meclis üyeleri, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve dağıtım yapılacak köy muhtarları katıldı. 
İl Müdürü Şahinbaş “Acil Destek Ödeneği İle Temin Ettiğimiz Sertifikalı Tohumlukların Zarar Gören Çiftçilere Dağıtımı İçin Komisyon Oluşturuldu”
İlimizde çeşitli tarihlerde meydana gelen doğal afetler nedeniyle ekili alanlarda oluşan hasar sonucu ürünleri zarar gören çiftçilerimizin mağduriyetlerini ortadan kaldırmak ve bir sonraki üretim sezonunda tarımsal faaliyetlerini devam ettirebilmelerini sağlamak amacıyla Cumhurbaşkanlığımızdan sertifikalı tohum ödenek talebinde bulunuldu. Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığında Karaman Valiliğine 9 milyon TL acil ödenek desteği gönderildi. 2020 yılında merkez ilçemizde 9 köy, Kâzımkarabekir İlçemizde 1 köy ve Ermenek İlçemizde 3 köyde dolu afeti, Ayrancı İlçe Merkezi ve 12 köyünde don afeti, Karaman merkez ve Kâzımkarabekir İlçesine bağlı tüm köylerimiz ile Ayrancı İlçemizin 9 köyünde kuraklık afeti meydana gelmiştir. Afetten zarar gören çiftçilerimizin müracaatlarını 23 Ekim 2020 Cuma günü mesai bitimine kadar il ve ilçe müdürlüklerimiz aracılığıyla aldık. Ereğli Pancar Ekicileri Kooperatifinden temin edilen ve dağıtımı yapılacak 1457 ton sertifikalı arpa tohumu ve 1825 ton sertifikalı buğday tohumu olmak üzere toplamda 3282 ton tohum ile yaklaşık 165 dekar alanda hububat üretimi yapılmış olacaktır. Bu da tohum dağıtımının yapılacağı ilçelerimizdeki toplam buğday ve arpa ekim alanlarının %12’sinde sertifikalı tohum ile hububat üretimi yapılacağı anlamına gelmektedir. Dağıtımını yapmış olduğumuz sertifikalı hububat tohumları ile birlikte hububat üretim alanını artırmış olacağız. Böylece ilimizde ekiliş alanı oldukça fazla olan ve çok su tüketen dane mısırında ekim alanı sınırlandırılmış olacaktır. Ayrıca Sarıveliler ilçemizde meydana gelen fırtına sonucu seraları zarar gören 23 çiftçimize de sera naylonu dağıtımı planlanmıştır” dedi. 
Milletvekili Av. Eser “Dağıtılan Sertifikalı Tohumların Bereketli Olmasını Diliyorum”
“Sel, kuraklık ve dolu afeti olan bölgelerimizi gezdik” diyerek konuşmasına başlayan milletvekili Av. Selman Oğuzhan Eser konuşmasında; “Vekilimiz Dr. Recep Şeker ile birlikte Cumhurbaşkanımızdan destek talep ettik. Memleketimizin derdiyle dertlenen üzülen Cumhurbaşkanımız sağ olsun talebimize olumlu cevap vererek çiftçimize destek verdi. Ne yapacaksak memleketimize birlikte yapacağız. Dağıtılan sertifikalı tohumların bereketli olmasını diliyoruz” ifadelerine yer verdi. 
Milletvekili Dr. Şeker “Sağlık ve Tarımın Zararlarının Telafisi Oldukça Zor”
AK Parti Milletvekili Av. Selman Oğuzhan Eser sonrasında konuşan milletvekili Dr. Recep Şeker ise hitap konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Hiçbirimizin istemediği, olduğu zaman hepimizi yıkan üzen bir sezon yaşadık. Hem ülkemizi hem de ilimizi besleyen tarımın afatları bizi daha derinden etkiliyor. Dünya Sağlık Örgütü ve tarım koronanın getirdiği noktada dünyada en önemli gündem konusu oldu. Sağlık ve tarımın zararlarının telafisi oldukça zor. Tarımda sigortalamada, kiralamada bir takım sıkıntılarımız var. Kiralayan ve kiracı arasındaki bağlantıları belli standarta oturtabilsek TARSİM gibi tarım sigortalarından bu zararları geri alabiliyorlar. Bugün aslında devletin sorumlu olmadığı bir sonuçtan devlet vatandaşın yanında oluşunu duruşunu göstererek 9 milyon TL’lik bir parayı zarar gören çiftçilerimize dağıtılmak üzere göndermiştir. Zararın telafisi birinci aşaması, zarar gören çiftçilerimizin yanında oluşumuz ikinci aşaması, PANKOBİRLİK gibi bir kuruluşun çiftçilerimizin yanında olduğunu göstermesi üçüncü aşaması ve sertifikalı tohumun dağıtılarak üretimin kaliteli olması ise dördüncü aşama olmuştur. Bu dört aşamanın bir araya gelmesiyle bir afattan doğan güzel bir sonuç elde edilmiş oldu” dedi. Haber: Senem YAVUZASLAN

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.