Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber

Öztiryaki: Karaman’da 3 Bin 32 Dekar Aspir Bitkisi Ekimi Yapiliyor

Tarım

Ülkemizin yag açigini kapatmak ve kurakligin en fazla hissedildigi Karaman’da kurak alanlarda yetistirilebilecek alternatif bir ürün olan aspirin ekim alanlarinin artirilmasi amaciyla Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi arasinda Biyoyakit üretimiyle ilgili olarak isbirligi protokolü imzalanarak, sözlesmeli ekim yapan çiftçilere alim garantisi verilmeye baslandi.

Aspir bitkisinin üreticiye tanitimi amaciyla merkeze bagli Burunoba Köyünde bir tarla günü etkinligi düzenlendi. Etkinlige Vali Murat Koca, Jandarma Alay Komutani Mustafa Akis, Emniyet Müdürü Mehmet Sahne, Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Sabri Gökmen, Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdürü Mehmet Öztiryaki, Aspir Dernegi Baskani Prof. Dr. Fikret Akinerdem ile bazi daire müdürleri ve köylüler katildi.

Toplantida konusan Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdürü Mehmet Öztiryaki, “Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi ile Enerji Tabii Kaynaklar Bakanligi arasinda biyoyakit üretimiyle ilgili isbirligi protokolü imzalanmis, bu protokol çerçevesinde ekim yapan çiftçilerimize alim garantisi verilmistir. Bu kapsamda ülkemizde 23.8 milyon hektar tarim alaninin nadasi birakilan 5 milyon hektar alaninda ilimizde 346 bin hektar tarim alaninin nadasa birakilan 43 bin hektar alaninda yag bitkisi yetistirilmesi bakanligimiz tarafindan tesvik edilmektedir. Bakanligimizc bitkisel yag ham madde açigini kapatmak amaciyla yag bitkileri ekilis alanlarini artirmak için yagli tohumlu bitkiler fark ödemesi destegi olarak aspir bitkisine kilo basina 45 kurus destekleme ödemesi verilmektedir. Bunun yaninda mazot, gübre destegi olarak hububata 10.6 lira destekleme ödemesi yapilirken aspir bitkisine yüzde 50 daha fazla 15 lira ödeme yapiliyor. Sözlesmeli üretim yapan çiftçilere ise bir dekara 10 lira destek ödemesi veriliyor. Ilimizde dekardan ortalama 92 kilogram verim alinirken bu verim esas alindiginda çiftçilerimize bir dekar basina ortalama 72 lira 9 kurus destekleme ödemesi yapilmaktadir. Ilimizde yagli tohumlu bitkilerin ekilis alanlarini artirmak için 2014 yili Mart ayinda yüzde 50’si Il Özel Idaresi destekli 4 bin 140 kilogram sertifikali aspir tohumu dagitimi yapilarak Ayranci, Kazimkarabekir, Taskale, Yesildere, Akçasehir, Egilmez, Burunoba, Kisecik, Morcali, Güçler, Suduragi ve Tarlaören köylerinde bin 430 dekar alana ekim yaptirilmistir. Ilimizde 2014 yili Çiftçi Kayit Sistemi kayitlarina göre 3 bin 32 dekar alanda aspir ekilis alani bulunmaktadir” dedi.
Aspir Dernegi Baskani Prof. Dr. Fikret Akinerdem’de, “Aspir bitkisinden üretilen yag ülkemizde saglik açisindan kullanilan birinci yag olma konumundadir. Aspir artik sapindan, kökünden, çiçeginden, yapragindan, tohumundan istifade edilen bir bitki. Bunun kiymetini ve önemini aktarmak üzere çalismalarimiz yogun bir sekilde sürüyor. Bu bitkinin polenleri ihraç ediliyor. Dayanikli bir bitki olmasindan dolayi kurakliga meydan okuyor. Pazar payi da yüksek olan bir bitkidir. Çiftçilerimizin Aspir ekimine agirlik vermeleri hem kendi ekonomik güçleri açisindan hem de ülkemiz açisindan önem arz ediyor” dedi.
Vali Murat Koca’da, “Gerçekten Türkiye’nin yag ve enerji açigi için özellikle bulundugumuz bölge itibariyle su konusu son derece önemli hepimiz biliyoruz. Bu yil yagisimizda son derece azdi. Ekili alanlarda mevcut sistemler su açisindan daha asagiya çekilmek durumunda kaliyor. Yeni kurulan kuyular daha derin kaziliyor. Oysa aspir ekilen alanlarda suya pek ihtiyaç duyulmuyor. Bunu da göz önüne alalim” diye konustu.
Daha sonra aspir ekili tarlalar incelenerek bitki konusunda bilgiler verildi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.