Günümüzde tasima sektörünün ticari faaliyet ve ekonomik büyüklük olarak, ilaç ve silah sektöründen sonra geldigini düsünürüm.
Uluslar arasi, kentler arasi ve kent içi toplu tasima sektörleri kendi içlerinde rekabet halindedir. Kent yasaminda taksicilik, domusculuk ve servis tasimaciligi ( ögrenci – Isçi vb.) özellikle metropol kentlerde mafya olarak anilan gruplarin tekeline geçmistir. Bir ticari taksi plakasinin, dolmus hatti bedellerinin milyonlarla ifade edildigi kentler duyuyoruz.
Bunlar toplumsal yasamin gerçekleri ve ayni zamanda ihtiyaçlarimiz. Yok sayamayiz, vaz geçemeyiz de. Bence dünyanin en zor mesleklerinden birisi de toplu tasima aracinda soför – sürücü olmaktir.
Mecliste vekil, kamuda genel müdür, müdür, polis memuru vb. görevlerden daha kolay ve daha önemsiz degildir bu meslekler, ama nedense siradan isler olarak görülür ve önemsenmezler taa ki Özgecan lar öldürülene kadar.
Mersinde Dolmus sürücüsü bir yaratik tarafindan katledilen üniversite ögrencisi Özgecan Aslan’in ardindan lanetler yagdi, agitlar yakildi, nutuklar atildi ve benzeri her toplumsal olay gibi bu konu da unutulmaya yüz tuttu.
Kamusal sorumluluk tasiyan nutukçularin ve hukukçularin, özellikle kadinlarimiza yönelmis bu sorunun gelecegi için tedbirler gelistirdiklerini henüz duymadik. Belki duyacagiz. Ama toplumu yönetenlerde ki algi ve kadini erkege emanet edilmis yaratik gören, erkek ve menfaat odakli anlayis degismeden, egitim sistemi bilimsel tabanli çözüme yönelmeden asla sonuç alinmayacaktir.
Anilan görevleri yapan sürücülerden insan üstü özveri ile çalisan, tasidigi insanlarin can güvenligini de kendisi kadar düsünen, dogru dürüst insanlar elbette var. Onlara saygi duyuyor, hizmetleri için tesekkür ediyoruz.
Ancak bu meslegi icra eden ve Özgecan lari katleden yaratiklarin da az olmadigini görüyoruz. Bu meslek erbabinin genel anlamda suçlanmasini önlemek, toplu tasimdan yararlanan tüm insanlarin huzurunu ve can güvenligini saglamak için; Taksi, dolmus, otobüs vb. toplu tasima araci kullanacak kisilerin uygun kriterlerle seçilerek görevlendirilmesi, bu isi yapabilmek için sadece “sürücü belgesi” nin yeterli olmamasi: Benzeri araçlari kullanabilmek için aday kisinin aile ve arkadas çevresini de kapsayan çok yönlü güvenlik sorusturmalarinin yapilmasi, psikolojik testler uygulanmasi, en az yilda bir kez genel saglik taramasindan geçirilmesi gibi hem sürücünün, hem de tasidigi yolcularin can güvenligini saglayacak uygulamalarin mutlaka olmasi gerektigini düsünüyorum.
Ayni tedbirlerin halkla iliskilerinin ön planda oldugu esnaflar için de alinmasinda yarar vardir. Tepeden tirnaga tüm siyasiler “ OY “ ugruna kaypaklik yapmazlarsa, meclis faaliyetleri dahil daha düzeyli ve terbiyeli davranirlar da toplumu gerim gerim germezlerse, bu konulara bilimsel, etkin ve kalici çözümler üretilebilecegine inaniyorum.
Bilim insanlari tarafindan belirlenecek benzeri çözüm uygulamalarinin ardindan, Özgecan katili sürücülerin azalacagini ve toplumun, toplu tasinma anlaminda daha güvenli ve huzurlu olacagini düsünüyorum.
Siyasilere ve tüm yetkililere de; nutuk atmak sonuç vermez, oy da getirmez. Birkaç yaratigi hapse atmak da çözüm olmaz. Lütfen ihtiyaçlara uygun bilimsel, kalici çözümler üretiniz ve uygulamaya koyunuz diyorum.
orhan.yuksel@mmo.org.tr