BILIM, EGITIM, ÜRETIM VE KÜLTÜR

Bilimsel düsünme ve bulma çabasinin kökeninde biri yasami güvenilir ve rahat kilma, digeri dünyayi anlama, sonuncusu dünyayi degistirme gibi üç temel ihtiyaç yatmaktadir.

Bu ihtiyaçlardan ilki, insanligin uzun tarihinde kusaktan kusaga birakilan çesitli yasanti ve beceri biçimlerini kapsayan bir teknik gelenegi, ikincisi insanoglunun duygu, inanç ve düsüncelerini içinde toplayan bir kültürel gelenegi, üçüncüsü ise bir ideolojik vizyonu olusturur.

Tarihsel süreç her seyin degistigini degismeyenin sadece “Degisme Yasasi” oldugunu göstermistir. Degisimin engellenmesi ve durdurulmasi mümkün degildir. Içinde bulundugumuz küresellesme, gelisim ve degisimin bir sonucudur.

Hangi meslek sahibi olursak olalim, degisimin dünyayi sarstigi bilgi çaginda devamli ögrenmek zorundayiz. Gelecegi okumaliyiz ki, yolumuzu bulabilelim. Nerede ögrenmeyi birakirsak orada kaliriz.

Degisime uyum saglamak ve yasadigimiz çagi anlamak için degisimi takip etmeliyiz. Bu takibi yapamadigimizda, çocuklarimizin gerisinde kalir ve içinde yasadigimiz dünya olaylarina akil erdiremeyiz.

Çagdas uygarlik; bir çita, sabit bir ölçü, statik ve duragan degil, her zaman gelisen ve degisen bir olgudur.

Bilim, sanat, kültür ve teknoloji üretmedikçe çagdas uygarlik düzeyine ulasmak mümkün degildir.

Bilimde herhangi bir bulusumuz var mi, bu bulus sayesinde Türk ve dünya uluslarinin yasayislarinda herhangi bir degisim oldu mu?

Unutmayalim bilim; gelenekle gelisir, kökü olmayan bilim, bilim olarak gelismez.

Küresellesme kapitalizmin, arkasina itici güç olarak teknolojiyi alip dünyanin tek ve küresellesmis pazar halinde birbirine kenetlenmesi ve serbest piyasa

ekonomisinin hemen her ülkeye yayilmasi demektir. Ayni zamanda küresellesme kültürel yönden de Amerikalilasmadir. Küresellesme, bir seçenek degil yasanilan bir gerçektir.

Insan yiginlarini toplum yapan unsurlarin basinda kültür gelir. Insanlar, kültür temelinde toplumsallasir. Bir topluma kisilik ve kimlik kazandiran ve o toplumu diger toplumlardan farkli kilan kültür yapisidir.

Egitim, bir yönüyle de bu kültür yapisini korumak ve çaglara göre gelistirerek kusaktan kusaga aktarmaktir.

Unutmayalim insan, sosyal bir varliktir. Insanin varligini içinde yasadigi toplum belirler. 

YORUM EKLE

banner284