“Anadolu Mektebi Yazar Okumaları” projesi kapsamında Karaman’a gelen eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü ilk olarak İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Yemiş, İl Millî Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt ve projeden sorumlu idareci ve koordinatör öğretmenlerle bir araya geldi.
Yürütülen çalışmalarla ilgili koordinatör öğretmenlerle yapılan istişarelerin ardından bir sonraki gün Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Uluslararası Yunus Emre ve Türkçe Bilgi Şöleni”nde ve Karaman Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Bilimler Lisesinde, Anadolu Mektebi öğrencileri Yunus Emre Paneli gerçekleştirdi.
Konya Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Fatmanur Genç’in oturum başkanlığında düzenlenen panelde; Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencisi Aslıhan Balta “Sevgi Bağlamında Yunus Emre’de İnsan Telakkisi” konusunda, Ankara Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Kudret Sayan “Yunus Emre’ye Farklı Bakışlar” konusunda, Konya Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Kamile İrem Uyanık “Ölümlü Yunus’un Ölümsüzlüğünü” konusunda, Karaman Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Esra Yenievli ise “Türkçenin Başkentinden Hoşgörünün Ustasına” konusunda sunumlar gerçekleştirdiler.
Öğrencilerin başarılı sunumlarının ardından Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sami Güçlü, KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, KMÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. İdris Nebi Uysal, ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Fatih Öztürk panel değerlendirmelerinde bulundular.
“Eğer bir büyük hedefin varsa sabahı beklemeyeceksin, geceden hazırlanacaksın, erkenden yola çıkacaksın”
Nurettin Topçu’dan örnek vererek konuşmasına başlayan Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sami Güçlü, “Eğer bir büyük hedefin varsa sabahı beklemeyeceksin, geceden hazırlanacaksın, erkenden yola çıkacaksın. Bu ülkede, tarihinin en zor zamanlarında Anadolu’yu yeniden canlandıran, yeniden taze ruh üfleyen Yunus Emre, Mevlana gibi şahsiyetler okullarda eksik tanıtıldı. Ahmet Yesevî ekolunun mensupları Anadolu’yu sözlü kültürün eserleriyle besledi. Anadolu’da ortak bir kültürün devamı esas olarak bu insanlar sayesinde oldu. Onun için bizim köklerimizle bağ kurmamız gerekiyor. Bugünkü tablo bu ihtiyacı ortaya çıkarıyor. Sadece gelecekle ilgili hedefler yetmiyor. Geldiğimiz yeri de bilmemiz gerekiyor. Nasıl ki hafızasını yitirmiş bir insan için derin bir üzüntü duyuyorsak yitirdiğimiz tarihi hafızamızı yeniden hatırlamak zorundayız. Edebiyat, düşünce, sanat, değerler, inanç konularında erkenden bilinç kazanmamız gerekiyor. Onun için Anadolu Mektebinde öğrencilerimiz işte bunu yapıyor. Erkenden yola çıkmak işte bu. Bizim öğrencilerimizden beklediğimiz bilgili, donanımlı, bugünkü birikmiş sorunları ve ilerde oluşabilecek sorunları çözebilecek bireyler olarak yetişmesidir.” ifadelerine yer verdi.
“Anadolu coğrafyasında sınırı olmayan bir medeniyetin nesliyiz”
Programda bir selamlama konuşmasında bulunan İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan bu coğrafyanın uzun bir hikâyesi olduğunu dile getirerek “Anadolu coğrafyasında sınırı olmayan bir medeniyetin nesliyiz. Bizim inancımızda insanlığa ulaşma noktasında sınır yoktur. İstanbul’un fethinde külah yerine Osmanlı sarığı görmenin hikmetinde aslında Mevlana’nın, Yunus Emre’nin, Hacı Bektaş-ı Veli’nin… özü ve sözleri, Anadolu ruhunun güzellikleri yatmaktadır. Geçmişten bugüne gelecek olursak Anadolu Mektebi’nin bugün ortaya koyduğu aslında budur. Bu sebeple Sami Güçlü Hocamızın öncülüğünde başlayan günden güne daha çok gencimizin katılımıyla büyüyen ilim ve hikmet yolculuğu içerisinde bulunmaktan Karaman olarak büyük gurur duyuyoruz. Kitap ve okuma aşkıyla bezenmiş gençlerimize bu yolda daima destek vereceğiz.” dedi.
Düzenlenen program, Prof. Dr. Sami Güçlü ile İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan’ın günün anısına panelist öğrencilere hediye vermesi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.