Konya Teknokent, Selçuk Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ve KMÜ Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi (PTTO) isbirligi ile düzenlenen egitim programina Hacettepe Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Demir’in yani sira akademik ve idari personel ile çok sayida ögrenci katildi.
“Türkiye’de Sosyal Bilimciler Proje ve Arastirma Sayisi Bakimindan Yetersiz Kaliyor”
KMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen egitim programinin açilis konusmasini yapan KMÜ Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Alaattin Karaca, Türkiye’de fen bilimleri alanindaki projelerin sosyal bilimler alanindaki projelere göre daha fazla oldugunu belirtti.
Sosyal bilimler alaninda da proje ve arastirma sayisinin artmasi gerektiginin altini çizen Prof. Dr. Alaattin Karaca konusmasini söyle sürdürdü: “Bir arastirmaci için en önemli sey arastirma yapmaktir. Sosyal bilimcilerin arastirma yapma konusunda eksiklikleri oldugunu görmekteyiz. Göreve yeni baslayan arastirma görevlileri ve ögrencilerimiz konu bulma konusunda sikinti yasamaktalar. Proje yapmak kadar bu projenin planlamasini düzgün yapabilmek de önemlidir. Egitimlerimizin amaci proje hazirlanmasi asamasinda yasanan sikintilarin çözümü ve yapilmasi gerekenleri sizlere aktarabilmek. Umarim ki egitimler hepinize faydali olur.”
Uluslararasi Bilimsel Arastirma Projelerinde 360 Bin Liraya Kadar Tesvik
Prof. Dr. Alaattin Karaca’nin ardindan kürsüye çikan Prof. Dr. Nurettin Demir ise projelerin hazirlanma ve degerlendirme süreci hakkinda bilgi vererek, basvuru yapilirken izlenmesi gereken yollari gösterdi. Projelerin hazirlanmasi ve sunumu ile ilgili sikça yapilan yanlislari aktaran Demir, basvuru yapmak isteyenlere düzgün bir proje basvurusu için ipuçlari verdi.
Projelerin hazirlanmasi asamasinda yapilmasi gerekenleri sunumlar esliginde aktaran Prof. Dr. Nurettin Demir tecrübelerini de dinleyenlerle paylasti. Projelerin hemen hepsinin genel anlamda birbirine benzedigini belirten Demir, “Türkiye’deki sosyal bilimciler sanki baska ülkelerde çalisiyormus gibi gözüküyor. Ülkemizin sorunlarini arastirmak yerine baska ülkelerin sorunlari onlara daha cazip gelebiliyor.” seklinde konustu.
Sosyal ve Beseri Bilimler Birimi’ne gelen projeler hakkinda genel bilgiler veren Prof. Dr. Nurettin Demir, destek süresinin 36 aya kadar çikabildigi projelerde destek miktarinin 360 bin lira ile sinirli oldugunu söyledi. Uluslararasi bilimsel arastirma projelerinde basvuru dönemlerinin mart ve eylül aylarini kapsadigini vurgulayan Demir, aylik 1500 liraya kadar proje tesvik ikramiyesi verildigini söyleyerek, yapilan proje basvurularinin da 4 aylik bir degerlendirme süreci oldugunu belirtti.