Çevrimiçi Üniversite Tanıtım Günleri kapsamında video paylaşım sitesi YouTube üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirilen programın moderatörlüğünü Şube Müdürü İsmail Kılınç yaptı. Rektör Akgül programda KMÜ’nün akademik ve fiziki gelişiminin yanı sıra öğrencilere sağlanan olanaklar ile ilgili bilgi verirken öğrencilerin sorularını da yanıtladı.
Programa kendisini tanıtarak başlayan Rektör Akgül, Karaman’ın Sarıveliler ilçesine bağlı Turcalar köyünde doğduğunu belirterek, Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi lisans ve lisansüstü eğitimlerinin ardından sırasıyla Karadeniz Teknik, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Abant İzzet Baysal, Düzce ve Konya Necmettin Erbakan üniversitelerinde akademik görevlerde bulunduğunu söyledi. Rektör Akgül, son olarak Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi dekanlığını yürütmekteyken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi rektörlüğüne atandığını ve 26 Ocak 2017 tarihinden beri KMÜ’de rektör olarak görev yaptığını ifade etti.
“Yeni döneme 20 bin civarında öğrenciyle başlamayı hedefliyoruz”
Üniversitenin kuruluşu ve gelişimi ile ilgili bilgiler aktaran Rektör Akgül, KMÜ’nün temellerinin 1987 yılında Selçuk Üniversitesi Karaman Meslek Yüksekokulu ile atıldığını ve 29 Mayıs 2007 tarihinde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi adıyla Karaman’da bağımsız bir üniversite olarak gelişimine devam ettiğini vurguladı. KMÜ’nün 1 milyon 777 bin metrekare alanıyla Türkiye'nin kampüs üniversiteleri arasında yer aldığını hatırlatan Rektör Akgül, üniversitenin bugün itibariyle 15 bin 940 öğrenci sayısını bulunduğunu, ÖSYM tercihlerinin ardından 2020-2021 eğitim-öğretim dönemine 20 bin civarında öğrenciyle başlamayı hedeflediklerini dile getirdi.
“İhtiyaç duyulan alanlarda akademik gelişimimize yön vermek için çalışmalarımıza devam edeceğiz”
Şu an itibariyle üniversitede 10 fakülte, 3 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulu ve 3 enstitü bulunduğunu hatırlatan Rektör Akgül, üniversitedeki fakülte, yüksekokul ve enstitülerde eğitim-öğretim verilen 74 önlisans programı, 56 lisans programı ve 69 da lisansüstü program olduğunu, ayrıca 311'i öğretim üyesi olmak üzere 711 akademik personel bulunduğunu belirtti.
Rektör Akgül, üniversitenin Türk dili, gıda-tarım ve yenilenebilir enerji alanlarını farklılaşma alanı olarak belirlediğini ve bu doğrultuda gelişimine devam ettiğini belirterek, “Üniversitemiz özellikle son yıllarda sağlık alanında gerçekleştirdiği atılımlarla da öne çıkmaktadır. Üniversitemizde sağlık alanında akademik altyapımızı güçlendirmek adına 2018 yılı şubat ayında Sağlık Bilimleri Enstitüsünü kurarak üç anabilim dalında lisansüstü öğrenci kabulüne başladık. Aynı yılın haziran ayında Tıp Fakültesini, aralık ayında da Ahmet Keleşoğlu Diş Hekimliği Fakültesini kurarak bu fakültelerimize öğrenci kabulüne başladık. 2020 yılı ocak ayında Ermenek’te açılan Uysal ve Hasan Kalan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu da üniversitemizin sağlık alanındaki yatırımlarının devamı niteliğindedir. Bu alanda beklentileri karşılamak adına gerekli adımları atmaktan çekinmiyoruz. Güncel gelişmeleri takip ederek sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda akademik gelişimimize yön vermek için çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.
Rektör Akgül, 196 bin 761 metrekare kapalı alan ve 1 milyon 777 bin metrekare toplam alana sahip olan üniversitenin 275 sınıfı, 102 laboratuvarı, 39 amfisi, modern kütüphanesi ve araştırma altyapısıyla gençleri en iyi şekilde yetiştirdiğine dikkat çekerek "Salgın sürecinde uzaktan eğitim uygulamalarını başarılı bir şekilde yürüten üniversitemiz, yüz yüze eğitim yapılması halinde de sosyal mesafeyi rahatlıkla uygulayabilecek altyapı olanaklarına sahiptir." dedi.
“Birçok yeni bölüm ve programımızı öğrencilerimizle buluşturacağız”
Rektör Akgül mevcut akademik birimlerin yanı sıra önümüzdeki yıl öğrenci kabul edilecek bölüm ve programlarla ilgili de bilgi vererek şunları söyledi: “2020-2021 eğitim-öğretim yılında mevcut 53 lisans ve 67 önlisans programımızın yanı sıra 3 yeni lisans ve 7 yeni önlisans programına daha öğrenci alacağız. Geçen yıl Tıp Fakültesini olduğu gibi bu yıl da Diş Hekimliği Fakültemizi öğrencilerle buluşturmuş olacağız. Yine Eğitim Fakültesi bünyesinde açılan Türkçe Öğretmenliği Bölümü ile Edebiyat Fakültesi bünyesinde açtığımız İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümüne de bu yıl ilk kez öğrenci alacağız. Bu üç lisans programımızın yanı sıra Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde Optisyenlik programı ve Evde Hasta Bakımı programı ikinci öğretimi; Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde Pastacılık ve Ekmekçilik programı ile Sağlık Kurumları İşletmeciliği programı; ayrıca Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde Harita ve Kadastro, Üretimde Kalite Kontrol ve Seracılık programları ilk kez öğrenci alacağımız önlisans programlarımızın arasında yer alıyor.”
“Öğrencilerimiz için her türlü kolaylığı sağlamaya çalışıyoruz”
Üniversitenin barınma ve ulaşım olanaklarının öğrenciler açısından çok avantajlı olduğuna da dikkat çeken Rektör Akgül konuşmasını şöyle sürdürdü: “Göreve geldiğimiz günden itibaren üniversitemizin gerek şehirle gerekse sanayi ile bağını güçlendirerek paydaşlarımızı üniversitenin bir parçası haline getirmeyi amaçladık. Özellikle sanayi sektörüyle kurduğumuz ortaklıklarla öğrencilerimize burs olanaklarının yanı sıra ilimizdeki sanayi kuruluşlarında staj imkânları sunduk. Üniversitemizin kütüphanesini sınav dönemleri hariç olmak üzere 7/24 açık tutarak Karaman’daki öğrencilerin de kullanımına sunduk. Sosyal ve spor tesislerimizle birlikte üniversitemizin kapılarını vatandaşlarımıza açmış durumdayız. Ayrıca üniversitemiz bünyesinde 72 adet öğrenci topluluğu bulunmakta olup öğrencilerimizin kendilerini her alanda gerçekleştirebilmeleri adına topluluk faaliyetlerini son derece önemsiyor ve bu konuda öğrencilerimize sonuna kadar destek veriyoruz. Bunların yanı sıra üniversite olarak toplum sağlığına destek vermek için tüm olanaklarımızı kullanmaktan çekinmemekteyiz. Kovid-19 pandemisi süresince de Üniversitemizin Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde bulunan Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji Araştırma Laboratuvarımızı Karaman Devlet Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarıyla eşgüdümlü halde çalışılması için kullanıma açtık. Laboratuvarımızda, Kovid-19 tanı ve teşhis işlemlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla Polimeraz Zincir Reaksiyonu (Polymerase Chain Reaction - PCR) testleri yapılmakta olup laboratuvarımız Karaman’da PCR testlerinin yapılabildiği tek laboratuar olma özelliğine sahip. Araştırma altyapısı bakımından son teknolojiye sahip laboratuarları bulunan üniversitemiz, bölgedeki ileri düzey analizler için de tercih edilen kurumlar arasında yer almaktadır.”
"Üniversitemiz topluma en iyi şekilde hizmet etmektedir"
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin kuruluşundan bugüne kadar 700’ün üzerinde uluslararası yayın projesi, binlerce ulusal yayını, 50’yi aşkın TÜBİTAK projesi, yüzlerce bilimsel araştırma projesi ile Türkiye’deki üniversiteler arasında akademik performans açısından oldukça iyi yerlerde olduğunu hatırlatan Rektör Akgül, "Üniversitemiz her şeyden önce yürüttüğü bilimsel çalışmalar ve yetiştirdiği öğrencilerle topluma en iyi şekilde hizmet etmektedir." dedi. Üniversitenin özellikle sağlık alanında hayata dokunan projelerine de değinen Rektör Akgül, KMÜ Sürekli Eğitim Merkezinin Halk Eğitim Merkezi ve İŞKUR ile ortaklaşa düzenlediği kurslara, üniversite bünyesindeki uygulama ve araştırma merkezlerinin faaliyet alanlarına, Engelsiz Üniversite çalışmaları başta olmak üzere bağımlılık, kadın ve aile, insan ve çocuk hakları, hayvanları koruma, çevre ve ağaçlandırma, kan ve organ bağışı gibi sosyal sorumluluk projelerine de dikkat çekti.
“Gençlerimizin gönüllerindeki mesleğe adım atmalarını temenni ediyorum”
Rektör Akgül, programın son bölümünde öğrencilere seslenerek şunları söyledi: “Bizler Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi olarak temel değerlerimiz çerçevesinde ve belirlediğimiz hedefler doğrultusunda gençlerimizi, son derece hızlanmış ve her geçen gün yeni bir dönüşümün yaşandığı bu çağın koşullarında en sağlam temellerle ve en güncel bilgilerle yetiştirmek için çabalıyoruz. Gençlerimizin, kendi alanında ya da üniversitemizin diğer akademik alanlarında en az bir bilimsel projenin içinde yer alması, en az bir kurs ve sertifika programından yararlanması, en az bir sanat dalıyla ilgilenmesi, en az bir spor dalıyla uğraşması, en az bir sivil toplum kuruluşu ya da öğrenci topluluğunda kendini ifade etmesi, en az bir yabancı dil öğrenmesi temel hedeflerimiz arasındadır. Gençlere hedeflerini gerçekçi bir şekilde belirlemelerini, başarmak için sonuna kadar azmetmelerini ve hiçbir zaman karamsarlık ve umutsuzluğa kapılmamalarını tavsiye ediyorum. Çünkü hayatta fırsatlar çok geniştir ve muhakkak kendilerini gerçekleştirecekleri bir alanda başarıyı yakalayacaklarına inanmaları gerekir. Bir de sınavların ve ders çalışmanın haricinde, ömür boyu kendilerini geliştirmelerini ve durmadan okuyup araştırmalarını tavsiye ediyorum. Gönüllerindeki mesleğe adım atarak arzuladıkları hayatı inşa etmeleri temennisiyle her bir gencimize ve ailelerine selam ve sevgilerimi sunuyorum.”
Program, Rektör Akgül’ün öğrencilerin sorularını cevaplandırmasının ardından sona erdi.