Karaman’da 40 yıldır elma üretimi yapan, Erikçi Gıda Firması, yıllar itibarı ile geleneksel bahçecilikten modern bahçeciliğe geçişle bugün ülke sınırlarını aşarak 14 ülkeye Karaman elmasını ihracat eder hale geldi.
Kendi üretim çiftliklerinde 1200 dekar arazi üzerinde elma üretimi yaparak, 8 bin m2 kapalı alanda toplam 10 bin ton depolama kapasitesi bulunan ve bunun yanı sıra günlük paketleme tesislerinde de 100 ton elma işleyebilen Erikçi Gıda Firması, Türkiye’nin en gelişmiş elma boylama tesisini de bünyesinde barındırarak ülke ekonomisine katma değer sağlıyor.
Karaman’ın incisi konumundaki elma sektörü için bilgi deneyim, tecrübe ve önerilerini paylaşan genç iş adamı Ali Erikçi, Karaman elmasının dayanıklılık ve raf ömrü bakımından ülkede elma üretim merkezlerinden daha iyi konumda olduğunu belirterek, “Karaman elması aroma olarak çok lezzetli. Yurt dışında da çok beğeniliyor.”dedi.
MODERN ÜRETİM VE ENTEGRE TESİSLER
Erikçi Gıda Firması sahibi Ali Erikçi; “Bir aile şirketi olan Erikçi Gıda Firması olarak 40 yıldır bu işin içerisinde hizmet veren ihracatçı bir firmayız. Sektörde babadan gelen bir mesleği sürdürerek ihracatı da 7, 8 yıl öncesine dayanan bir şirket konumundayız.
Erikçi Gıda Firması olarak toplam 14 ülkeye ihracatımız var. Bunun yanında Türkiye’nin en gelişmiş elma boylama makinesine sahibiz. Karaman elmasını kendi tesisimizde kalite renk, çap ve ağırlığına göre 4 farklı grupta kendi içinde çeşit çeşit boy boy ayırabiliyoruz. Aynı zamanda hem üretim ağımızın yanı sıra depolama ve paketleme ile de entegre tesislere sahibiz.”dedi.
KARAMAN’DA ELMA REKOLTESİ
Karaman olarak elma üretiminde bu yıl rekolte çok yüksekti. Beklenenlerin çok üstünde oldu. Hatta Karaman’daki soğuk hava depolarında Karaman’da üretilen elma bile yeterli gelmedi. Tabi her yıl bu böyle olmuyor. Elma sektöründe bir yıl az, bir yıl bol verebiliyor. Bu yıl bol ve bereketliydi. Karaman lokasyon yönünden çok önemli bir konumda. İhracatında da önemli bir noktaya geldi. Hem ham madde hem ihracatında limana da yakın. Bizim bu avantajımız var. Ve Karaman elması yeni yeni tanınmaya başlandı. Artık elmayı sadece Karaman’da değil, tüm Türkiye’de nasıl hasat edeceğimizi nasıl pazarlayacağımızı Türkiye olarak daha yeni yeni öğreniyoruz.
KARAMAN ELMASI BEKLENEN DEĞERİ BULUYOR MU ?
Karaman elması dayanıklılık ve raf ömrü olarak bir Isparta’dan veya daha başka üretim alanlarından daha iyi konumda. Karaman elması aroma olarak çok lezzetli. Çünkü yurt dışında da beğeniliyor.
Biz gönderdiğimiz zaman Karaman elması değil, Türkiye elması lezzetli diye biliyorlar.
Biz Türkiye olarak modern bahçeciliğe daha yeni başladık. Yani modern bahçecilikte 15 yıllık bir geçmişe sahibiz. Bundan önceki sistemde geleneksel bahçecilik üretimi vardı. Ve günümüze modern bahçecilikte Ziraat Mühendisleri başta olmak üzere danışmalık hizmetleri veriliyor. Aynı doktor gibi düşünün. Bir hasta doktorundan reçetesini alıyor. Modern bahçecilikte de Ziraat Mühendisi gelir haftalık kontrolünü yapar ve size reçeteyi yazar gider. Bu da meyvenin kalitesini raf ömrünü istenilen rengini ve istenilen boyu yakalamanızda yardımcı olur. Bu da sizi ihracatta bir adım öne götürüyor. Elma üreticisi sertifikalı fide alımları ve telli terbiye gibi sistemlerde teşviklerden yararlanabiliyor. Tabi bunlar aman aman bir teşvikler değil. Biraz bahçecilik olursa tabi bu teşviklerde de biraz daha artar kanısındayız.
KARAMAN ELMASI YETERLİ Mİ ?
Üretim her yıl artıyor. Karaman’da, Niğde’de Ereğli’de ve Isparta’da. Yani çok genç bahçeler var. Bu bahçelerde bir ekim ve dikimi yaptıktan sonra verimi 7 yılı bulabiliyor. Depolama kapasitesi daha da artsa daha da ürün alınabilecek. Şu anda depolama ve paketleme makinesi olarak da yeterli değiliz.
PANDEMİ SÜRECİ
Üretici tüccar ve satıcı pandemi sürecinden kısmen etkilendi. Pandemi süreci, başladığı 2019 Ocak ve Haziran döneminde tüm gıda sektöründe olduğu gibi elma sektörünü de tetikledi. Fiyatları yukarı tırmandı. İnsanlar sokağa çıkma yasaklarında evlerinde oturdu. Ve evlerinde oturdukları sürede meyve tüketimi arttı. Bu elmaya da yansıdı. Yani elma muz, portakala da yansıyor. Bu dönemi yorumlarsak sezon yeni başladığı için tabi daha etkisini göremedik.
BİLİNÇLİ HASAT İŞÇİSİ
Sektörde günümüzün karşılaştığı bir diğer sıkıntılardan biri de üreticimiz bilinçli işçi bulmakta sorun yaşıyor. Bilinçli işçi dediğimiz hasadı doğru yapabilen işçidir. Çünkü bir meyveyi 12 ay yetiştiriyoruz. 12 ay sonunda hasadı kötü olduğu takdirde yine ihracata mal gönderemiyoruz. Katma değerli mal satamıyoruz. Ürünü iç piyasada tüketmek zorunda kalıyoruz. Veya katma değeri yüksek mal alamayan Suriye, Irak gibi ülkelere ihracat yapmak zorunda kalıyoruz. Bu bakımdan hasat öncesi zamanı ve sonrasında bilinçli işçiye sürekli ihtiyaç duyuluyor.”dedi.
14 ÜLKEYE İHRACAT
Karaman ve bölgesinde elma üretiminde kapasite, tonaj, depolama, paketleme ve işleme tesisleri ile öncü firmalardan biri olan Erikçi Gıda Firması sahibi Ali Erikçi son hasat sezonu ile birlikte iç pazarın yanı sıra ihracatta kıtalar ötesine ulaşarak 14 ülkenin kapısını da araladı. Genç iş adamı Ali Erikçi;
“Bu yıl bereketli geçen hasat sezonu ile birlikte firmamız bünyesinde Rusya, Irak, Suriye, Azerbaycan, Sudan, Suudi Arabistan, Dubai, Hindistan, Tayland, Hong Konk, Venezuella, Bangladeş, Pakistan ve Tanzanya gibi ülkelere Karaman elmasını ihraç edebiliyoruz.”dedi.
SEKTÖRDEN UMUTLUYUZ
Karaman arazilerinin elma yetiştirmek için uyumlu arazileri var. Mevcut coğrafi yapısı ile üretim sahalarında düz bir ovadayız. Buna ek olarak daha fidanlarda daha yeni dikimler olduğu için çeşit bolluğu bizde daha fazla. Yani bir bahçeye girdiğimiz zaman şu anda 5, 6 çeşit elma bulabiliyorsunuz. Aynı çeşitliği bir Isparta, ya da Denizli’de Kayseri’de bulamazsınız. Baktığınız zaman Karaman ve Niğde’nin bu yönde avantajları var. Tabi bu çeşitlilik müşteriyi daha cazip hale getiriyor. Yani müşteri her zaman çeşitliliği daha fazla istiyor. Bizim firma olarak 3 tane soğuk hava tesisimiz var. Toplam 8 bin metrekare kapalı alanımız var. Toplam 10 bin ton depolama kapasitemiz var. Artı 1200 dekar kendi üretim çiftliğimiz modern bahçemiz var. Bir de günlük paketleme tesisimizde 100 ton elma işleyebiliyoruz. “dedi