Araç sahiplerine 9 Bin 943 TL ceza!    Türkiye Genelinde Başladı  

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye genelindeki 81 ilde Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) uygulamasını devreye aldı. Ölçüm yaptırmayan araç sahiplerine 9 bin 943 TL ceza kesileceğine dair açıklama yapıldı. Bakanlık, hava kirliliğini azaltma hedefiyle başlatılan bu yeni sistemin detaylarını ve ceza uygulamalarını açıkladı.

Araç sahiplerine 9 Bin 943 TL ceza!     Türkiye Genelinde Başladı  

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, hava kirliliğini azaltmak amacıyla Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi'ni (EGEDES) Türkiye genelinde uygulamaya koydu. Bu sistemle egzoz muayenesiz araçlar kolaylıkla tespit edilebiliyor ve araç sahiplerine 9 bin 943 TL ceza kesilebiliyor. 2024 yılında yaklaşık bir milyon araç, egzoz ölçümünü yaptırmadan trafikte tespit edildi. Ölçüm tarihlerinin e-Devlet üzerinden takip edilmesi öneriliyor.

Çevre Bakanlığı'ndan Sıkı Denetim: Ölçüm Yaptırmayanlara Yüksek Cezalar

Vergi tahsilatında ve hava kirliliği ile mücadelede sıkı denetimlere hız veren kamu kurumları, araç sahiplerini hedef aldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, araçların zorunlu egzoz emisyon ölçümlerini yaptırmayan sahiplerine para cezası uygulanacağını duyurdu. 2024 yılında ölçüm yaptırmayan bir milyona yakın araca ceza kesildi.

81 İl Genelinde Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) Devrede

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, hava kirliliğini azaltma amacı doğrultusunda Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi'ni (EGEDES) tüm Türkiye genelinde uygulamaya aldı. Yeni sistemle birlikte, egzoz muayenesinden geçmemiş olanaraçların trafik akışını kesintiye uğratmasına müsade edilmeden, araçlar kolaylıkla tespit edilebiliyor.

Cezalarla İlgili Son Bilgiler

Bakanlık, egzoz muayenesi yaptırmayan araç sahiplerine uygulanan cezalar hakkında detaylı bilgi verdi. Yapılmış olan açıklama ile , "Temiz hava ve sağlıklı bir çevre adına EGEDES'i 81 ilde aktif hale getirildi. Bu sistem sayesinde egzoz emisyon muayenesi yapılmayan araçları belirleyerek, trafik kaynaklı oluşan hava kirliliğini önlemeye başladık. Bu çerçevede, yaklaşık bir milyon araca idari ceza uyguladık" ifadelerine yer verildi.

Plaka Tanıma Sistemi ile Etkin Denetim

Çevre ve şehircilik uzmanı Hasan Ege'nin yaptığı açıklamayala birlikte, EGEDES projesinin denetim etkinliğini artırmayı ve ulaşım kaynaklı emisyonları azaltmayı amaçladığını vurguladı. Hasan Ege, plaka tanıma cihazlarıyla tespit edilen ve egzoz emisyon ölçümü yaptırılmamış araçlara ceza kesildiğini belirtti. 2024 yılı için egzoz emisyon ölçümünü yaptırmayan araç sahiplerine verilen cezanın 9 bin 943 TL olduğunu hatırlatarak, son bir yıl içinde yaklaşık bir milyon aracın egzoz emisyon ölçümü yapılmadan trafiğe çıktığını bilgisini aktardı.

Ölçüm Tarihleri E-Devlet Üzerinden Takip Edilebilecek

Otomobil sahiplerine egzoz muayenesi konusunda uyarıda bulunan Hasan Ege, "Araç sahiplerinden, insan sağlığı için egzoz emisyon ölçümlerini düzenli olarak yaptırmalarını rica ediyoruz. Ceza ile karşılaşmamak için yapılması gereken ilk adımlarlardan biri de ölçüm tarihlerini e-Devlet üzerinden takip etmek ve kaçırmamaktır" dedi. Haber Merkezi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284