Türkiye'de maden iş kolu iş kazalarının iş cinayetleri olduğuna dikkat çeken Akkaya, En riskli iş kollarının başında geldiğini söyledi.
Madenlerde yaşanan iş kazalarının her geçen gün can almaya devam ettiğini belirten Ekrem Akkaya açıklamasında; “Son yıllarda en büyük katliamlarının yaşanıldığı Soma ve Ermenek’ten ders çıkarılmadığını görmekteyiz. 2016 yılında 73 maden işçisi 2017 yılında 80 maden işçisi yerin metrelerce altında ihmal ve denetimsizlikler nedeniyle hayatını kaybetmiştir.Yine yüzlerce maden işçisi mesleki hastalıklara yakalanarak sağlıklarından olmuştur. Maalesef maden işçilerinin sorunları iş sağlığı ve güvenliği ile sınırlı değildir özellikle Karaman Ermenek, Ankara Beypazarı, Zonguldak, Eskişehir, Manisa, Konya, Denizli, Isparta illeri başta olmak üzere binlerce maden işçisi alın terinin karşılığı olan maaşlarını aylardır alamamaktadır. Yine binlerce maden işçisi hakkını aradığı için işten çıkartılmakta bakmakla yükümlü olduğu aileleriyle birlikte açlığa itilmektedir. Binlerce maden işçisi sendikaya üye olduğu gerekçesiyle haksız yere işten çıkarılmaktadır. Kamuya ait madenlerde çalışan yine binlerce işçi özelleştirme riskiyle karşı karşıya kalmaktadır.
Maden işçileri fişleniyor
Yine Karaman Ermenek’te yüzlerce işçi maaşları alamadığı için haklarını aramak için grev başlatmış hükümetin maden sahalarını özelleştirilmesinden dolayı maden sahaları bir kişiye tabiri caizse peşkeş çekilmiştir. Maden sahasının sahibi olan kişi maden sahasının içinde bulunan ocakları 2. 3. Kişilere kiraya vermekte ama kiraya verdiği ocaklarında müdürlüğünü yine maden sahasının sahibi üstlenerek sahanın kontrolünü elinde tutmaktadır. Bunun neticesinde maaşlarını alamayan işçiler haklarını aradıklarında işten çıkarılmakta ve Ermenek’teki maden sahasındaki bunun diğer ocaklara isimleri verilerek Fişlenmekte, işe alınmaması konusunda talimat verilmektedir.
Patronlar Yasaları Hiçe Sayıyor
Soma faciasından sonra çıkarılan torba yasa ile maden işçilerinin haklarında iyileştirme gidilmiştir. Çalışma saatleri düşürülmüş ücretleri net 2 asgari ücret oranında atış sağlanmış haftalık ve yıllık izinleri düzeltilmiştir. Fakat işverenler çıkarılan bu yasaları yok hükmünde görmektedir ve farklı uygulamalarla kendilerini daha karlı çıkarmanın peşine düşmüştür. Çalışma saatinin 8 saatten 6 saate düşürülmesi nedeniyle işveren, işçinin 1 saat yemek molasını ve servislerini kaldırmıştır. Yine net 2 asgari ücret olan 2800 TL yi banka hesaplarına yatırıp 600 TL yi geri işçiden almaktadır. Bu uygulamalara uymayan veya 600 TL yi geri elden işverene vermeyen işçinin işine son verilmektedir.
Bir avuç kömür için canlarını veren maden işçilerimiz yanlız ve sahipsiz değildir. Ülkücü İşçiler Derneği Genel Merkezi, İl ve ilçe teşkilatları yaşanan bu sorunların karşısında maden işçisinin yanındadır. 2017 yılı içinde Ülkücü İşçiler Derneği Genel Merkezimiz maaşlarını alamayan yurdun dört bir tarafından toplamda 2 bin işçinin maaşlarının ödenmesini sağlamıştır. Yine maaşlarını alan isçilere başta Ermenek olmak üzere Hukuk ve Eğitim birimleri İş hukuku eğitimi vererek işçilerinin bilinçlendirerek haklarını savunmaları konusunda yanlarında olmuştur.
Yine Genel Merkezimiz Haksız yere işten çıkarılan maaşlarını ve tazminatları ödenmeyen maden İşçilerimize ücretsiz hukuki destek vererek davalarını üstlenmektedir. Bizler Ülkücü İşçiler Derneği olarak Maden işçilerimizin alın terine göz dikilmesine hakkının gasp edilmesine ve yerin yüzlerce metre altında Can vermelerine göz yummayacak sessiz kalmayacağız ve Maden işçilerimizin her zaman yanlarında haklarının savunucusu olacağız” sözlerine yer verdi.
Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2017, 17:45