Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) ve KOSGEB Konya İl Müdürlüğü işbirliği ile Konya-Karaman Bölgesi’nde yer alan üniversitelerde teknoloji ve imalat tabanlı girişimciliğin geliştirilmesi amacıyla yürütülen TeknoGirişim Ders Programı çerçevesinde başarılı olarak teknik danışmanlık ve mentörlük süreçlerini tamamlayan öğrencilere yönelik “KOSGEB İş Planı Ödülü Destek Programı” düzenlendi.
Mevlana Kalkınma Ajansı hizmet binasında gerçekleştirilen proje yarışma programının jüri üyeliklerini, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İhsan Bostancı, KOSGEB Konya Müdürü İsmail Özdemir, İNNOPARK Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Prof. Dr. M. Fatih Botsalı, Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Karaca ve Girişimci İşadamları Vakfı Konya Şube Başkan Yardımcısı Dr. İhsan Polat yaptı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İhsan Bostancı, “İçerisinde bulunduğumuz çağ teknoloji çağı ve bizler ister kamuda yönetici, ister özel sektörde çalışan isterse de öğrenci olalım bu teknolojileri her geçen gün hayatımızın her alanında daha fazla kullanır hale geldik. Bilim ve teknolojide yaşanan gelişmelere paralel olarak, bu alanda yürütülen çalışmaların ve yeni girişimlerin de son derece kıymetli hale geldiğini de yine hep birlikte müşahede ediyoruz. Tam da bu noktada girişimciliğin ve özellikle de teknoloji odaklı girişimciliğin geliştirilmesi ve girişimci bireylerin ortaya çıkarılması için dünya üzerinde yer alan devletlerin birbirleriyle adeta yarış içine girdiklerini de yine hep birlikte görüyoruz. Savunma, otomotiv, uzay teknolojileri, bilişim teknolojileri gibi daha pek çok alanda küresel rekabet her geçen gün daha da artmakta. Bu istikamette devletimiz tarafından, KOSGEB, TÜBİTAK, TKDK ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri gibi kurumlar aracılığı ile teşvik edici pek çok destek ve uygulama hayata geçirilmektedir. Aynı şekilde girişimcilik konusu, ajans olarak bizim de her daim öncelikli konularımızdan birisi oldu ve olmaya da devam edecek. Bu çerçevede bölgemizdeki girişimci adaylarının iş fikirlerini hayata geçirebilecekleri altyapıların sağlanabilmesi adına; Karaman İş Geliştirme Merkezi ve İNNOPARK Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin ajansımızın güdümlü proje destekleri ile hayata geçirildiğini de belirtmek istiyorum” dedi.
İhsan Bostancı, TeknoGirişim Ders Programını da “TR52 Bölgesinde Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi” Sonuç Odaklı Programı çerçevesinde yürüttüklerini belirterek, “Teknoloji ve imalat tabanlı girişimciliğin geliştirilmesi amacıyla bölgemizde yer alan 6 üniversitemiz ile ajans olarak imzaladığımız işbirliği protokolü ile başlayan TeknoGirişim Ders Programı çerçevesinde; üniversitelerimizin işbirliği içerisinde hazırladıkları özel müfredat istikametinde öğrenim gören 150’den fazla öğrenciye 2022-2023 eğitim-öğretim döneminde 14 hafta boyunca seçmeli TeknoGirişim dersleri verildi. Ders aşaması sonrası proje fikri olan başarılı öğrenciler, teknik danışmanlık ve mentörlük süreçlerinden geçerek iş fikirlerini geliştirme şansı elde ettiler. Bugün de bu süreçleri tamamlayan öğrenciler arasından en iyi 3 projeyi seçmek üzere bir araya geldik. Yarışma çerçevesinde jüri değerlendirmelerine göre birinciye 50, ikinciye 30, üçüncüye ise 20 bin Türk Lirası ödül verilecek. Ajans olarak, paydaşlarımızla beraber başlattığımız bu projenin bugün yeşerdiğini görmenin bizleri son derece onurlandırdığını özellikle ifade ederek, bu projeyi ödül programı çerçevesinde destekleyen KOSGEB Konya İl Müdürlüğüne ve kıymetli vakitlerini ayırarak girişimcilerin heyecanına ortak olan tüm jüri üyelerimize teşekkür ediyor, programımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından program çerçevesinde proje fikirlerini sunan öğrenciler arasından jüri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda seçilen en iyi 3 projeye MEVKA ile Projeler Yarışıyor, Konya’da TeknoGirişimcilik Büyüyor isimli KOSGEB İş Planı Ödül Programı çerçevesinde çeşitli ödüller verildi. Yapılan yarışma sonucunda; 1. olan Okullar İçin İnteraktif Üniteler Projesi 50 bin TL, 2. olan Teknoforest Ağaçlandırma Sistemleri Projesi 30 bin TL ve 3. olan Harsat Tarımsal Girdiler Dijital Pazaryeri Platformu Projesi 20 bin TL ödül almaya hak kazandı. Program, dereceye giren girişimci adaylarına ödül takdimi ile son buldu. İHA