“Gıdamızı kurtararak, yılda 555 milyar lirayı ekonomimize kazandırabiliriz” sloganıyla yola çıkan Gıda Kurtarma Derneği’nin paylaştığı basın bülteninde şu ifadeler yer aldı: “Bugün her 3 gıdadan biri tüketilemeden çöpe atılıyor. Oysa bu miktarla dünya üzerinde açlıkla savaşan 821 milyon insan doyabilir. Yani dünyanın en büyük iki problemi, açlık ve atık oluşumu, birbirini çözebilecek nitelikte. Rakamlar Türkiye’de de endişe verici boyutta, çünkü her yıl 19 milyon ton gıda sofralarımıza ulaşamadan kaybediliyor. Gıdalar tabağımıza gelene kadar %50 kayba uğruyor. Kişi başına oluşan gıda atığımız ise 93 kiloya ulaşırken, 1 kg gıdanın maliyeti 22 lira. Yani 4 kişilik bir çekirdek aile her yıl 2 asgari ücreti fark etmeden çöpe atıyor. Üretim ve tedarik zincirinde de kayıplar endişe verici. Tarlalarda dalında kalan gıdalardan, işletmelerde doğru atık yönetimi yapılamadığı için oluşan maddi kayıplar toplandığında ekonomimiz 555 milyar lira zarara uğruyor. Toplumun her kesiminin gıda kayıpları ve israfı konusunda bilinçlenmesi ve çözümlere ortak edilmesi, gıdayı birlikte savunması soframızdaki tüm açlık ve geçim sıkıntılarını hafifletebilir”denildi.
Gıda Kurtarma Derneği (www.gktd.org)’in ¨Gıda Bankacılığı¨ ve ¨Sosyal Market¨ konseptini dünyadaki uygulamalardan da faydalanarak geliştirmiş ve 5 yıl kadar kısa bir sürede Türkiye’deki gıda bankacılığı kapasitesini 30 kat büyütmüş. Fazla Gıda (www.fazlagida.com) bağış platformunda oluşan günlük ortalama 600 bağış ilanı, Gıda Kurtarma Derneği’nin 47 ilde bulunan 100’Ü aşkın gıda bankası ağına yönlendiriliyor. Fazla Gıda ve Gıda Kurtarma Derneği, bu yıl Mayıs ayında 100.000’inci bağışını gerçekleştirdiği belirtiliyor.
Türkiye’de düzenli olarak 1 milyonun üzerinde ihtiyaç sahibine kurtarılan gıdalar ulaştığını belirten Gıda Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berat İnci ise; “100.000.bağışımızla 35000 tonu aşan tüketilebilir gıdayı kurtararak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını sağladık. Oysa bu gıdalar kurtarılmasa, çok daha büyük maliyetlerle çöp yakma tesislerine gidecek ve sofralara ulaşamayacaktı. Fazla Gıda, firmaların bütüncül atık yönetimini yapan bir teknoloji girişimi, kurduğu atık yönetimi sisteminde bugün 79 firma var. Bu kurumlar, atık yönetiminden tasarruf sağlarken aynı zamanda yaptıkları gıda bağışıyla vergi avantajların- dan da yararlanıyorlar. Fazla Gıda CEO’su Olcay Silahlı “Gıda atığı ve kayıp finansal bir zarar demek, dolayısıyla bizim yaptığımız her iş birliğinde onlara ilave bir tasarruf veya gelir kalemi sağlamış oluyoruz. Aslına bakarsanız para kazanarak iyilik yaptıkları bir denklem yaratıyoruz. En kıymetlisi de bu zaten” ifadelerine yer verdi.
Film Yönetmeni Mehmet Binay, Gıda Kurtarma Derneği ve Fazla Gıda’nın gıda israfıyla mücadelesinin öyküsünü anlatan 2 kısa filme imza atmış. “Gıdanın Yolculuğu” kısa filmi, gıda bankacılığı ve gıda bağışı ile yaratılan değeri gözler önüne seriyor. Yönetmen Mehmet Binay imzalı “Gıdayı Savunmak” filmi ise, hepimize sorumluluklarımızı hatırlatan ve gıdamızı savunmaya toplumun tüm kesimlerini davet eden etkileyici bir çağrı.