Karaman da yer alan basın mensuplarının katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Şiddet Önleme ve İzleme Müdürlüğünden Psikolog Şeyda Doğan, medyanın kadına yönelik şiddetle mücadeledeki rolüne vurgu yaparak önemli açıklamalarda bulundu.
Psikolog Şeyda Doğan, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı çerçevesinde, medyanın şiddetle mücadelede duyarlılık kazanmasının ve medya metinleri aracılığıyla topluma farkındalık kazandırılmasının temel mücadele araçlarından biri olduğunu belirtti. Bu çerçevede, gazeteciler günü dolayısıyla bu toplantının planlandığını ve katılımcılar için özel bir sunum hazırlandığını söyledi.
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün şiddete maruz kalan veya tehlike altında olan bireylere danışma, rehberlik ve yönlendirme hizmetleri sunduğunu ifade eden Doğan, şiddet mağdurlarına psikolojik destek sağlandığını, hukuki destek ihtiyacı duyanlara ise il müdürlüğü avukatları aracılığıyla rehberlik hizmeti verildiğini belirtti. Ayrıca, ekonomik desteğe ihtiyaç duyan kişilere de il müdürlüğü ve sosyal yardımlaşma aracılığıyla maddi destek sağlandığını kaydetti.
Şeyda Doğan, Karaman’da bir adet kadın konukevi bulunduğunu ve ihtiyaç halinde barınma hizmetlerinin de sağlandığını belirtti. Şiddet mağdurlarına yönelik hizmetlerin etkin bir şekilde yürütülmesi için emniyet ve mahkemelerle koordinasyon sağlandığını vurguladı.
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Etik İlkeler
Toplantıda, kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin medyada uyulması gereken etik ilkeler de paylaşıldı. Bunlar arasında şiddet mağdurunu değil, faili öne çıkarmak, şiddeti meşrulaştıran dil kullanmaktan kaçınmak, failin itibarını artıracak ifadelerden uzak durmak ve medya içeriklerinde şiddeti özendirici detaylar kullanmamak gibi önemli maddeler yer aldı. Özellikle çocuk programları başta olmak üzere tüm yapımlarda toplumsal sorumluluğun dengeli sunulması gerektiğine dikkat çekildi.