Karaman Melek Yatırım Buluşması Programı Düzenledi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Konya-Karaman Bölgesi’nde çalışmalarını sürdüren Mevlana Kalkınma Ajansı, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ve Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi işbirliğiyle “Karaman Melek Yatırım Buluşması” programı düzenledi.

Karaman Melek Yatırım Buluşması Programı Düzenledi

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde gerçekleştirilen programa Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İhsan Bostancı, Karaman Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ali Osman Kaşıkcı, Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Prof. Dr. M. Fatih Botsalı, Karaman İŞGEM Genel Müdürü Ali Kantürk, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğrencileri, girişimci adayları ve çok sayıda davetli katılım sağladı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İhsan Bostancı, “Bilindiği üzere, kalkınma ajansları, özel sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının teknik ve idari altyapılarının geliştirilmesi için ihtiyaç duydukları desteği sağlayarak, sorumlu oldukları bölgelerin rekabet gücünü arttırmak için çok yönlü çalışmalar yürüten kuruluşlardır. Mevlana Kalkınma Ajansı olarak bizler de, Konya ve Karaman illerimizin her alanda gelişimine katkı sağlamak ve sahip olduğu potansiyeli harekete geçirmek üzere bölgemizde yer alan tüm paydaşlarımız ile birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kurum olarak özellikle son yıllarda üzerinde yoğun çalışma yürüttüğümüz alanların başında ise gerek bölgemizin ve gerekse de ülkemizin gelecek hedefleri açısından büyük önem arz eden girişimcilik konusu gelmektedir. Ajansımızca, bölgemizdeki girişimci adaylarının iş fikirlerini hayata geçirebilecekleri altyapıların sağlanabilmesi adına; Karaman İş Geliştirme Merkezi, bilinen adı ile Karaman İŞGEM ve kısa adı İNNOPARK olan Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi, ajansımızın güdümlü proje destekleri ile hayata geçirilmiştir. Bu merkezlerimiz ve üniversitelerimiz ile işbirliği içerisinde; Konya’da 750, Karaman’da ise 450 kişi olmak üzere toplamda 1200 kişiye uygulamalı girişimcilik eğitimleri verilmiştir. Girişimcilik alanında bölgemiz adına en önemli kazanımlardan birisi olan Mavi Okyanus Melek Yatırımcı Ağı İNNOPARK Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi tarafından Ajansımızın da katkıları ile kurulmuştur. Son olarak, Ajansımız ve bölgemizde yer alan üniversitelerimiz ile bu yıl içerisinde imzaladığımız işbirliği protokolü ile başta mühendislik ile ilgili bölümlerde olmak üzere, bölgemize özel bir müfredat dâhilinde, seçmeli Teknogirişim Derslerinin verilmesine başlanılmıştır.

Bugün gerçekleştirdiğimiz programla da, bölgemizde yer alan tüm paydaşlarımızı, şu an öğrenci ama bizler için birer girişimci adayı olan gençlerimizi ve bütün değerli katılımcılarımızı girişimcilik ve melek yatırımcılık projeksiyonunda bilgilendirmek adına konunun mutfağında yer alan uzman isimlerle bir araya getirmeyi amaçladık. Teknolojik gelişmelerin tüm hızıyla devam ettiği, sınırların ortadan kalktığı ve her geçen gün yeni iş fikirlerinin ortaya atıldığı günümüzde halen başarıya ulaşmamış birçok parlak fikrin olduğunu, yetenekli girişimcilerin ise iş süreçlerinde çeşitli darboğazlar ile karşılaştıklarını çeşitli vesileler ile görmekteyiz. Bu iş fikirlerinin başarıya ulaşmalarındaki engellerin başında ise girişim için gerekli olan sermayenin bulunamaması gelmektedir. Girişimciler, ellerindeki küçük sermayeler ile işletmelerini oluşturmakta; ancak bu öz sermayeleri, hem yatırım, hem de pazarda yer almak için yapılacak çalışmalara yeterli olmamaktadır. Bu noktada, özellikle son yıllarda dünyada ve ülkemizde tartışılmaya başlanan ve girişimcilikle birlikte literatürümüze giren, melek yatırımcılık kavramı, girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılmasında ve yeni girişimlerin ihtiyaç duydukları sermayenin sağlanmasında, girişimciler için önemli bir fırsat olarak karşımıza çıkmaktadır. Girişimcilere fikirlerini hayata geçirebilecek sermaye kaynağı, yatırımcılara ise yüksek gelir elde edebilecekleri bir yatırım ortamı fırsatı sunan bu sistemle ilgili ülkemizde yürütülen çalışmalara baktığımızda, 18 akredite melek yatırımcı ağında 600’ün üzerinde lisanslı melek yatırımcının bulunduğunu görüyoruz. Sistemin bir parçası olan melek yatırımcıların, girişimcilerin proje fikirlerine sermaye aktarmasının yanı sıra, girişimciler ile bilgilerini, deneyimlerini ve iş ağlarını paylaşarak onlara bir nevi mentörlük ve danışmanlık yapmaları, projelerin hedefe daha hızlı ulaşmasına da olumlu katkılar sunmaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle, Ajans olarak girişimcilerimizin alternatif finans kaynaklarına ulaşmaları için çalışmalarımızın süreceğini ifade ederek, programın hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Akabinde söz alan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Namık Ak da, “Basit anlamı ile girişimci ve yatırımcıyı bir araya getiren ‘Melek Yatırım’ programı, bu basit anlamının dışında girişimcilik ruhunu canlandıran, saklı kalan fikirlerin ortaya çıkarılmasına vesile olan ve bu fikirlerin ekonomiye can verecek şekilde değerlendirilmesine fırsat veren önemli bir programdır. Bünyesinde pek çok girişimciyi barındıran toplumumuzda gerek maddi imkânlar ya da imkânsızlıklar, gerekse eğitim koşulları ve yetiştiğimiz kültürel şartlar gereği nice parlak fikir daha doğmadan kaybolup gitmektedir. Böylesi durumlarda yüksek bir potansiyel barındıran fikirlerin değerlendirilmesine katkı sağlayacak olan bu program, girişimcilere yatırım sağlaması, iş bağlantıları oluşturarak girişimcilerin gelişimine destek vermesi bakımından önemli bir sorumluluğu da yerine getirmektedir.

Bugün, ‘Melek Yatırım’ programının detaylarını ve bahsi geçen avantajlarını hep birlikte daha kapsamlı bir şekilde öğrenme fırsatı bulacağız. Gerek bu alanda uzman hocalarımızın yapacağı sunumlar gerekse sektörün içerisinde yer alan temsilcilerimizin deneyimlerini paylaşacağı programın bugünün ve geleceğimizin girişimcileri olan öğrencilerimize yol gösterici olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Fatih Botsalı “İnovatif Girişimcilik ve Avantajları” Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İİBF Araştırma Görevlisi Dr. Umut Çil “Kurum İçi Girişimcilik” Bahariye Melek Yatırım Ağı / Girişimci İş Adamları Vakfı Ar-Ge İş Geliştirme Komisyon Başkanı Ekrem Eraslan “Türkiye’deki Melek Yatırımcılık Ekosisteminin Oluşumu ve Melek Portföy Stratejisi” Lonca Girişim Merkezi Kurucu Koordinatörü Lokman Ökten de “Post Pandemik Dünyada Girişimcilik - Yeni Fikirler, Yeni İşler, Yeni Yatırım Stratejileri” konularında yaptıkları sunumlarla katılımcıları bilgilendirdi.

Program, katılımcılardan gelen soruların panelistler tarafından cevaplanması ile son buldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284