KMÜ Yunus Emre Yerleşkesi içerisinde Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından iki etap şeklinde imalatı gerçekleştirilen 1 MW gücünde güneş enerjisi santrali 2017 yılından itibaren elektrik üretiyor.
Santralden 2024 yılı temmuz ayına kadar üretilen toplam enerji yaklaşık olarak 11 GWh olarak ölçüldü. Yerleşke içerisinde tüketilerek mahsuplaştırılan enerji dışında tüketim fazlası olarak satılan enerji miktarı ise yaklaşık 4 GWh oldu. Bu satıştan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi 6 milyon 855 bin 103 lira 34 kuruş gelir elde etti.
Geçen Haziran ayında yine üniversitede üretilen enerji 171.448,03 kWh, ihtiyaç fazlası satılan enerji ise 65.148,30 kWh olarak belirlendi. KMÜ geçen ay üretilen elektrik enerjisinden de 281 bin 562 lira 05 kuruş gelir elde etti.
“Alanında lider bir üniversite olma hedefiyle ilerliyoruz”
Güneş Enerjisi İhtisas Bölgesi olarak yoğun ilgi gören Karaman’da ve Türkiye'de güneş enerjisi ve radyasyonu konusunda çalışmalar yaparak kurulacak sistemlerin performans testlerinin yapılması için çalışmalar devam ediyor. Ayrıca yer ve uydu verileri kullanılarak global ve yaygın güneş radyasyonunun doğruluk oranları yüksek olarak belirlenmesi ile fotovoltaik sistemlerin modellenmesi ve optimizasyonu çalışmaları da yürütülüyor.
KMÜ bünyesinde bu amaçla kurulan Enerji Verimliliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (KAREN) Müdürü Doç. Dr. Selmin Ener Rüşen şunları kaydetti: “KMÜ KAREN’in vizyonu Türkiye’de ve bölgemizde ‘enerji verimliliği ve yönetimi’ alanında ihtiyaç duyulan rehberlik ihtiyacını karşılayarak kendi alanında öncü ve örnek olmak, enerjinin verimli kullanılmasını sağlayarak ülke ekonomisine katkı sağlamaktır. Ayrıca, başta sanayi sektörü ve binalarda olmak üzere tüm alanlarda enerji verimliliği, enerji tasarrufu, enerji yönetimi ve enerji etütleri ile ilgili danışmanlık ve Ar-Ge hizmetleri vermenin yanı sıra bu alanlarda çalışacak özel şirketlere yetki vermek, Türkiye’nin ihtiyacı olan ‘Sertifikalı Enerji Yöneticisi’ ile ‘Etüt Proje’ uzmanları yetiştirmek amacıyla uygulamalı eğitim faaliyetleri yürüterek enerji verimliliği ve yönetimi konusunda tercih edilen bir merkez ve alanında lider bir üniversite olma hedefiyle ilerliyoruz. Bu bağlamda, enerji verimliliği eğitim ve ölçüm çalışmaları, enerji verimliliği ve yönetimi, güneş enerjisi sistemleri ve güneş radyasyonu üzerine lisans ve lisansüstü seviyesinde eğitimler vermekte ve Ar-Ge çalışmalarını yürütmekteyiz.”