KOP’tan Önemli Bir Yayın Daha

KOP İdaresi Başkanlığı “Buzağı Kayıplarının Önlenmesinde Buzağı Sağlığı ve Yetiştiriciliği” adında önemli bir kaynak kitap hazırladı. KOP Bölgesi özelinde ülkenin hayvancılık sektöründe önemli bir açığı kapatacak olan kitapta sorunlar ve pratik çözüm yolları görsellerle desteklenerek sade bir dille hayvan üreticilerinin hizmetine sunuluyor.

KOP’tan Önemli Bir Yayın Daha

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, gerek Covid-19 gibi tüm dünyayı etkisi altına alan salgın hastalıklarla gerekse gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler açısından stratejik bir önem taşıyan tarım ve hayvancılık sektörlerinde gıda güvenliğinde sürdürülebilirliğin sağlanması ve desteklenmesi amacıyla ‘Buzağı Kayıplarının Önlenmesinde Buzağı Sağlığı ve Yetiştiriciliği’ adında önemli bir kaynak kitap hazırladı.

“Temel Amacımız Hayvancılıkta Verimi Arttırmak”

Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesinin; sahip olduğu geniş tarım alanları, coğrafi yapısı, büyükbaş hayvan varlığı ve hayvansal üretime yönelik sanayi altyapısı ile öne çıkan bir bölge olduğunu vurgulayan KOP İdaresi Başkan vekili Halil İbrahim Tongur, bu kazanımları korumak ve güvenliğini sağlamak adına başta toprak ve su kaynaklarının korunması ve buna bağlı olarak uygun tarımsal ve hayvansal üretim modellerinin hayata geçirilmesinin büyük önem arz ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Hali hazırda kullanılan araçlar ve yöntemler ne olursa olsun ülkemizde yürütülen hayvancılık politikalarında temel amacının verimliliği arttırmak, piyasa istikrarını sağlamak, girdi maliyetlerini düşürmek, sektörde çalışanların gelir seviyesini yükseltmek, tüketici fiyatlarını makul seviyelerde tutmak, arz sürekliliğini sağlamak ve dünyanın bu alandaki önemli ülkeleriyle rekabet edebilir hâle getirmek olmalıdır. Hayvancılık sektöründe sürdürülebilirliğin sağlanması, iç piyasaya yönelik ihtiyaçların karşılanması ve ithalata dayalı ekonomik kayıpların önlenmesi için buzağı ölümlerinin mutlaka gelişmiş ülkeler düzeyine çekilmesi gerekmektedir. Buzağı, sığırcılık işletmelerinin önemli bir gelir kaynağı ve aynı zamanda işletmelerin geleceği, ülkemizin de ithalata karşı stratejik bir ürünüdür. Türkiye’nin son yıllarda hızla artan nüfusuna paralel olarak hayvansal protein ihtiyacı da sürekli artmaktadır. İthalat, canlı hayvan ve hayvansal ürün talebinin karşılanmasında kısa vadede çözüm gibi görülse de sürdürülebilir bir hayvancılık için diğer önemli seçenek, buzağı kayıplarının önlenmesidir. Buzağı kayıplarının birden fazla nedene bağlı önemli bir sorun olarak karşımıza çıkması sebebiyle Başkanlığımız konuyu çok yönlü olarak ele almakta; bu kayıpları en aza indirebilmek amacıyla eğitimler düzenlemekte; konu ile ilgili seminer, konferans, çalıştay organizasyonları yapmakta ve ilgili sivil toplum kuruluşları ile diyaloglarını sürdürmektedir.” dedi.

“Bir Buzağı Kaybının Bile Önlenmesi Önemlidir”

Kısa adı KOP TEYAP olan KOP Bölgesi Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi kapsamında tarım ve hayvancılıkta altyapı yatırımlarından gerekli verimin alınabilmesi, modern teknolojilerle çiftçilerimizin buluşturulabilmesi, tarımsal eğitim ve yayım hizmetlerinin etkinliğinin artırılması çiftçi örgütleri önceliğinde kurum ve kuruluşların kapasitelerinin artırılması ve yeni nesillere çiftçilik mesleğinin benimsetilmesi amacıyla kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde eğitim faaliyetleri yürütüldüğünü hatırlatan Başkan vekili Tongur, “Başta akademisyenlerimiz olmak üzere konunun uzmanlarının da yer aldığı geniş bir katılımla hazırlanan bu kitap, sektördeki önemli bir açığı gidermek ve bu konunun önemi hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu kitaptan yararlanarak bir buzağının bile kaybının önlenmesi bizim için en büyük ödül olacaktır. Kitabın hazırlanmasında emeği geçen, zaman harcayan, bilgilerini ve tecrübelerini paylaşan herkese teşekkür ediyor, sorunun çözümüne yönelik olarak oldukça sadeleştirilmiş, görsel materyallerden yararlanılmış, pratik ve uygulanabilir bilgiler içeren bu yayınımızın, bölgemiz ve ülkemiz üreticilerine yararlı bir kaynak olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.

Buzağı Sağlığı ve Yetiştiriciliği kitabına ve el kitabına //www.kop.gov.tr/sayfalar/kitap-brosur/81 adresinden ulaşılabilinmektedir. 
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284