Toplantının açılışında hazırlanan raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İhsan Bostancı, “Kurum olarak, sorumluluk alanımızda bulunan Konya-Karaman Bölge’sinde bir yandan uyguladığımız çeşitli destek mekanizmaları ile bölgemizin ekonomik anlamda kalkınmasını hedeflerken, diğer yandan da çeşitli konularda hazırladığımız raporlar ile de bölgemizde yer alan tüm paydaşlarımızın yatırım, istihdam, ihracat vb. alanlarda alacakları kararlara ışık tutmaya çalışıyoruz. Son olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız koordinasyonunda yürüttüğümüz fizibilite raporları çalışmalarımız doğrultusunda da Karaman’da; Pektin Üretimi, Sirke Üretimi ve Mermer İşleme Tesisi Kurulumu konusunda, Konya’da ise Konaklama Tesisi Kurulumu, Jelatin Üretimi, Lisanslı Depoculuk, Soğuk Dövme Namlu Üretimi ve Buğday Kepeği ve Glüten İmalatı konularında Ön Fizibilite Raporları yine Ajansımız tarafından hazırlanarak bölge yatırımcılarımızın hizmetine sunulmuştur. Ajansımız desteği ile Karaman’da bulunan yatırımcılarımıza yönelik olarak hazırlanan Karaman İli Mermer İşleme Tesisi Ön Fizibilite Raporu ile de Karaman ilinde mermer işleme tesisi kurulmasının uygunluğunun tespit edilmesi, yatırımcılarda yatırım fikri oluşturulması ve detaylı fizibilite çalışmalarına altlık oluşturulması amaçlanmıştır. Mermer işleme sektörünün ayrıntılı bir şekilde ele alındığı bu rapora göre, Karaman ilinde son zamanlarda mermer sektörü özelinde madencilik yatırımlarının hız kazandığını, Orta Torosların eteklerinde yer alan ve topraklarının yaklaşık 3’te 2’si dağlık alanlardan oluşan Karaman’ın büyük bir mermer potansiyelinin bulunduğunu görüyoruz. 2020 yılı sonu itibariyle 30 adet ruhsatlı mermer ocağı ve mermer işleme alanında mikro ölçekli işletmeler de dâhil olmak üzere toplamda 71 adet firmanın faaliyet gösterdiğini de yine hazırlanan raporda müşahede edilmektedir. Ayrıca, Dünya doğal taş rezervlerinin yaklaşık %40’nın ülkemizde olmasına rağmen ülkemizin bu potansiyelini kullanmada hala arzu edilen seviyede olmadığı, daha fazla katma değer elde etmek adına blok mermer satışı yerine işlenmiş ürün satışına ağırlık verilmesi konusu da yatırımcılarımıza tavsiye edilmektedir.
Bununla birlikte, 2021 yılının ilk 6 ayında madencilik sektöründe Karaman’da 6’sı komple yeni yatırım olmak üzere 11 adet yatırım teşvik belgesinin düzenlenmiş olması, Karaman’da mermer sektöründe yatırımların yoğun bir şekilde devam ettiğini ortaya koyması açısından da son derece sevindirici bir gelişmedir. Bu duygu ve düşüncelerle, Ajansımız tarafından hazırlanan rapora www.mevka.org.tr internet sitesi üzerinden ulaşabileceğini belirterek, raporun ilimiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerine yer verdi.
Ardından konuşan Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Gökhan Alkan da, “Oda olarak, üyelerimizin ulusal ve uluslararası alanda rekabet güçlerinin artırılması, şehrimize yerli ve yabancı yeni yatırımların kazandırılması adına çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren sanayicilerimizle belirli periyotlarla bir araya gelerek sektörel gelişmeleri takip etmek ve yaşadıkları sorunlara çözüm üretmek adına istişarelerde bulunuyoruz. Bugün ise, Odamızın talebi doğrultusunda Mevlana Kalkınma Ajansımız tarafından hazırlanan ve şehrimizin mermercilik sektörünün ayrıntılı olarak masaya yatırıldığı Karaman İli Mermer İşleme Tesisi Ön Fizibilite Raporu’nu sektör temsilcilerimizle paylaşmak istedik. Hazırlanan bu rapor, hem şehrimizin önde gelen sektörlerinden olan mermer sektörünü tüm yönleri ile ele alan en kapsamlı çalışma olması hem de bu alanda yatırım yapmak isteyecek yerli ve yabancı yatırımcıya da yol haritası çizecek olması açısından son derece önem arz etmektedir. Kurum olarak, bu noktadaki çalışmalarımızın artarak devam edeceğini ifade ederek, raporun hazırlanmasında destek sağlayan Mevlana Kalkınma Ajansı’na teşekkür ediyor, raporun hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.