Karaman Organize Sanayi Bölgesi için, 2018 yılında hazırlanan OSB Atıksu Arıtma Tesisi projesi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandı.
2021 YILINDA İHALE SÜRECİNE HAZIRLANIYOR
Karaman Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Boynukaloın, atık su projesinin onaylanmasının ardından yaptığı açıklamada;
"Karaman'da sanayi atıklarını arıtacak bir sistemimiz yoktu. Şimdi projemizin inşaat aşamasına geçilebilecek. Projemiz onaylandı. 2021 yılında ihalesi yapılacak. Karaman'a yatırım yapacaklar açısından daha fonksiyonel bir yapıya bürünen bölgemiz aynı zamanda yeni nesillere daha temiz bir çevre bırakmak adına önemli bir proje idi. Bu projenin hayata geçmesinde ciddi emekleri olan Karaman Eski Belediye Başkanımız Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Çalışkan'a ve Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank'a teşekkür ediyorum." dedi.
Bu çalışma kapsamında, Karaman’da Organize Sanayi Bölgesine kurulması planlanan atıksu arıtma tesisi için sanayi kuruluşlarından kaynaklanan atıksuların miktar ve karakterizasyonun belirlenmesi de amaçlanıyor.
Bir sanayi şehri olan Karaman ilinin doğal güzelliğinin bozulmaması ve sanayiden kaynaklanan olumsuzluğun giderilebilmesi veya minimize edilebilmesi, mevcut endüstri kuruluşlarını içinde barındıran Organize Sanayi Bölgesinde kurulması teşvik edilmesi ile mümkün oluyor.
Gıda işleme, kimya endüstrisi ve birçok endüstri atıksuyu OSB’ye ait bir atıksu arıtma tesisine girerek bu atıksu karakteri dikkatle tanımlanıyor.
Böylece belirli bir sanayi bölgesindeki atıksuyun niteliğine ve konumuna göre, atıksu arıtma tesisinin nasıl planlanacağı da belirleniyor.
Organize Sanayi Bölgesi atıksu akış hızı, toplam atıksu kirlilik yükü, çamur oluşumu ve birçok farklı değişken açısından analiz ediliyor. Bu değişkenler atıksu tesisinin inşaat ve planlama sürecini belirlemesine de yardımcı oluyor. Atıksu tesisi planlama sürecine göz önüne alınması gerek kriterlerde büyük önem taşıyor.
Ve bu süreçte, minimum işletme maliyeti, çamur oluşumunda optimizasyon, akıllıca arazi kullanımı ve yatırım maliyeti verimli işletme koşulları esas alınıyor.