Karaman'ın merkezinde tarih barındıran Tartan Konağı, 1810 yılında Tartanzade ailesinden Hacı Ahmet Efendi tarafından inşa edilmiştir. Anadolu'nun zengin ev mimarisinin zarif örneklerinden biri olan bu yapı, iki katlı ve orta sofa planlı bir tasarıma sahiptir. Ahşap süslemelerin ötesinde, özellikle kalem işi süslemeleriyle dikkat çekmektedir.
Tartan Konağı'nın birinci kat sofasının sekizgen tavanında, o döneme ait önemli simgelerin resmedildiği görülüyor. Sultanahmet Cami, Dolmabahçe Sarayı, Kız Kulesi, II. Mahmut Türbesi, Çarklı Vapur ve yelkenli gemi gibi batılılaşma dönemine ait detaylar, konak içinde sanat ve tarih buluşmasını sağlıyor.
Tartan Konağı, sadece Tartanzade ailesine ait bir ev olarak değil, aynı zamanda yıllar boyunca şehirlerarası yolculuk yapan misafirleri ağırlamıştır. Şehrin kalbindeki bu tarihî konak, geçmişiyle bütünleşmiş, misafirperverliğiyle de bilinmektedir. Bugün hala ziyaretçilere kapılarını açan Tartan Konağı, zengin Anadolu kültürünün bir parçası olarak ayakta durmaya devam etmektedir.