Mevlana Kalkınma Ajansı desteği ile hayata geçirilecek olan proje ile Karaman İli Taşkale Yöresi’nde unutulmaya yüz tutmuş bir değer olan Taşkale Halısı’nın ayrıntılı olarak araştırılarak yeniden katma değerli bir ürün haline dönüştürülmesi hedefleniyor.
Toplantının ardından destek verdikleri proje ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İhsan Bostancı, “Dünya üzerindeki herhangi bir coğrafi mekânın iklimi, yer şekilleri, toprak yapısı, tarihi ve kültürel varlıkları ve diğer fiziki coğrafya koşulları o bölgenin beşeri ve ekonomik şartlarına taban teşkil etmekte ve bu faaliyetler üzerinde beşeri unsurlarla birlikte şekillendirici bir rol oynamaktadır. Coğrafi işaret taşıyan ürünlerin tüketiciler tarafından tercih edilmesinde güven ve yöresel kültür kavramlarının oluşturduğu farklılığın pazarlama olanaklarını artırdığı, hedef pazarda satın alma davranışlarında büyük avantajlar sağladığı yapılan araştırmalarda ortaya konulmaktadır. Tıpkı ülkemiz gibi Bölgemiz de sahip olduğu zengin tarihi, kültürel, doğal ve beşeri özellikleri ile bu noktada büyük avantajlara sahiptir. Burada önemli olan, sahip olunan bu potansiyel değerlerin gün yüzüne çıkarılarak katma değerli bir ürün haline dönüştürülmesi ve Dünya pazarlarına çoklu ve sürdürülebilir bir şekilde marka değeri ile pazarlanabilmesidir. Bizler Ajans olarak bu noktada potansiyelleri harekete geçirecek ve bölgemizin kalkınma hamlesine katkı sağlayacak her projeyi gerek mali kaynaklarımızla gerek raporlama çalışmalarımızla ve gerekse de danışmanlık ve rehberlik hizmetlerimizle desteklemeye gayret gösteriyoruz. Bugün Sayın Valimizin huzurlarında imzaladığımız bu proje ile de Karaman ilimizin tarihi Taşkale Yöresi’nde unutulmaya yüz tutmuş bir değer olan Taşkale Halısı’nın yeniden değerlenmesi ve bir turizm ve kültür değeri olarak kazandırılması hedeflenmektedir.
Taşkale Halısının ipliğinden boyasına, dokuma tezgâhından yöre halkı için ifade ettiği anlama kadar tüm teknik ve yaşatmaya değer özellikleri bu araştırma projesinin temel konusunu oluşturacaktır. Proje kapsamında ayrıca, Taşkale Halısı’nın bir marka değeri olarak katma değerli bir ürün haline dönüşmesini ve hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruma altına alması amacıyla coğrafi işaret tescil başvurusu da gerçekleştirilecektir. Bölgemizde yer alan kültürel, tarihi, doğal ve beşeri varlıklarımızın ekonomiye kazandırılması adına çalışmalarımızın süreceğini ifade ederek, amaçları ve elde edilecek kazanımları açısından büyük önem verdiğimiz bu projenin hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Ardından projeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mevlana Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık ise, “Şehrimiz, köklü tarihi ve dini yapısı, eşsiz kültür ve turizm varlıkları ile Anadolu coğrafyasının kadim şehirlerinden biridir. Hangi yöresine dokunsanız sizlere mutlaka bir değer ve bir hikâye sunar. Tarihi Taşkale Halısı da bunlardan bir tanesidir. Özellikle son yıllarda Dünya üzerinde olduğu gibi ülkemizde de bir bölgeye ait değerler taşıyan ve kendine has özellikleri, standardı, yapılış şekli olan ürünlere rağbetin arttığı hepimizin malumudur. Bu noktada, bu tarihi ve kültürel varlıkların ulusal ve uluslararası alanda tanıtımın yapılarak bir marka değeri oluşturulması hem bu ürünlerin üreticilerine hem de bölge halkına büyük katkılar sağlayacaktır. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan ve Mevlana Kalkınma Ajansı’mız tarafından desteklenen bu projeyi Taşkale Halısı’na hak ettiği değeri kazandıracak olması açısından son derece önemsediğimi ifade ederek, projenin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.