Türkiye'de doğuşta beklenen yaşam süresi, 2021-2023 dönemine ilişkin verilerle açıklandı. 2020-2022 döneminde 77,5 yıl olan doğuşta beklenen yaşam süresi, son dönemde 77,3 yıla geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bu süre Karaman'da ise 78,5 yıl olarak hesaplandı.
Kadınlar Erkeklerden 5,3 Yıl Daha Uzun Yaşıyor
Raporda dikkat çeken bir diğer veri, kadınların erkeklere göre daha uzun yaşadığı gerçeği oldu. 2021-2023 dönemi için erkeklerde doğuşta beklenen yaşam süresi 74,7 yıl iken, kadınlarda bu süre 80 yıl olarak kaydedildi. Kadınların erkeklerden ortalama 5,3 yıl daha uzun yaşadığı görüldü.
Eğitim Düzeyi Arttıkça Yaşam Süresi Uzuyor
Bu yıl ilk kez eğitim durumuna göre de beklenen yaşam süresi hesaplandı. Eğitim seviyesi arttıkça, yaşam süresinin de uzadığı tespit edildi. Özellikle 30 yaşındaki bireyler arasında, ortaöğretim altı eğitim seviyesi ile yükseköğretim seviyesi arasında beklenen yaşam süresi farkı 5 yıl civarında oldu.
İllere Göre Beklenen Yaşam Süresi: Tunceli Zirvede, Kilis Sondan Birinci
Türkiye genelinde doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 80,8 yıl ile Tunceli olurken, en düşük beklenen yaşam süresi ise 76,1 yıl ile Kilis'te kaydedildi. Erkeklerde de en uzun yaşam süresi Tunceli’de hesaplanırken, kadınlarda ise yine Tunceli zirvede yer aldı.
İstanbul’da doğuşta beklenen yaşam süresi 78,6 yıl olarak belirlenirken, Ankara’da ise bu rakam 79,2 yıl olarak açıklandı. Bu iller, Türkiye ortalamasının üzerinde yer aldı.
Çalışma Çağında Beklenen Yaşam Süresi
15 yaşındaki bir kişinin kalan ortalama yaşam süresi Türkiye genelinde 63,5 yıl olarak hesaplanırken, 50 yaşındaki bir kişi için bu süre 30,1 yıl oldu. Yaş ilerledikçe, erkek ve kadınlar arasında yaşam süresi farkı artarak, 65 yaşındaki bir kadının erkeklerden 3,3 yıl daha uzun yaşadığı görüldü.