Piri Reis Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya Vali Meral’in yanı sıra Vali Yardımcısı Dr. Sezer Işıktaş, İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, İl Emniyet Müdürü Fikret Bayraktar, İl Jandarma Komutanı İlhan Şen, İl Genel Meclis Başkanı Celalettin Güngörer, ilgili il idare şube başkanları, merkeze bağlı mahalle ve köy muhtarları, okul aile birliği temsilcileri katıldı.
Türkiye genelinde 2017- 2018 eğitim – öğretim yılının huzur ve güven içerisinde geçirebilmesi amacıyla ilimizde Vali Meral’in başkanlığında gerçekleştirilirken, ilçelerimizde de kaymakamlar başkanlığında toplantılar gerçekleştirildi.
Toplantıda; İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri yaptıkları sunumlarda katılımcılara ilimizdeki mevcut okullarda uyuşturucu ve uyuşturucu kullanımına ilişkin istatistiki bilgiler verdiler.
Toplantıda konuşan Vali Meral “Geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimizin eğitim – öğretim sürecini sağlıklı, huzurlu ve güvenli bir şekilde devam ettirmelerinin çok önemli bir konu olduğunu dile getirdi. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra aileler, öğretmenler ve vatandaşlarla birlikte ortak bir paydaş içerisinde hareket ederek, ülkemizin ve geleceğimizin teminatı gençlerimizi etkisi altına alan uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile ortak bir şuur içerisinde çözümü noktasında hareket etmeleri gerektiğini söyledi”
Bu konuda başta aileler ve öğretmenler olmak üzere tüm kurumlara önemli görevler düştüğünü söyleyen Vali Meral, çocuklarımızın yıl boyunca eğitim – öğretimlerini sağlıklı, sorunsuz ve güvenli bir şekilde sürdürebilmeleri için devlet millet işbirliği içerisinde çalışmaları gerektiğini ifade ederek, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının, yerel basının topyekûn verilecek bu mücadelede vatandaşların da gereken desteği vereceğine olan inancını belirtti.
Toplantı gündeminde okulların uyuşturucu, uyarıcı madde ve tütün maddelerini kullanımı ile mücadele edilmesi, okulların ve çevrelerinin güvenliği konusunda alınması gereken tedbirler, öğrenci taşıma servislerinin daha güvenli olması hakkında yapılması gerekenler ve öğrencilerimizin gün ışığından daha fazla yararlanması konusunda tedbirler görüşüldü.
Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge doğrultusunda alınan kararlara ilişkin olarak;
Okul servislerine kamera sistemi kurulacak.
Tespit edilen riskleri gidermeye yönelik okulların giriş, çıkış ve açık olduğu saatlerde çocuk, asayiş, narkotik ve trafik birimlerinden ekipler ve güvenlik eğitim koordinasyon görevlisi bulundurulacak.
Güvenlik eğitim koordinasyon görevlisi birinci derecede öncelikli olan okullarda okul yöneticileri ile en az haftada bir, ikinci derecede öncelikli olan okullarda en az 15 günde bir, üçüncü derece öncelikli olan okullarda ise en az ayda bir görüşme yaparak tespit edilen aksaklık ve eksikliklere ilişkin tutanakları Çocuk Şube Müdürlüklerine gönderecek.
Oyun salonları ve internet kafeler ile gençlerin sigara, alkol, uyuşturucu, tiner gibi insan sağlığını tehlikeye atacak maddelerin satışları sıkı denetim altına alınacak, aykırı hareket edenler hakkında yasal işlem yapılacak.
İl Emniyet Müdürlüğünce belirlenen okullara Milli Eğitim Bakanlığınca kamera sistemleri kurulacak, kamera sistemlerinin kent yönetim güvenlik sistemlerine entegrasyonunu sağlanacak.
Çocukların ruhsal, bedensel ve cinsel gelişimlerini olumsuz etkileyecek müstehcen ve diğer olumsuz unsurların yanı sıra, yasadışı örgütlerin ve ideolojik faaliyetlerin etkilerinden uzak tutulması ve korunması sağlanacak.
İnternet ve elektronik oyun salonlarının ders saatlerinde öğrenci bulundurmaması ve ders saati dışında yaş sınırlamalarına harfiyen uymaları temin edilecek.
Çocukların girmelerinin yasak olduğu kafe, bar, kıraathane, kahvehane ve umuma açık yerlere alınmaması sağlanacak.
Park, bahçe vb. kamuya açık alanlarda öğrencilerin madde bağımlılığı ve diğer zararlı alışkanlıklara karşı korunması amacıyla diğer kurumlarla koordineli Çocuk, Narkotim ve Asayiş ekiplerince denetimler arttırılacak.
Eğitim ve öğretimi olumsuz etkilediği değerlendirilen metruk binalar ve yapılar denetlenerek hakkında gerekli işlemler yapılacak.
Çocukların korunmasına yönelik yapılan çalışmalara ek olarak caydırıcılık oluşturması amacıyla Motosikletli Polis timleri ile Narkotik Suçlarla Mücadele birimleri tarafından okul önleri ve çevresinde Narkotimler, “NTP” logolu kıyafet/magnetler ile görevlendirilecek.
Narkotimler tarafından uyuşturucu, uyarıcı, uçucu ve sağlığa zararlı diğer maddelerin kullanımı ve satışı yapılan bölgelerde mahalle sakinleri, muhtarlar, okul yöneticileri ve güvenlik eğitim koordinasyon görevlileri ile düzenli iletişim kurularak olası sorunların ilgili kurumlarla işbirliği yapılarak çözümüne çalışılacak.
Öğrencilerin başarılarının daha üst seviyelere taşınabilmesi amacıyla okul aile birlikleri, mahalli idareler ve okul yönetimlerinin işbirliği kuvvetlendirilecek.
Toplantı, mahalle ve köy muhtarları ile okul aile birliklerinin temsilcilerinin eğitim - öğretim konusundaki görüş ve önerileriyle sona erdi.