Uzun süren bir sessizlikten sonra Ali, Bati tarafindaki yabanci girisinden otoparka girdi. Karsilastiklari ilk yönlendirici yaziyi birlikte okudular. “BIRINCI MUHTARLIGA GIDER”.
Ali, uygun bir yere arabayi park ettikten sonra yürüyen merdivenlerle yukariya çiktilar, karsilarinda büyük bir cam kapiyi ve içerde de iki kisiyi gördüler. Içeriye girdiklerinde, egitimli oldugu hemen anlasilan elli yaslarinda, sakin görünüslü, kibar olan kisi:
Hos geldiniz, ben muhtar Ömer, dedi. El isaretiyle de oturacaklari yeri gösterdi.
Ali, oturmadan:
Nerede oldugumuzu ve gördüklerimizi anlamis degiliz muhtarim, burasi nasil bir yer, bu binalar da neyin nesi böyle? diye sordu. Muhtar gülerek:
Önce oturma alanlarindan baslayalim:
5500 metre kareye oturan zeminde; 12 adet apat giris, 30 asansör, sirkülasyon ve merdivenler mevcut.
Ali ve yegenleri, muhtarin anlattiklarindan etkilenmeye basladilar.
Muhtar:
Bir blokta 750 daire var, bu daireler;
Ilk bes katta 50,
Ikinci bes katta 40,
Üçüncü bes katta 30,
Dördüncü bes katta 20
Son bes katta da 10
daire.
Son katlardaki dairelerin çatisi 1000 metre kare, bunlar helikopter pisti olarak da kullaniliyor, yani ilçede 20 helikopter pisti mevcut.
Anlatilanlar karsisinda hayretini gizleyemeyen Ali:
Sessizce, bu ne istir böyle? diyebildi.
Muhtar anlatimini sürdürdü:
Her blokta yaklasik 2.500-3000 kisi yasamakta, Her dört blokta birer muhtarlik var.
Ali:
Hayalleri zorlayan bu devasa yapilari üretmek nereden akillara geldi? diye sordu.
Muhtar:
Bu olusum simdiki kadin belediye baskanimiz tarafindan gündeme getirildi; bunun olanakli olmadigi sekilde olumsuz yanit alan baskan, pes etmedi; çalisma arkadaslariyla yaptiklari çalismalarla bunun olanakli oldugunu kanitladi. Bu olusumun ortaya çikmasindan sonra, 08.09.2013 tarih ve 28759 sayili “TIP IMAR YÖNETMELIGI” inde Türkiye genelinde degisiklige gidildi, dedi.
Hüseyin, muhtarin anlattiklarini dinlemeye çalisirken; Ayse’nin dört dil bilmesini düsündü.
Muhtar Ömer, misafirlerin merakli bakislari altinda anlatimini sürdürdü:
Bloklarin altlarinda AVM, diger isyerleri ve bunlarin altlarinda da siginaklar var. Buralara yürüyen merdivenlerle inilip çikiliyor; yer altindaki otoparklardan bloklara ulasim, yirmi istasyondan her on dakikada bir geçen rayli sistemle saglaniliyor. Otoparklardan ve otobüs duraklarindan istasyonlara da yürüyen merdivenlerle gidiliyor.
Ali:
Isinma nasil saglaniliyor? diye sordu.
Muhtar:
Isinma ve sicak su, kojenarasyon teknolojisi ile saglaniyor; Belediye, günes enerjisi teknolojisinin üretilmesini de “Bilim ve Teknoloji” çalisanlarindan istedi, dedi.
Kisa bir sessizlikten sonra muhtar anlatimini sürdürdü:
“U” seklindeki yerlesim alaninin arka tarafinda: kaymakamlik, belediye, karakol binalari, 300 yatakli 5 hastane ile 47 ilkögretim ve 10 adet de ortaögretim kurumu var. Bunlarin yani sira kapali ve açik spor alanlari, 2 anfi tiyatro ile 3 kapali tiyatro ve 8 sinema salonu, 3 konferans salonu, 250 kisilik 4 kütüphane; bloklar arasinda ise açik olimpik yüzme havuzlari ile teniz kortlari var.
Ali ve yegenleri, muhtarin anlattiklarini dikkatle ve merakla dinlediler; anlamakta zorlandiklarini göstermek için de bu nedir böyle der gibi avuç içleri yukariya gelecek sekilde açtilar.
Muhtar, misafirlerine ayri ayri bakarak, gülümsedi.
SÜRECEK