Dogaya saygi, dogayi korumaktan geçer; doganin yesilini yok edip, yesilin yerine dogayi betonlastirmak, dogayi katletmektir.
Malatya, adeta taslasmis bir yerlesim alani durumuna getirilmis; Malatya’nin akcigerleri sayilan meyve ve sebze bahçelerinin yesili alinmis, bunun yerine demir ve betonlardan olusan bir taslasma ortaya çikmis; bu taslasmayi kim, kimler, ne ugruna yapmislardir? Konut sorununu çözmek için mi, yoksa daha fazla rant elde etmek için mi, bu durumun olusmasina göz yumulmustur?
Malatya’da ortaya çikan konut sorunu, bir proje dahilinde Beydagi eteklerine ve tepemsi yörelere konutlar üretilerek çözülemez miydi?
Malatya’yi bu duruma getirenlerin, dogaya karsi bir saygi duyduklari söylenebilir mi?
Insana duyulan ve gösterilen sayginin göstergesi, insana yapilan hizmetlerdir. Özellikle de yasli ve hastalara yapilacak hizmetler, insana sayginin temelini olusturur. Yasli ve hastalarina saygisi olmayan toplumlar, öz benliklerini kaybetmeye baslamis ve yozlasmaya yönelmis toplumlardir.
4736 Sayili Yasaya dayanilarak çikartilan ve 4 Mart 2014 tarihinde yürürlüge giren 28931 Sayili Yönetmelikte; ülkemizdeki Türk Vatandaslarindan 65 yas ve üzeri olan kisilerin, belediyelere ait toplu tasim araçlarindan ücretsiz yararlanacaklari, bunun için de nüfus cüzdanlarini kullanacaklarini belirtildigi halde; Malatya Belediyesi, 65 yas ve üzeri kiisileri, yönetmelikte belirtilen sekliyle, nüfus cüzdanlarini kullandirmayip, kisilerin yasadan dogan haklarini kullanmalarini engelledigi gibi, hiçbir yasal dayanagi olmadigi halde bu kisilerden 10 TL. para almakta, seyahat karti almalari içinde bir veya bir buçuk ay gibi bir zaman sonrasi bu insanlara gün vermektedir. Bu yönetmeligin yürürlük tarini yayim tarihidir, durum böyla iken, Malatya Belediyesi, bu insanlardan tasidigi bir veya bir buçuk aylik süreler içinde yasaya aykiri olarak ücret almaktasir. Ayrica bu insanlar, gerek kart alma basvurusu ve kart alabilmek içinde; karda, kista, yagmurda ve sogukta kuyruklarda bekletilmektedirler.
Konu ile ilgili 26 Mayis tarihli yazimda: “Malatya belediyesinden yanit bekliyorum,” baslikli yazima halen bir yanit alabilmis degilim.
Yeni açilan Malatya Devlet Hastahanesi’nin karsi tarafina hastaneye yaya olarak yapilacak gidisler ve gelisler için bir üstgeçis yapildi. Bu üstgeçidin
merdivenlerinden hastalar, adim atarak yukari çikmak ve asagiya inmek zorundalar.
Insanlar hasta olduklari için hastaneye gidip geliyorlar, bu durum hastalara yapilan ikinci bir iskence degil midir? Zaten toplumumuzda önleyici saaglik hizmeti yeterince uygulanmadigi için, hiç abartisiz söylüyorum, toplumumuzun yaridan fazlasi hastane kapilarinda kuyruktalar.
Acaba Malatya Belediyesi yetkilileri, bu üstgeçide bir yürüyen merdiven ile bir asansör koyamaz mi?
Yanitlarini duyar gibiyim! “Bu üstgeçit, Belediyemizi degil; Karayollarini ilgilendiriri”seklinde. Iyi de kardesim, kimi ilgilendirirse ilgilendirsin; Belediye olarak buraya bir yürüyen merdiven ve asansörü, Malatyalilara duydugunuz sayginin bir geregi olarak, Malatyalilara bir hizmet yapmis olmak için, yapamaz misiniz?
Ben hemen belirteyim; Malatyalilar her türlü hizmeti hak eden ve her türlü saygiya layik, saygin insanlardir. Yeter ki; onlara bakmasini ve onlari anlamasini ve de onlara hizmet yapmak heyecanini ve coskusunu yasayalim, bunun disindakiler, bos vaatler ve aldatmacalardir; unutmayalim, gerçek olan eylemdir, icrattir.
Malatyalilar, ne zaman nüfus cüzdanlarini kullanarak belediyenin toplu tasim araçlarindan ücretsiz olarak yararlanacaklar ve ne zaman özellikle hastane karsisindaki üstgeçitten yürüyen merdivenlerle ve asansörle çikacak ve inecekler?