Konya’da Kapatilan Bir Gazete Erzurum’da Nasil Yanki Buldu?

Bu emri veren Ingiliz generali ayni zamanda Milli Mücadele tarihimize “Milne Hatti” olarak geçen projenin de mimaridir. Bu proje Paris Baris Konferansinda adi geçen general tarafindan ortaya atilmis olup Bati Anadolu’da Türk milli kuvvetleriyle Itilaf kuvvetleri arasinda bir sinir çizilmesi esasina dayanmaktadir. Bu hattin çizilmesindeki maksat hem isgali mesrulastirmak hem de isgal kuvvetlerine nefes aldirmaktir. Bu isin farkinda olan Kuva-yi Milliye birlikleri 1 Aralik 1919’da Milne Hattini isgal etmislerdir.
Iste tarihimizde böyle bir yer edinen Ingiliz Generali Milne, Italyan komutanina emir vererek Konya’da yayin yapan Ögüt Gazetesi’ni de kapattirmaktan çekinmemistir. Söz konusu gazetenin Türk Milletinin huzur ve menfaatleri dogrultusunda yaptigi yayinlar Ingilizlerin gözünden kaçmamistir. Dolayisiyla bu gelismeye tahammül edememisler ve gazeteyi kapattirmislardir.
Ancak bu gazeteyi kapatarak halkin sesini kesecegini zanneden zihniyet maalesef halki hesaba katmadi. Onlar bunu düsünemese de halkin fikirlerini temsil eden Ögüt Gazetesi’nin bu sekilde bir saldiriya ugramasina tabii ki Konya halki sert tepki gösterdi. Bu saldirgan hareket iç islerimize ve serefli istiklalimize bir müdahale olarak görüldü ve her taraftan protesto telgraflari yagdirildi. Itilaf Devletlerinin askeri temsilcilerine yazilan bu telgraflarda Konyalilar gazetenin yeniden yayina baslamasina izin verilmesi için 48 saat süre tanidilar. Hatta daha da ileri giderek aksi halde meydana gelecek olaylardan sorumluluk kabul etmeyeceklerini ifade ederek Ingilizleri ve Italyanlari tehdit ettiler. Italyan kumandani bu hakli ve coskulu heyecan ve tepkiler karsisinda korkuya kapildi ve adi geçen Ingiliz generaline müracaat ederek kisa zamanda olumlu cevap vereceklerinden emin oldugunu söyleyip cevap için verdikleri süreyi daha da kisaltmalarini talep etti.
Bütün bu gelismeler o dönemde Erzurum’da yayin yapan yine bir mahalli ve kardes gazetede yani Albayrak Gazetesi’nde yanki buldu. Albayrak bu gelismeyi okuyucularina söyle duyurdu:
Konya Muhabirimizden
“Ögüt Gazetesi’nin millet ve memleketin selamet ve menafine hadim nesriyati Ingilizler aleyhinde addedilmis ve Ingiliz Generali (Milne)’nin emriyle Italya askeri tarafindan matbaa ve gazete kapanmistir. Efkâr-i ammeyi temsil eden bir gazetenin bu suretle düçar-i tecavüz olmasindan galeyana gelen ahali, bu hareketi umur-i dâhiliyemize ve serefli istiklalimize bir müdahale mahiyetinde telakki etmisler ve her taraftan protesto telgraflari yagdirmislardir.
Itilaf kumandanlarina yazilan telgraflarda gazetenin devam-i intisari ve taleplerinin is’âfi için 48 saat mühlet verilmis ve aksi halde zuhur edecek vakayiden Islamlarin mesuliyet kabul edemeyecekleri beyan edilmistir.
Italyan kumandani bu hakli heyecanin siddet ve harareti karsisinda Ingiliz generaline müracaat etmis ve alacagini kaviyyen zannettigi muvafik cevabin i’tâsi için verilen mühletin tahdidini rica eylemistir (Albayrak, 1 Subat 336, S.64, s.2.).”
Konya halkinin gösterdigi bu tepki kisa sürede sonuç vermis ve Ingiliz Generali Milne’nin emriyle Ögüt Gazetesi’ni isgal eden Italyanlar bu haksiz, hukuksuz icraatlarini sonlandirmak zorunda kalmislardir.
1 Subat 1920’de Ögüt Gazetesi’nin isgalinden duydugu infiali okuyuculariyla paylasan kardes Albayrak Gazetesi, Ögüt’ün hürriyetine kavusmasina da kayitsiz kalmamis ve bu gelismeyi de 15 Subat 1920 günü okuyuculariyla söyle paylasmistir:
“Ingiliz generalinin emriyle Italyanlar tarafindan isgal olunan Konya’da müntesir Ögüt Gazetesi matbaasindan isgalin ref’ine muvaffakiyet hâsil olmustur (Albayrak, 15 Subat 336, S.68, s.2.).”
Iste biz Kurtulus Savasi’ni bu ruhla kazanmisiz. Birimizin derdi hepimizin derdi oldugu için basarili olmusuz. Günümüz basinina da örnek olmasi temennisiyle…
YORUM EKLE

banner284