Türkiye adi, 12.inci yüzyilda, Italya’daki devletlerden Venedik Cumhuriyeti tarafindan; Anadolu’da yasayan hâkim unsurun Türk olmasi nedeniyle verilmistir.
TBMM, Milli Irade’ye dayali olarak olusturulmus Kurucu bir meclistir. Çünkü bu mecliste, yeni Türk devletinin ilk anayasasi yapilmis ve kabul edilmistir.
Anayasada: devleti kuran yüce otorite olan egemenligin kaynagi halk olarak belirtilmistir. Bu yaklasim ayni zamanda, devleti kuran gücün, halk oldugu gerçegini de ortaya koymustur.
Devleti kuran egemen güç, Milli Irade’dir. Bu nedenle;
Milli Irade (Kurucu Irade), Siyasi Irade (Tali Irade) yi görevlendiren iradedir.
Milli Irade (Kurucu Irade), devlet organlarindan biri olan hükümeti (Siyasi Irade-Tali Irade) görevlendirir. Hükümet, Milli Irade’ye tabi olarak ve devlet güçlerini yasalar çerçevesinde kullanarak, yürütme görevini yerine getirir.
Milli Irade, ilk kez Amasya Genelgesi’nde: “Milletin gelecegini yine milletin azim ve karari kurtaracaktir” karariyla dile getirilmistir.
Müdafaa-i Hukuk Dernekleri ve Kuvay-i Milliye Birlikleri, Milli Irade tarafindan olusturulmuslardir.
Milli güçler, önce Sivas Kongresi’nde sonra da TBMM’ inde Milli Irade tarafindan birlestirilmislerdir.
TBMM, Milli Irade (Kurucu Irade) tarafindan kurulmustur.
Ayaklanmalarin bastirilmasi ve isgalci güçlere karsi yapilan savaslarda kazanilan basarilar, Milli Irade tarafindan elde edilmistir.
Saltanatin kaldirilmasi ve Cumhuriyet’in kurulmasi, Milli Irade tarafindan gerçeklestirilmistir.
Anadolu’da kurulan son Türk devletinin ülkesi: Türkiye, kurucusu: Türk Milleti, egemeni ise Milli Irade (Kurucu Irade)dir.
Atatürk, “TC Devletini kuran Türkiye halkina Türk Milleti denir” demekle bu gerçegi isaret etmistir.
Türk Milleti’nin egemenlik kurdugu topraklar, parçalara ayrilamaz bir bütündür ve Türk Milleti’nindir. Bu topraklar üzerinde kurulan devlette, üniter bir devlettir.
Çünkü egemenlik: devredilemez ve bölünemez bir bütündür.
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami, Türk Ulusuna kutlu olsun.