KMÜ’de Kariyer Ve İş Hayatı Konulu Söyleşi Düzenlendi

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Genç UNİKOP Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Kariyer ve İş Hayatı’ konulu söyleşi düzenlendi. Duru Bulgur Temsilcisi Tuğçe Aycan’ın konuşmacı olarak yer aldığı söyleşiye çok sayıda öğrenci katıldı.

KMÜ’de Kariyer Ve İş Hayatı Konulu Söyleşi Düzenlendi
“Her mesleğe uygun farklı kişilik yapıları mevcuttur”
Tuğçe Aycan öğrencilerle kariyer planlama, geleceğin meslekleri ve iş motivasyonu konularında tecrübelerini paylaşarak keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi. Kariyerin yaşam boyu devam eden bir süreç olduğunu belirten Aycan, bu sürecin meslek öncesi, mesleğin icrası ve meslek sonrasının yanı sıra meslekte ilerleme, duraklama ve gerileme evrelerini de kapsayan bir süreç olduğunu söyledi.
Kariyer planlamasının gerek birey açısından gerekse toplum açısından önemli bir faktör olduğuna değinen Tuğçe Aycan, kariyer planlamasının yalnızca iş hayatı ile ilgili tercihlerde değil, günlük yaşantımızdaki kararlarımızda hatta eş seçimimizde dahi etkili olduğunu belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “Sağlıklı kariyer kararları verebilmek için bireysel açıdan baktığımızda kişinin kendini tanıması, meslekleri ve işgücü piyasasını bilmesi ve uygun bir eşleme yapabilmesi önemlidir. Kişi kendini iyi tanır, ilgilerini, kişisel özelliklerini ve mesleki değerlerini iyi bilirse daha iyi bir kariyer planlaması yapabilir. Her mesleğe uygun farklı kişilik yapıları mevcuttur. Farklı kişilik yapısına sahip bireylerin uygun meslek veya pozisyonlara yönlendirilmesi gerekiyor.”
“Dünyamız çok hızlı değişiyor ve bizim bu değişime ayak uydurmamız gerekiyor”
Tuğçe Aycan, bireylerin kendilerine hedef koymalarının gelecekteki yaşantılarına büyük ölçüde katkı sağlayacağını dile getirerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Lise ve üniversite yıllarında gençlerimizde genellikle bir hedef belirleme sorunu yaşanıyor ve kimse kendisine bir hedef belirleyemiyor. Fakat mümkün olduğunca kendinize kısa ve uzun dönemli hedefler belirleyin. Hedefleriniz somut, inanılır, gerçekçi, ölçülebilir ve istenilir hedefler olsun. Sadece bugünü değil, yarını da düşünerek, işgücü piyasasının değişen yapısını takip ederek, gelecekte parlama olasılığı olan meslekleri bilerek hedef belirleyin. Dünyamız çok hızlı değişiyor ve bizim bu değişime ayak uydurmamız gerekiyor. Bu hızlı değişime ayak uydurabilen hatta değişimin öncüsü olan ülkeler veya insanlar gelişeceklerdir.”
“Yapmış olmak için değil, öğrenmek ve bilgilerinizi denemek için staj yapın”
Tuğçe Aycan konuşmasının son bölümünde öğrencilere tavsiyelerde bulunarak şunları söyledi: “Sadece diplomaya bel bağlamayın ve yaşam boyu öğrenme ilkesini temel alın. Hayalleriniz ve hedefleriniz olsun. Hiçbir şey imkânsız değildir. Kendine güvenen, enerjik, girişimci, vizyon sahibi, sorumluluk alabilen, yeniliklere açık, esnek bireyler olun. Hedeflerinizin gerçekleşmesini engelleyecek en ölümcül şey, ertelemektir. Seveceğiniz meslekleri seçin. Karaman’da iş imkânları çok fazla ve mezun olduktan sonra burada iş bulma şansınız çok yüksek. Üniversitedeki hocalarınızdan ne kadar verim alabiliyorsanız sonuna kadar kullanın ve daha sonra bu bilgilerinizi uygulamada hayata geçirmek için staj yapın. Yapmış olmak için değil bilgilerinizi deneme imkânı bulmak, öğrenmek için staj yapın. Staj dönemlerinde hiçbir şey öğrenmeseniz bile insan ilişkilerini ve işyeri şartlarını öğrenirsiniz. Hepinize okul yaşantınızda ve mezun olduktan sonraki iş hayatınızda başarılar diliyorum.”
Söyleşi, Tuğçe Aycan’ın soruları cevaplaması ve plaket takdimi ile sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2016, 16:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284