Rektör Yardımcıları Canlı Yayında Soruları Yanıtladı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) tarafından düzenlenen, öğrencilere yönelik tanıtım ve bilgilendirme amaçlı gerçekleştirilen canlı yayın programları aralıksız devam ediyor.

Rektör Yardımcıları Canlı Yayında Soruları Yanıtladı

Program yöneticisi Muhammet Ali Orak'ın hazırlayıp sunduğu “Yüz yüze eğitim özel yayını” konukları Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Dursun ODABAŞ, Prof. Dr. Hüseyin MUŞMAL ve Prof. Dr. Murat Ertekin oldu. Programda öğrenciler rektör yardımcılarına salgın sonrası yüz yüze eğitime geçiş başta olmak üzere yeni eğitim-öğretim yılı ile ilgili merak ettikleri pek çok konuda sorularını yönelttiler.

“KMÜ güçlü bir üniversitedir, planlama ve hazırlıklarımızı yaptık, öğrencilerimizi bekliyoruz”

Canlı yayın programında öğrencilerden gelen ilk soru; "KMÜ uzun aradan sonra yüz yüze eğitime hazır mı?” şeklinde oldu. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ertekin bu konuda şu ifadelerde bulundu; “KMÜ güçlü bir üniversitedir ve salgın dönemi içerisinde bir takım planlama ve hazırlıklar yaptık. Tabi Yükseköğretim Kurulumuz tarafından oluşturulan komisyonlar içerisinde salgın süresinde ve sonrasında neler yapılabileceği ile ilgili uzun süredir toplantılar yapıyoruz. Küresel salgın sadece ülkemizin değil tüm dünyanın yaşadığı önemli bir sorun; bu belki de modern insanlık tarihinde yaşanılan küresel boyutta bir sorun. Tabi bu sorun yaşamın her alanında etkili oldu. Yine yükseköğretim alanında çok ciddi etkileri oldu. Nitekim eğitimi uzunca bir süredir uzaktan eğitim şeklinde devam ettirdik. Geldiğimiz noktada ilk ve orta öğretimde olduğu gibi eğitimin çok uzun süre çevrimiçi yürütülemeyeceği eğitimciler tarafından dile getirilmişti. Üniversitemiz öğrencilerinin olduğu gibi, tüm yükseköğretim öğrencileri üniversitelerini çok özlediler. Dolayısıyla mutlaka örgün eğitime geçilmesi gerektiği tüm eğitim camiası tarafından kabul edildi. Bu nedenle yetkili makamların aldıkları kararlar gereği Yükseköğretim Kurulumuz üniversitelerin örgün eğitime başlamasını ve % 40 oranında bazı derslerin uzaktan devam ettirilmesi konusunda yeni kararlar aldılar. Bu konularla ilgili daha önce yapılmış çalışmalarımız var. Üniversite yerleşkesi ve eğitim açısından gerekli önlemleri aldık, planlamalarımızı yapıyoruz ve öğrencilerimizi dört gözle bekliyoruz."

“Üniversitemizde kontenjanlar büyük oranda doldu”

Programa konu olan sorulardan bir diğeri ise KMÜ'ye yerleşim oranları ne ölçüdedir, bilgi verebilir misiniz? şeklinde oldu. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Muşmal konu ile ilgili, yeni açılan bölümlerin tamamına yakınının dolu olduğunu ifade ederek şu bilgilere yer verdi; "Biz KMÜ olarak eğitim-öğretime hazırız. Çok yakın bir süreçte de yerleştirme sonuçları açıklandı. Bu sonuçları rektörümüz ve diğer rektör yardımcılarımız başta olmak üzere ilgili daire başkanlığımız ile birlikte analiz ediyoruz.

Üniversitemizde kontenjanların büyük oranda dolduğunu görüyoruz. Bir istatistik vermek gerekirse, ön lisans düzeyinde yüzde 80'in üzerinde bir doluluk oranına sahibiz. Özellikle sağlık alanı ile ilgili bölümlerde ise bu doluluk oranı yüzde 100'e yakın seviyeye ulaşmış durumdadır. Lisans düzeyinde ise yüzde 70'e yakın bir doluluk oranı ile karşı karşıyayız. Ortalamada ise yaklaşık yüzde 75 civarında bir doluluk oranından söz etmek mümkün. Fakat burada altını çizmek istediğim bir husus var. Bu durum KMÜ’ye özel bir durum değil, öncelikle bunu belirtmek gerekiyor. Türkiye'de birçok üniversite bu manzara ile karşı karşıya. Eşit ağırlık alanında kontenjanın tercih edecek öğrenci sayısından fazla olması nedeniyle üniversitelerin pek çoğunda eşit ağırlık alanında doluluk oranları maalesef düşük seyretti. Hamd olsun ki KMÜ'nün iddialı olduğu bazı bölümlerinde ve yeni açılan Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Turizm Rehberliği, Ermenek Uysal ve Hasan Kalan Sağlık Meslek Yüksekokulu Eczane hizmetleri ile İlk ve Acil Yardım, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nun Ağız ve Diş Sağlığı, İş ve Uğraşı Terapisi, Odyometri ve Tıbbi Görüntüleme Teknikleri, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulunda Özel Güvenlik Koruma programları gibi yeni açılan bölümlerimizde doluluk oranlarının yüzde yüze yakın oranda seyrettiği görülüyor. Bu da bize KMÜ'nün ülkemizin eleman ihtiyacı doğrultusunda yeni bölümler açtığını gösteriyor."

KMÜ 15 yılda 67 uluslararası 1500’e yakın ulusal araştırma projesine imza attı

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, sosyal ve kültürel etkinliklerin yanı sıra, ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma projelerinin de devam ettiğini ifade ederek şunları söyledi; “ Bugüne kadar KMÜ, 15 yılda 67 uluslararası 1500’e yakın ulusal araştırma projesine imza attı. Bunların 41’i Avrupa Birliği Projesi, 5’i COST, 1’İ Dünya Bankası tarafından desteklenen, 3’ü Uluslararası İkili İşbirliği Programı kapsamında, 17’si diğer uluslararası projeler olmak üzere toplam 67 bilimsel araştırma projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenen 55 projemiz, KMÜ Bilimsel Araştırmalar Komisyonu tarafından desteklenen 400, Akademik Gelişimi Destekleme Projesi kapsamında desteklenen 58, SAN-TEZ Projesi kapsamında desteklenen 6, özel kuruluşlarca desteklenen 23, yükseköğrenim kuruluşlarınca desteklenen 708 olmak üzere 1500’e yakın bilimsel araştırma projesi gerçekleştirilmiştir. Şu anda 10’u TÜBİTAK, 1’İ MEVKA, 1’i KOP, 1’i de KOSGEB olmak üzere 13 projemiz de devam etmektedir.”

“Lisans ve ön lisans düzeyinde sağlık alanındaki bütün okullarımızın kontenjanları dolmuş durumda”

Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültelerine yerleşim oranları hakkında yöneltilen soruyu ise Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dursun Odabaş şu şekilde cevap verdi; " Bütün dünyada tıp fakülteleri ve diş hekimliği fakültelerinin yanında sağlık alanındaki bölüm mezunlarının kamuda, özelde iş bulma ya da kendi işlerini kurma imkanları çok yüksek. Öğrenciler de; Ben bir bölüm bitirdiğimde iş bulabilecek miyim? Kendi işimi kurabilecek miyim? şeklinde düşünüyor. Bu da öğrencilerin üniversite tercihlerini büyük oranda etkiliyor. Dolayısıyla dolu olan bölümler de böyle bölümlerdir. Tıp Fakültesi bu yıl 3’üncü defa öğrenci aldı. Fakültemizi 2’si okul birincisi olan 62 öğrenci kazandı. Bu yıl ilk kez birinci sınıf öğrencilerimiz KMÜ Yunus Emre Kampüsünde eğitim alacak. Tıp Fakültemizin yanında Ahmet Keleşoğlu Diş Hekimliği Fakültesi'nin 62 kontenjanı ile lisans ve ön lisans düzeyinde sağlık alanındaki bütün okullarımızın kontenjanları dolmuş durumda. İstihdam problemi yaşanmayan, sağlık alanındaki bölümlere öğrenci bulmak konusunda herhangi bir sıkıntı yok. Bir ihtimalle öğrenciler iş bulma kaygısı yaşamalarından dolayı sevdikleri alanların dışına yönelebildiği gibi puanları tıp fakültelerine yerleşecek seviyede olan bazı öğrenciler ise ilgi duydukları farklı alanlara yönelmekte, aynı şekilde tıp eğitimini seven öğrencilerden puanı tutmayanlarda sağlık bilimleri fakültelerini tercih ediyor."

Yaklaşık iki buçuk saat süren canlı yayın programı boyunca öğrencilerin; kayıt işlemlerinin nasıl yapılacağı, salgın şartlarında eğitim faaliyetlerinin nasıl yürütüleceği ve yüz yüze eğitimin nasıl yapılacağı, hazırlık sınıfı ve muafiyet sınavlarının düzenlenmesi, yurtlar ve konaklama imkanları, kütüphane olanakları ve KMÜ’de eğitime yapılan teknolojik yatırımlar, öğrenci topluluklarının faaliyetleri ile mezuniyet törenlerinin düzenlenmesi hakkındaki soruları rektör yardımcıları tarafından detaylı bir şekilde cevaplandırıldı.

Program yöneticisi Muhammet Ali Orak, kapanış bölümünde bir süredir öğrencilere yönelik gerçekleştirilen tanıtım ve bilgilendirme yayınlarının yapıldığını, KMÜ hakkında merak edilen birçok konu hakkında önemli bilgiler verildiğini ifade etti. Orak; “ Hazırladığımız canlı yayın programlarımıza devam edeceğiz. Öğrencilerimiz bugüne kadar yayınladığımız bütün programlarımıza KMÜ resmi Youtube sayfamızdan ulaşabilirler” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284